Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK EPERRE 3.

2019.07.11

GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK

Eperbomba
Elkészítése:
60 dkg epret villával darabosra nyomkodunk, hozzáadunk 15 dkg porcukrot, fél citrom levét, 0.5 dl pikáns likőrt, 3 teáskanál zselatint, 5 dl tejszínt, 2 csomag vaníliás cukrot és robotgéppel kemény habbá verjük.
A desszertes gyűrű közepét 5-6 db darabokra tört babapiskótával körbebéleljük.
Beleöntjük az elkészített kemény habot, az aljára még 2-4 babapiskótát sorban elrendezünk.
Tálaláskor a közepét tejszínhabbal és eperrel díszíthetjük.

Eperbor
Hozzávalók:
1 kg érett eper, 2,5 l félszáraz fehérbor, 20 dkg cukor Elkészítése:
A megtisztított, megmosott és szárított epret törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot és a bort.
Rázzuk össze, és hagyjuk egy napot állni.
Ezután szűrjük le és töltsük üvegbe.
Hűvös helyen tartva néhány napig fogyasztható.

Eperbólé 1.
Hozzávalók:
20 dkg porcukor, 50 dkg eper, 1 dl Triple sec, 1 dl konyak, egy üveg édes fehérbor, egy üveg félszáraz pezsgő.

Elkészítése:
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, ha túl nagyok a szemek, félbe vagy negyedbe vágjuk.
Egy mély üvegtálba tesszük és megszórjuk a porcukorral.
A triple sec-kel és a konyakkal meglocsoljuk, a tálat légmentesen folpackkal lefedve, 3 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Ezután ráöntjük a jégbe hűtött fehérbort, és tálalás előtt a szintén jégbe hűtött pezsgőt.
(Ha hígabban akarjuk adni, akkor 0,5 l bort meg pezsgőt öntünk hozzá, meg 1 l szóda- vagy ásványvizet.)
Széles szájú poharakba mérjük, és kiskanalat adunk hozzá, hogy ki-ki a végén a gyümölcsöt kiszedhesse vele.

Eperbólé 2.
Hozzávalók:
40 dkg eper, 1 db citrom, 1 dl vodka, 1 dl triple sec vagy narancslikőr, 0,7 l édes pezsgő, 0,7 l édes fehérbor, 20 dkg porcukor.

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott epret negyedekre vágjuk.
Megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk citromlével, ráöntjük a vodkát, a likőrt, és fél óráig állni hagyjuk.
Beleöntjük a fehérbort, majd további fél óráig hűtjük.
A pezsgőt szintén lehűtve közvetlenül fogyasztás előtt öntsük a kellemesen üdítő szeszes italba.

Eperbólé 3.
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 dl konyak, 1 dl likőr, 30 dkg cukor, 1/2 liter vörös bor, 1 liter muskotályos bor, 2 db narancs, 1 db citrom.

Elkészítése:
Bóléstálba nagy szemű, érett, válogatott epret teszünk, és meghintjük porcukorral.
Így hagyjuk állni egy óra hosszat.1 dl konyakot, 1 dl maraschinót vagy más finom likőrt, majd fél liter szekszárdi vagy soproni vörös bort és egy liter muskotályos bort összekeverünk, és ráöntjük az eperre, hozzáadjuk a narancs levét, 1 db kockára vágott citromot, lefedjük, és egy órára a jégszekrénybe helyezzük.
Tálalás előtt egy üveg félédes pezsgőt adunk hozzá.
Tálaláskor poharakba merjük, s minden pohárba teszünk gyümölcsöt is.
A bólét, ízlés szerint, cukorral utólag is ízesíthetjük.
Ha pedig túl édesnek találjuk, hideg, száraz fehérborral javíthatjuk az ízét.

Eperdesszert
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg eper, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg túró, 1 dl tejszín

Elkészítése:
Az epret megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a cukorral, a vaníliás cukorral és a túróval összeturmixoljuk.
A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan az epres krémbe keverjük.
Négy kehelybe vagy tálkába osztjuk, jól behűtve, a félretett eperszemekkel díszítve tálaljuk. Elkészítési idő: 10 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - EPRES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.