Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK BIRSEKRE 1.

2016.10.11

GYÜMÖLCSLEXIKON

Alma-birsmártás
Hozzávalók:
fél kg alma és birs kockára vágva, másfél dl fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítése:
A gyümölcsöt a borban a fűszerekkel együtt puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk.
Libasülthöz, sült csirkéhez illő, könnyű mártás.

Ál-komiszkenyér
Elkészítése:
3 egész tojást habosra keverünk 14 deka cukorral, azután hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra vágott mazsolaszőlőt, 10 deka birsalmasajtot felaprózva és legutoljára 10 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza - sütőport dolgozunk hozzá.
Kikent, kiszórt őzhát-formában sütjük.
Sütés után a süteményt egy napig hagyjuk állni, azután szeleteljük

Bánáti gyümölcskenyér
Elkészítése:
Vegyünk 25 deka igen nagy szemű mazsolát, 25 deka datolya szilvát, 25 deka mandulát 25 deka citronádot, 25 deka birsalmasajtot, 25 deka aszalt magolt szilvát, 25 deka vegyes finom cukrozott déli gyümölcsöt, 50 deka fügét és 50 deka héjától megtisztított diót. Mindezen gyümölcsöket fel kell vágni lehetőleg egyenlő, de nem igen vékony laskákba. A felvagdalt gyümölcsöket tegyük tálba és hintsünk reá 2 deka törtfahéját, 2 deka törtszegfűszeget, és négy nagy almát héjától megtisztítva, vagdaljunk fel apró darabkákba; azt is keverjük a száraz, fölvágott gyümölcsök közé. E vegyes gyümölcsre öntsünk 4 deci jó rumot. Este készítsük el ezt az anyagot, hogy a tálba befedve egész éjjel úgy álljon, és ideje legyen összeérni. Másnap reggel készítsünk hozzá egy kiló lisztből, 2 tojásból, 2 kanál cukorból, egy késhegynyi sóból, egy kanálnyi vajból, 3 dekányi élesztőből és fél liter tejből közönséges kalácstésztát. E tésztát verjük jól meg és tegyük langyos meleg helyre kelni. Ha a tészta megkelt, tegyük ki deszkára és nyújtsuk el kétujjnyi vastagságúra. Ekkor a vegyes gyümölcsöt tegyük szép hosszan a tészta közepére; a tésztát sodorjuk össze a gyümölcscsel oly módon, hogy hosszúkás pékkenyér formája legyen. A kalács-tészta a gyümölcsöknek csak burkolatul szolgáljon. A tésztát felül, kenjük meg tojássárgájával s tegyük tepsibe. Csendes tűznél, lassan kell kisütni szép barnapirosra. Használatkor nagy lapos szeleteket kell belőle vagdalni.
Ez a rendkívül finom csemege a Temesvár-vidéki német ajkú családoknál karácsony estéjén szinte elmaradhatatlan étel.

Bárányhússal töltött birsalma
Hozzávalók:
6 közepes nagyságú birs, 12 ek. darált bárányhús, 3 ek. főtt, passzírozott zöldborsó, 3 ek. reszelt hagyma, só, bors, 2 ek. olaj, 1 ek. méz, 2 ek. vaj, víz.

Elkészítése:
Vágjuk ki a birs csutkás részét, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni 20 percig
. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olajban. Adjuk hozzá a húst, borsót, borsot, sót és keverjük össze. Töltsük meg a birseket, állítsuk szorosan egymás mellé tűzálló edényben. Öntsünk rá 2 ujjnyi vizet, locsoljuk meg mézzel, tegyünk rájuk darabka vajat. Lassú tűzön lefedve pároljuk 25-30 percig, míg megpuhul.
Forrón tálaljuk.

Beiglihez való diótöltelék
(2 rúd)
Hozzávalók:
30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt

Elkészítése:
A cukrot 0.5 dl vízben felforraljuk, majd hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, a sárgabaracklekvárral jól elkeverjük.
A töltelék ne legyen túl nedves, mert sülés közben a beigli megreped!

Birsalma bundában
Hozzávalók:
4 nagyobb birsalma (vagy birskörte), 1-1,5 dl világos sör, 1 tojás, 8-10 dkg liszt, késhegynyi őrölt gyömbér és őrölt szegfűszeg, só és őrölt fehér bors, cukor, ízlés szerint, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott birsalmát kicsumázom, és ujjnyi vastag karikákra vágom, majd annyi, forrásban levő, enyhén cukros vízbe teszem, amennyi éppen hogy ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm, és lecsöpögtetem. Ha már nem nagyon forró, kevés lisztbe mártom. Közben a tojást habosra verem, hozzáadom a sört, a lisztet és a fűszereket. A masszának tejfölsűrűségűnek kell lennie. A lisztes birsalmakarikákat bemártom a tésztába, és bő, forró olajban ropogósra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és sült kacsához vagy grillcsirkéhez kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
RECEPTEK BIRSEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.