Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK EPERRE 1.

2019.06.14

GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK

Ananászos epersaláta
Hozzávalók
1 szép, érett ananász, 50 dkg friss eper, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Az ananászt megmossuk, leszárogatjuk, majd a bóbitájánál kezdve félbevágjuk.
Belsejét kiskéssel körbevágjuk, majd kanállal ügyesen kivesszük.
Középen látható a torzsája, amit ék alakban kiemelünk.
Ez általában fás.
Ilyenkor félretesszük, különben elropogtathatjuk, de a salátába nem kerülhet.
Az ananász húsát 1,5 centis kockákra aprítjuk.
Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, majd a szemeket csinos kis cikkekre vágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot és a vaníliás cukrot is beleszórjuk.
A gyümölcsöket ebbe a habba forgatjuk, és az ananászhéjakba töltve, jól behűtve tálaljuk. Elkészítési idő: 20 perc.

Angol gyümölcsös puding
Hozzávalók:
1 kg vegyes gyümölcs, málna, eper, szeder, ribizli stb. 60 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor,2 evőkanál zselatinpor, vagy ennek megfelelő zselatin lap. Tetejére tejszínhab, annyi szelet kenyér amilyen az edényünk, kevés olvasztott vaj a kenéshez

A gyümölcsöket a cukorral főzni kezdjük, de csak addig, míg a cukor elolvad.
A gyümölcs szemek ropogósak maradnak.
Citromhéjjal és vaníliával ízesítjük. Elkeverjük a zselatinnal.
A zsemle vagy fehér kalács szeleteket vékony háromszög szeletre vágjuk, lehéjazzuk.
A pudingformát kikenjük egy kevés olvasztott vajjal.
A kenyérszeletekkel kibéleljük a formát.
Beleöntjük a még meleg gyümölcsöt.
A tetejét is a kenyérszeletekkel borítjuk. Nehezékkel lenyomatva másnapig hűtőben tartjuk.
A megszilárdult pudingot tálra borítjuk és tejszínhabbal kínáljuk.

Anyák napi szívtorta
Hozzávalók (12 szelethez): - A piskótához:
4 tojás, 120 g porcukor, 1 csipet só, 120 g finomliszt
A krémhez és a díszítéshez:
1 zacskó tejszínes pudingpor, 3 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 6 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 zacskó habfixáló por, 200 g eper, 2 kivi, 50 g vágott pisztácia

A felsorolt hozzávalókból piskótamasszát keverünk, és szív alakú tortaformában megsütjük, rácsra fordítva hagyjuk egészen kihűlni. A pudingporból, a tejből és 1 evőkanál porcukorból a szokásosnál sűrűbb pudingot főzünk, kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék 2 evőkanál porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. 4 evőkanálnyit habzsákban félreteszünk, a többi apránként a pudinghoz adjuk, lazán összedolgozzuk.
Az epret és a kivit megtisztítjuk, 6-8 közepes eperszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a kivivel együtt felaprózzuk.
A tortát 3 lapra vágjuk, az alsó és a középső lapot megtöltjük a krém felével, megszórjuk a felaprózott gyümölcsökkel, a felső lapot és a torta oldalát betapasztjuk a maradék krémmel.
A torta oldalát beszórjuk a pisztáciával, a tetejét a félretett tejszínből nyomott rózsákkal és a felszeletelt eperrel díszítjük.
Tálalásig hidegen tartjuk.
Megjegyzés:
Jobban tudunk dolgozni a piskótával, ha előző nap megsütjük. A kész torta akkor szeletelhető szépen, ha legalább 3-4 órát behűtjük.

Camembert sajttal töltött csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
4 db csirkemell, 10 dkg Camambert sajt (valamivel több trappista sajt), 5 dkg margarin, bazsalikom, őrölt fehérbors, só
Öntethez:
15 dkg eper, 1 ek reszelt narancshéj, 3 cl fehérbor

A csirkemellek bőrét lefejtjük, éles késsel felnyitjuk, sóval, borssal, mindkét oldalát meghintjük, beletesszük a friss bazsalikomleveleket, és az 1-1 szelet Camambert sajtot.
Hústűvel összetűzzük, felhevített margarinon szép pirosra sütjük.
A leturmixolt epret, reszelt narancshéjjal, borral felforraljuk.
Tálaláskor Camembert sajttal töltött csirkemelleket félbevágjuk, eperöntettel meglocsoljuk és burgonyfánkocskákkal körítjük.

Cheesecake
(amerikai, édes sajttorta)
Hozzávalók:
1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható), 30 dkg natúr krémsajt, 2 db tojás, fél pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, fél kg szép (egyféle) gyümölcs (leginkább eper vagy kivi).

Elkészítése:
A krémsajtot habosra keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal, majd a piskótára terítjük.
Meleg sütőben kb. 20 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt és később összeturmixoljuk vele.
Ezt az öntetet rásimítjuk a sajtrétegre, majd a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi szeletekkel) díszítjük a tortát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - EPRES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.