Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - EPRES RECEPTEK 2.

2017.06.05

GYÜMÖLCSLEXIKON

Csokis eper
Hozzávalók:
50 dkg eper, 20 dkg ét főzőcsokoládé, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 3 dkg vaj, fél zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:
Ehhez a csemegéhez ép, nagy szemű, szép epreket válasszunk. A gyümölcsöt megtisztítjuk, és alaposan megmossuk. Lecsöpögtetjük, törlőpapírra szedjük, megtörölgetjük. Közben az ét főzőcsokoládét vízgőz fölött vagy nagyon kis lángon, a vajjal együtt felolvasztjuk. Belekeverjük a vaníliás cukrot. A tejszínt a porcukorral együtt félkeményre felverjük. Az eperszemeket hosszú, kétágú (hús) villára szúrjuk és belemártjuk az olvasztott csokoládéba. Lecsöpögtetjük, majd alufóliára tesszük száradni. A megszilárdult csokis epret sűrű tejszínhabba mártogatva fogyasztjuk.

Csokoládés eper (vagy licsi)
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg szép, nagy szemű eper vagy egy 1 kg-os licsikonzerv, Cukrozott narancshéj vagy narancsdzsem, 3 púpozott evőkanál kakaó, 3 evőkanál cukor, 15 dkg vaj

Elkészítése:
Ha eperből készítjük, az epret megmossuk, és papírtörlőre terítve megszikkasztjuk, de a csumáját rajta hagyjuk. Ha licsiből készül, a gyümölcsöt leszűrjük, és szintén papírtörlőre terítve megszikkasztjuk, majd a kis üregekbe (a magházába) cukrozott narancshéjat vagy sűrű narancsdzsemet rakunk. A kakaót a cukorral és fél deci vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobjuk a darabokra vágott vajat, és addig keverjük, amíg a vaj el nem olvadt. Ekkor az összes eperszemet a csumájánál fogva a meleg, folyékony csokoládémártásba mártjuk, és alufóliával bélelt tálra egymás mellé fektetjük. Ha licsiből készítjük, a gyümölcsbe fogvájót szúrva mártjuk a csokoládéöntetbe. A kész csokoládés gyümölcsöt a hűtőszekrény leghidegebb polcára tesszük, hogy a máz megkeményedjen.
Megjegyzés: Elkészítési idő: 50 perc

Csokoládés parfé epersalátával
Hozzávalók
: 60 dkg eper, 10 dkg porcukor, 1 dl triple sec vagy narancslikőr, fél citrom, 2 tojás, 4 tojássárgája, 4 dl tejszín, 8 dkg reszelt étcsokoládé, 8 dkg kristálycukor, 1 dl tejszín a díszítéshez.

Elkészítése:
A két egész tojást és a négy sárgáját habüstben vagy zománcos tálban a kristálycukorral kikeverjük. Takaréklángon forrásban tartott, vízzel telt edényre tesszük. Habverővel folyton kevergetve krémsűrűségűvé gőzöljük (kb. 10 perc), majd lehűtjük. A hűtés első negyedórájában még gyakran kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha teljesen kihűlt, óvatosan összekeverjük a reszelt csokoládéval és a felvert tejszínhabbal. Fémtálkákba töltjük, mélyhűtőben kifagyasztjuk (kb. 4 óra).
A megtisztított, megmosott epret 2-3 órával a felhasználás előtt tetszés szerint egészben, vagy kettévágva óvatosan összekeverjük a porcukorral, a likőrrel és a citromlével. Tálalásig behűtjük. A kifagyasztott parfét néhány másodpercre meleg vízbe tartjuk, így könnyedén kiborítjuk a formákból. Tányérokra rakjuk, epersalátával körülrakjuk, tejszínhabbal díszítjük.

Forrás:
GYÜMÖLCSLEXIKON - EPRES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.