Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK EPERRE 2

2019.06.27

GYÜMÖLCSLEXIKON

Csokis eper
Hozzávalók:
50 dkg eper, 20 dkg ét főzőcsokoládé, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 3 dkg vaj, fél zacskó vaníliás cukor

Ehhez a csemegéhez ép, nagy szemű, szép epreket válasszunk.
A gyümölcsöt megtisztítjuk, és alaposan megmossuk.
Lecsöpögtetjük, törlőpapírra szedjük, megtörölgetjük.
Közben az ét - főzőcsokoládét vízgőz fölött vagy nagyon kis lángon, a vajjal együtt felolvasztjuk. Belekeverjük a vaníliás cukrot.
A tejszínt a porcukorral együtt félkeményre felverjük.
Az eperszemeket hosszú, kétágú (hús) villára szúrjuk és belemártjuk az olvasztott csokoládéba.
Lecsöpögtetjük, majd alufóliára tesszük száradni.
A megszilárdult csokis epret sűrű tejszínhabba mártogatva fogyasztjuk.

Csokoládés eper
(vagy licsi)

Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg szép, nagy szemű eper vagy egy 1 kg-os licsikonzerv, Cukrozott narancshéj vagy narancsdzsem, 3 púpozott evőkanál kakaó, 3 evőkanál cukor, 15 dkg vaj,

Elkészítése:
Ha eperből készítjük, az epret megmossuk, és papírtörlőre terítve megszikkasztjuk, de a csumáját rajta hagyjuk.
Ha licsiből készül, a gyümölcsöt leszűrjük, és szintén papírtörlőre terítve megszikkasztjuk, majd a kis üregekbe (a magházába) cukrozott narancshéjat vagy sűrű narancsdzsemet rakunk.
A kakaót a cukorral és fél deci vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük.
A tűzről levéve beledobjuk a darabokra vágott vajat, és addig keverjük, amíg a vaj el nem olvadt.
Ekkor az összes eperszemet a csumájánál fogva a meleg, folyékony csokoládémártásba mártjuk, és alufóliával bélelt tálra egymás mellé fektetjük.
Ha licsiből készítjük, a gyümölcsbe fogvájót szúrva mártjuk a csokoládéöntetbe.
A kész csokoládés gyümölcsöt a hűtőszekrény leghidegebb polcára tesszük, hogy a máz megkeményedjen.
Megjegyzés:
Elkészítési idő: 50 perc

Csokoládés parfé epersalátával
Hozzávalók:
60 dkg eper, 10 dkg porcukor, 1 dl triple sec vagy narancslikőr, fél citrom, 2 tojás, 4 tojássárgája, 4 dl tejszín, 8 dkg reszelt étcsokoládé, 8 dkg kristálycukor, 1 dl tejszín a díszítéshez.

Elkészítése:
A két egész tojást és a négy sárgáját habüstben vagy zománcos tálban a kristálycukorral kikeverjük. Takaréklángon forrásban tartott, vízzel telt edényre tesszük. Habverővel folyton kevergetve krémsűrűségűvé gőzöljük (kb. 10 perc), majd lehűtjük. A hűtés első negyedórájában még gyakran kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha teljesen kihűlt, óvatosan összekeverjük a reszelt csokoládéval és a felvert tejszínhabbal. Fémtálkákba töltjük, mélyhűtőben kifagyasztjuk
(kb. 4 óra).
A megtisztított, megmosott epret 2-3 órával a felhasználás előtt tetszés szerint egészben, vagy kettévágva óvatosan összekeverjük a porcukorral, a likőrrel és a citromlével.
Tálalásig behűtjük.
A kifagyasztott parfét néhány másodpercre meleg vízbe tartjuk, így könnyedén kiborítjuk a formákból.
Tányérokra rakjuk, epersalátával körülrakjuk, tejszínhabbal díszítjük.

Diós epertorta-kocka
Hozzávalók:
a tésztához 4 tojásfehérje, 14 dkg kristálycukor, 14 dkg darált dió, 1 evőkanál olaj; a krémhez 4 tojássárga, másfél dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg eper; a torta tetejére 2 dl tejszín, 5 dkg darált dió, csipetnyi só.

A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, ezután az olajjal együtt a diót is beleverem.
Egy szögletes tepsit papírral vagy alufóliával kibélelek, majd a diós masszát belesimítom.
Középmeleg sütőben megsütöm, és még forrón, lisztezett deszkára borítom.
Hagyom kihűlni. Közben a krémhez a tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd a tejjel felengedve gőz fölött sűrűre főzöm, és közben állandóan kevergetem.
Csipetnyi sóval fűszerezem és hagyom kihűlni.
Az epret megmosom, kicsumázom, és villával összetöröm.
A vajat habosra keverem, hozzáadom a tejes tojáskrémet és az epret, majd az egészet együtt tovább keverem, amíg habos, könnyű masszát nem kapok.
A középen kettévágott tészta egyik lapját megkenem a krémmel, majd a másik lapot ráborítom.
A tetejére halmozom a közben keményre vert tejszínhabot és a darált diót rászórva, a hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Kockákra vágva kínálom.
Ha el akarom tenni másnapra a tortát, akkor a tetején lévő tejszínhabba kevés vízben feloldott zselatint teszek.

Emeletes epertorta
4 tojásból egy nagy tortaformában a szokásos módon piskótát sütünk, és a formából deszkára borítva kihűtjük. majd két lapba vágjuk.
Az alsó lapot visszatesszük a formába.
Míg a tészta hűl, vaníliás pudingporból a szokásos módon megfőzzük a pudingot. Mikor már csak langyos. 2 evőkanál rummal ízesítjük, és belekeverünk 50 deka megtisztított, összevágott epret.
Az epres puding felét a formában levő tésztalapra kenjük, erre egy sor, rumos tejben könnyedén megmártott babapiskótát fektetünk, erre ismét epres pudingot simítunk, és befedjük a második tésztalappal.
Legalább fél napig a hűtőszekrényben tartjuk. és tálalás előtt édes tejszínhabbal vonjuk be, friss eperszemekkel díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - EPRES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.