Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCS LEXIKON - LEVESEK DINNYÉKBŐL

2016.07.30

GYÜMÖLCS LEXIKON

Dinnyeleves
Hozzávalók:
1 db sárgadinnye, 2 dl tejszín, 50 g méz, 2 dl muskotályos bor, 10 g friss gyömbér, 100 g tejszínhab, 20 g pirított mandula, mentalevél

Elkészítése:
A sárgadinnye felét 1/2 x 1/2 cm-es kockákra vágjuk. A többi dinnyét turmixoljuk le. A tejszínt, a mézet, a muskotályos bort nagyon finomra vágott friss gyömbért jól összekeverjük. Hozzáadjuk a leturmixolt dinnyét. Ha nem elég pikáns, kis porcukorral, citromlével tegyük ízletessé. Óvatosan belekeverjük az apró kocka dinnye darabkákat, ez lesz a leves betétje. Nagyon jól lehűtjük. Hideg csészében tálaljuk. Tejszínhab rozettát teszünk rá, pirított mandulával megszórjuk, és menta levéllel díszítjük. Lehet még ezt az élményt fokozni? Igen! Egy gombóc fagylaltot tegyünk tálaláskor a levesbe.
Mindezt dinnyekehelyben, jégágyon tálaljuk.
Nos?
Ugye hogy fenséges?

Dinnyeleves háziasszony módra
Elkészítése:
10 dkg csirkemellfilét serpenyőben átsütünk, és vékony csíkokra vágjuk. Félliternyi forró zöldséglevesben összeturmixolunk 10 dkg sárgadinnyét, hozzáadjuk a csirkehúst, a 15 dkg kockára vágott sárgadinnyét, és 2 evőkanál tejszínt.
Felforraljuk, ízesítjük, megszórjuk aprított petrezselyemzöldjével.

Fokhagymaleves sárgadinnyével
Hozzávalók:
1 kicsi, jó érett sárgadinnye, 6 dl száraz fehérbor, 1 szelet meghámozott fehér kenyér, 2 evőkanál darált fehér (hámozott) mandula, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd egészen friss, még zöld fokhagyma, késhegynyi só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, és az egyik darabot apró kockákra vágva, a hűtőszekrénybe teszem. A másik felét nagyobb darabokra aprítom, és turmixgép poharába rakom. Hozzáteszem a darált mandulát, a szétmorzsolt kenyeret, az olajat és a zúzott fokhagymát, ezután pedig sóval, borssal fűszerezem. 2 dl bort ráöntök, és pépesre töröm. A megmaradt bort is hozzáöntve, addig keverem, amíg egynemű leves lesz belőle.
Tálaláskor néhány darabka jégbe hűtött dinnyekockát valamint egy-egy jégkockát az előhűtött leveses csészékbe osztok, és a levet ráöntöm.

Hideg görögdinnyeleves
Elkészítése:
A görögdinnyét kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, és turmix edénybe helyezzük. Egyéni ízlés szerint hozzáadunk vörös bort, porcukrot és citromlevet. Ezután pépesítjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A csésze aljában dinnyegolyókkal tálaljuk.

Hideg sárgadinnyeleves 01.
(2 személyre)
Elkészítése:
Egy nagyobb sárgadinnyét kis kockákra vágunk. Porcukorral, 1/2 dl konyakkal, 2 dl édes fehérborral, 2 dl tejszínnel, citromlével turmixgépben pépesre dolgozzuk. Hűtjük, tálaláskor még egyszer átkeverjük a géppel.
Felvert tejszínhabbal díszítjük.

Hideg sárgadinnyeleves 02.
Hozzávalók:
35-40 dkg jó érett, édes sárgadinnye, 2 evőkanál tisztított, finomra darált fehér mandula, 6 dl száraz fehérbor, 1 szelet hámozott fehér kenyér, 3 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A sárgadinnyét meghámozom, magját kikotrom, majd a dinnye felét apró kockákra vágva félreteszem. A másik felét nagyobb darabokra aprítom és a darált mandulával, a szétmorzsolt kenyérrel, az olajjal, a zúzott fokhagymával és a sóval-borssal turmixgép poharába rakom. Ráöntöm a bort, és addig keverem, amíg pép lesz belőle. A sűrű levest legalább 2 órára behűtöm.
Tálalás előtt mindegyik csészébe teszek 2 jégkockát és a félretett dinnyét, majd ráöntöm a levest.
Azonnal tálalom.

Hideg sárgadinnyeleves 03.
Hozzávalók:
2 kisebb sárgadinnye, 10 dkg porcukor, 2 dl tokaji szamorodni édes, vanília, szegfűszeg.

Elkészítése:
Kettévágott dinnye héjából kanállal kivájt dinnyehúst apróra vágjuk, porcukorral és a tokajival péppé zúzzuk.
Szegfűszeggel, vaníliás cukorral ízesítjük és a masszát visszarakva a dinnye héjába, jégszekrénybe helyezzük.

Hideg sárgadinnyeleves görögösen
Hozzávalók:
1 kg sárgadinnye, 2 dl fehérbor, 3 cl Triple sec, 3 cl konyak, 1 db citrom, 2 dl tejszín.

A kettévágott sárgadinnyéből karalábévájóval kis golyócskákat fúrunk ki. Üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a borral, Triple-seckel, konyakkal és a citromlével.
Elkészítése:
A sárgadinnye fennmaradó részét a tejszínnel együtt turmixgépbe öntjük és pépesítjük. Hozzászűrjük a golyócskákon lévő levet.
Tálaláskor előhűtött csészékbe öntjük, és mindegyikbe 5-6 sárgadinnyegolyót teszünk.

Hideg sárgadinnyeleves (spanyol)
Hozzávalók:
30-35 dkg jó érett, édes sárgadinnye, 1 szelet fehér kenyér meghámozva, 2 evőkanál héjától megtisztított, darált fehér mandula, 6 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, csipetnyi bors.

Elkészítése:
A sárgadinnyét meghámozzuk, magját kikotorjuk, majd a dinnye felét apró kockákra vágva félretesszük. A másik felét nagyobb darabokra aprítjuk, turmixgépbe tesszük a darált mandulával, a szétmorzsolt kenyérrel, az olajjal, a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A bort is ráöntjük, és az egészet addig forgatjuk, míg a keverék pépes lesz. A sűrű levest legalább két óráig hűtjük.
Tálalás előtt az előhűtött leveses csészékbe teszünk 2 jégkockát, elosztjuk benne a félretett dinnyét és ráöntjük a levest.

Hideg sárgadinnyeleves görögösen
Hozzávalók:
1 kg sárgadinnye, 2 dl fehérbor, 3 cl Triple sec, 3 cl konyak, 1 db citrom, 2 dl tejszín.

Elkészítése:
A kettévágott sárgadinnyéből karalábévájóval kis golyócskákat fúrunk ki. Üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a borral, Triple seckel, konyakkal és a citromlével.
A sárgadinnye fennmaradó részét a tejszínnel együtt turmixgépbe öntjük és pépesítjük. Hozzászűrjük a golyócskákon lévő levet.
Tálaláskor előhűtött csészékbe öntjük, és mindegyikbe 5-6 sárgadinnyegolyót teszünk.

Kínai dinnyeleves
Hozzávalók 4 személyre:
egy 3-4 kilós görögdinnye, 5 dl tyúkhúsleves, 15 dkg csirkehús, 15 dkg sertéshús, 10 dkg sonka, 10 dkg bambuszrügy, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg gomba, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
Az apróra vágott csirke- és sertéshúst 10 percig forraljuk a levesben, majd beletesszük a csíkokra vágott gombát, bambuszrügyet és sonkát, a zöldborsót meg a sót. Lassú tűzön még 5 percig főzzük. Levágjuk a dinnye tetejét, kimagozzuk, a húsa egy részét is kivesszük, beletöltjük a levest, visszatesszük a tetejét, egy nagy, félig vízzel telt fazékba állítjuk, és másfél óráig forraljuk a vizet.
A dinnyét egészben tesszük az asztalra, és a húsából is kanalazunk.

Pezsgős sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1 kis sárgadinnye, 7,5 dkg cukor, 4 dl pezsgő, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors

Elkészítése:
A dinnye felét turmixoljuk 5 dl vízzel, és feltesszük forrni. Ízesítjük a teatojásba tett fűszerekkel. Pár percet forraljuk csupán, majd lehűtjük. Belekockázzuk a dinnye másik felét.
Hozzáöntjük a pezsgőt, és azonnal tálaljuk. Akkor a legfinomabb, ha félédes pezsgővel készítjük.

Sárgadinnyeleves 01.
Hozzávalók:
2 közepes sárgadinnye, 1 liter tej, 1 dl tejszín, porcukor, Őrölt fahéj, vaníliás cukor, citromlé, 2 evőkanál durvára vágott mandula.

Elkészítése:
A sárgadinnye külsejét alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük, és cikkcakkban kettévágjuk. A négy fél dinnye magvas belsejét kikaparjuk, a sárga belét pedig részben karalábé-vágóval, részben evőkanállal kikanalazzuk. A formás gömböcskékből félliternyit félreteszünk a többi dinnyebelet hideg tejjel összeturmixoljuk, közben porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, és néhány csepp citrommal ízesítjük. Turmixolás után belekeverjük a tejszínt, majd a sárgadinnye gömböcskéket.
A dinnye héjába adagolva tálaljuk, és megszórjuk durvára vágott mandulával.

Sárgadinnyeleves 02.
Elkészítése:
1 kg sárgadinnyét megtisztítunk. A negyedét kis kockákra vágjuk, egy kanálnyi cukorral és fél deci konyakkal bepácoljuk. (Konyak nem volt itthon, csak kétféle whiskey, egy darabig próbálgattam, hogy melyikkel harmonizál inkább. Behűtjük. A dinnye 3/4 részét kb. 7 deci vízben, citromhéjjal, néhány szegfűszeggel, egész fahéjjal, ízlés szerinti cukorral, csipetnyi sóval megfőzzük. Összeturmixoljuk, előtte a fűszereket és a citromhéjat kidobjuk belőle. Ha kihűlt, elkeverjük 3 dl tejszínnel és 3 dl fehérborral. Kevés őrölt borssal ízesítjük.
Jéghidegen tálaljuk, "levesbetétként" a szeszben pácolt dinnyedarabkák szolgálnak.

Sárgadinnyeleves 03.
Hozzávalók:
1 kg sárgadinnye, 2 dl tejszín, 1 l tej.

Elkészítése:
A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk.
Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük, és pár csepp fehérborral ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.

Sárgadinnyeleves 04.
Hozzávalók:
1 kg sárgadinnye (jó illatos, érett), 2 dl tejszín, 4 dl tej, só, fehérbors, szerecsendió, 10 dkg füstölt hús

Elkészítése:
A dinnyét kimagozzuk, és karalábévájóval személyenként 3-4 gömböt vájunk ki belőle. A többit hámozzuk, feldaraboljuk és a tejjel együtt turmixoljuk. Fűszerezzük, és a tejszínnel dúsítjuk.
Jégbe hűtjük, majd tálaláskor a dinnyegömbökkel és a hajszálvékonyra vágott füstölthússal díszítjük.

Sárgadinnyeleves hidegen
Hozzávalók:
1000 g sárgadinnye, 100 g porcukor, 0,5 dl borpárlat, 1 dl édes fehérbor, 2 dl tejszín, 1 db citrom, só, szegfűszeg, egész fahéj, egész fehér bors

Elkészítése:
A dinnye héját megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a gyümölcs húsának negyedét apró golyóformával (karalábévájó) kivájjuk. Rászórjuk a porcukor felét, ráöntjük a borpárlatot, és hűtőbe tesszük. Ez lesz a leves betétje. A maradék gyümölcshúst a héjából kivesszük, kb. fél liter vízben a maradék cukorral, a fehérborral és puhára főzzük.
A megfőtt dinnyehúst pépesítjük (turmixgéppel), kihűtjük, majd elkeverjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a kivájt dinnyehúst, végül lazán összekeverjük, és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.

Sárga-görögdinnyeleves
Hozzávalók:
1 kg sárgadinnye, 1 kg görögdinnye, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 1-2 dl édes fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, pár cent fehér rum (ha nincs jó a barna is)

Elkészítése:
A sárgadinnyét kimagozzuk, és karalábévájóval személyenként 2-3 gömböt vájunk ki belőle. A görögdinnye mag nélküli részével ugyanígy teszünk. A többit szitán áttörjük. Turmixoljuk a levet a maradék sárgadinnyével, a tejjel a borral és a rummal. Fűszerezzük, és tejszínnel dúsítjuk. Jégbe hűtjük, s a vegyes dinnyegolyókkal díszítjük.
Lehet vörösborral is készíteni, ekkor a tejszínt a tálaláskor csurgassuk a levesbe, és a rum helyett használhatunk konyakot is.

Tejszínes hideg sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1 nagyobb sárgadinnye, 1 pohár tejszín, fél liter tej, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál cukor, (lehetőség szerint) 2 db kivi.

Elkészítése:
A tejet felfőzzük, és a tűzről levéve lassan hozzákeverjük a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni, de többször megkeverjük. A sárgadinnyét és a kivit lehámozzuk, kockára illetve szeletekre vágjuk, és a kihűlt masszába keverjük.
Lehűtve tálaljuk.

 

 

Forrás:
Gyümölcsös ételek - LEVESEK DINNYÉKBŐL
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.