Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - CITROMLEVESEK

2016.04.19

GYÜMÖLCSLEXIKON

CITROMLEVES 01.
Hozzávalók:
1 citrom, 2 dl tejszín, ízlés szerint méz vagy cukor, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál liszt

Elkészítése:
A citromot gondosan megmosom, majd héjastul nagyon vékony karikákra vágom. Magját eltávolítom, és ráöntök 8 dl vizet. Beleteszem a húsleveskockát, és a citromot megfőzöm. Közben a tejszínbe belekeverem a lisztet, és a forrásban levő levest behabarom. Cukorral szelídítem savanyú ízét. Felforralom. Melegen is, hidegen is fogyasztható, pikáns leves.

CITROMLEVES 02.
Elkészítése:
2 húsleveskockát feloldunk 1 liternyi forró vízben, és belefőzünk egy marék rizst. Amíg a rizs megpuhul, 2 tojás sárgáját habosra keverjük 1 citrom levével, sóval, törött borssal ízesítjük és tányérokba osztva, állandó kevergetés mellett rászűrjük a forró levest.

CITROMLEVES 03.
Hozzávalók:
2-3 citrom, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, egy darab fahéj, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A citromokat héjastól karikára vágjuk, ha van benne mag, azokat kiszedjük belőle. Egy liter vizet felteszünk főni, fűszerezzük és beledobjuk a citromszeleteket is. Ha megpuhult leszűrjük, és a levet a liszttel simára kevert tejföl felével besűrítjük. A másik felét kikeverjük a tojássárgával, leveses tálba tesszük, majd a levest vékony sugárban (kevergetve közben) beleöntjük. Vékony héjú citromot használjunk, mert különben kesernyés lesz. Ha netán mégis "téli" bundájú, akkor reszeljük le a citromhéját, és utána a fehér részt hámozzuk le a gyümölcsről.

CITROMLEVES 04.
Hozzávalók:
2 nagyobb citrom, egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 2 tojás sárgája, só, cukor, fahéj

Elkészítése:
A karikára vágott citromot a sóval, cukorral és fahéjjal 1 l vízben puhára főzzük, és a tejfölben elhabart liszttel sűrítjük be. Az egészet áttörjük, és tojássárgákkal dúsítjuk. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő!

CITROMLEVES 05.
Hozzávalók:
2 citrom, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1/2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítése:
A citromot meghámozzuk úgy, hogy belső fehér héja se maradjon rajta, majd karikákra vágjuk és fahéjjal meg szegfűszeggel fűszerezett 1 liter vízben 15 percig főzzük. 4 citromkarikát kiveszünk belőle, félretesszük. A többit hűlni hagyjuk, turmixoljuk (forrón sose tegyük!). Utána újra tűzre tesszük, a cukorral ízesítjük. Ha fölforrt, a tejszínnel simára kevert pudingporral sűrítjük, dúsítjuk. Amint újra felforrt, levesszük a tűzről, kihűtjük, és a félretett citromkarikákkal díszítjük. Elkészítési idő: 50 perc + hűtés

CITROMLEVES 06.
Hozzávalók:
2 citrom levél, fahéj, 1 l víz, 3 tojás sárgája, 5 dk cukor, citrom

Elkészítése:
A citrom leveleket egy darabka fahéjjal felforraljuk. 1 liter vízben elhabarjuk a tojássárgáját a cukorral, felöntjük a forró levessel és keverjük. Forrásig hevítjük. A tojások felvert habjával galuskákat szaggatunk. Citrommal tálaljuk.

CITROMLEVES 07.
Hozzávalók 3-4 személyre:
8 dl zsírtalanított húsleves, 2 dl tejszín, 1 citrom, 1 teáskanálnyi liszt, cukor

Elkészítése:
A citromot jól mosd meg, majd vágd - a héjával együtt - 2-3 mm-es szeletekre. (A magokat válogasd ki.) Ezután a citromot dobd a húslevesbe és tedd fel főni. Közben a liszttel és a tejszínnel készíts habarást, s - ha a citrom héja már megpuhult - azzal sűrítsd a levest. Kóstold meg, szükség szerint cukrozd, s még egyszer forrald fel. (Lehűtve, illetve melegen egyaránt ehető.)

CITROMLEVES 08.
Elkészítése:
4 adaghoz forraljunk fel 1 l vizet 8 dkg cukorral, kis darab egész fahéjjal, 1-2 szem szegfűszeggel és vékonyan meghámozott, hajszálvékony karikákra vágott citromból készítjük. 10-12 dkg cukorral ízesítjük. Főzzük 5 percig a forró cukros vízben. A fűszereket kivesszük. Személyenként 1 tojás sárgáját és 1 evőkanál tejfölt keverjünk simára. Folytonos keverés közben lassan öntsük hozzá a meleg levest. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, áttörve vagy darabosan. C-vitamin-tartalma nagyobb lesz, ha tálalás előtt friss citromlevet öntünk hozzá. Sűrítésére személyenként 1 tojássárgáját és 1/2 dl tejszínt használunk. Ha hidegen tálaljuk, akkor a tejszínt habbá verhetjük.

CITROMLEVES 09.
Hozzávalók:
2 citrom, 3 tojás, 5 dkg cukor, fahéj, só

Elkészítése:
A két citrom levét és egy darabka fahéjat fölforralunk 1 l vízben, a tojássárgákat elhabarjuk a cukorral, felöntjük a forró levessel, és állandó kevergetés mellett forrásig hevítjük. Tálba öntjük, és a tojások kemény habbá vert fehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatunk bele. Egy kicsit megcukrozzuk, és rögtön tálaljuk.

CITROMLEVES ALIZ MÓDRA
Hozzávalók:
4 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, cukor, ízlés szerint, 1 cs. vaníliás cukor, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl joghurt, 5-6 dl tej, 5-6 db jégkocka

Elkészítése:
A hozzávalókat összeturmixolom, először csak a tej nélkül, mert nem mindig fér bele a turmixba a teljes mennyiség. Cukrot ízlés szerint adok hozzá. Megjegyzés: ha cukor helyett folyékony édesítőt használok, akár fogyókúrás édesség is lehet belőle, nyáron a nagy melegben meg jó üdítő ital.

CITROMOS ZÖLDBABLEVES
Elkészítése:
Megtisztítunk, kis darabokra vágunk 40 deka zöldbabot, és másfél liter vízben feltesszük főni. Beleteszünk 1-1 szál megtisztított, négybe vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret, egy darabka citromhéjat, és megsózzuk. Amikor a bab megpuhul, öt deka vajból egy púpos evőkanál liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, és beledobunk két pár karikára vágott virslit. (Ha műanyag burkolja a virslit, azt előzőleg lehúzzuk róla.) Egy csapott evőkanál lisztet simára keverünk két deci tejföllel, és tésztaszűrőn keresztül, közben kevergetve, a levesbe öntjük, így nem lesz csomós. Még 34 percig főzzük, és egy kevés citromlével savanyítva tálaljuk. Kellemesen üdítő, pikáns nyári leves, ha virsli nélkül készítjük, hidegen is tálalhatjuk.

DALMÁT CITROMLEVES
Hozzávalók:
2 citrom, 3 tojás, fahéj, 5 dkg porcukor

Elkészítése:
Két citrom kifacsart levét főzzük fel egy liter vízben, ízesítsük fahéjjal. Három tojássárgáját keverjük ki 5 dkg porcukorral, és erre öntsük rá a levest. Forraljuk fel folytonos kevergetés közben. A fehérjéket verjük föl habbá, és kanállal szaggassunk galuskákat a forró levesbe.

GÖRÖG CITROMLEVES 01. (SOUPA AVGOLEMONO)
Hozzávalók:
1,2 l tyúkhúsleves, 4 dkg vadrizs, 3 tojás, csipetnyi só, 1 citrom leve, csipetnyi fehér bors

Elkészítése:
A rizst megmosom, lecsepegtetem és beleszórom a felforralt húslevesbe. Kis lángon fedő alatt kb. negyedóráig főzöm. Ez alatt felverem a tojásokat és lassacskán hozzáverem a citromlevet. Kiveszek negyed litert a forró levesből és hozzáadom a tojás-citromlé keverékhez. Leveszem a levest a tűzről és állandó keverés mellett belekeverem a tojásos keveréket. Újra felforralom, de már nem főzöm. Sózom, borsozom és tálalás előtt 5 percig állni hagyom.

GÖRÖG CITROMLEVES 02. (SOUPA AVGOLEMONO)
Hozzávalók:
2 húsleveskocka, 1 marék rizs, 2 tojás sárgája, 1 citrom leve, törött bors

Elkészítése:
A húsleveskockát 1 liter vízben feloldjuk, és megfőzzük benne a rizst. Ha már jó puha, a tojássárgákat habosra keverjük, a citromlével, megborsozzuk, és ráöntjük a forró levest.

GÖRÖG CITROMLEVES 03.
Hozzávalók:
1 nagy citrom, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 cikk fokhagyma, 2 szegfűszeg, 2 tyúkhúsleveskocka, 0.5 dl száraz fehérbor, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
Kevés olajon kevergetve megpároljuk az apróra vágott fokhagymát, majd felöntjük 1.2 liter vízzel. Beletesszük a leveskockákat, a rizst, a szegfűszeget, és lassan főzzük. Amikor a rizs megpuhult, a levesbe reszeljük a citrom héját. Egy tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a citrom levével, és a borral. Sózzuk, borsozzuk, és kézi habverővel állandóan keverve hozzáöntjük a forró levest. Azonnal tálaljuk.

GÖRÖGÖS CITROMLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
50 dkg darált hús, 15 dkg búzadara, 1 tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, bors, 1 teáskanál oregánó, só, 2 evőkanál menta, zellerszál, petrezselyem, 1 citrom, 2 evőkanál mustár, 2 dl főzőtejszín, 4 evőkanál étkezési keményítő, 2 liter víz, 2 zöldségleveskocka, 2 húsleves kocka, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöld hüvelyű zöldbab

Elkészítése: A leveskockákkal tegyük fel a sárgarépát és zöldbabot főni. Ez alatt készítsük el a gombóchoz a masszát: ízlés szerinti sót, a felkockázott hagymát, aprított fokhagymát a búzadarával, hússal, tojással, aprított zellerrel és petrezselyemmel, borssal, oregánóval és bazsalikommal, mentával gyúrjuk össze. Tegyünk fel fazékban vizet. Amíg a víz melegszik, addig a főzőtejszínből, a mustárból, a citrom levéből és az étkezési keményítőből készítsünk habarást. Amikor a zöldség már megpuhult, a habarással sűrítsük be a levest. Az időközben felforrt vízbe pici gombócokat rakunk a húsos masszából, és kifőzzük. A kifőtt gombócokat azonnal a levesbe tesszük, egyszer összeforraljuk, és azonnal tálalhatjuk.

HIDEG CITROMLEVES 01.
Hozzávalók:
1 l sör, 1 üveg fehérbor, 35 dkg cukor, 6 db tojás sárgája, 1 evőkanál liszt, 2 db citrom héja

Elkészítése:
A sört a borral és a cukorral felfőzzük. A tojássárgákat egy evőkanál liszttel, kevés borral vagy vízzel átlátszóvá keverjük, hozzáadjuk a 2 citrom cukorral lereszelt héját, az egészet összekeverjük az elkészített lével, és felforraljuk. Szitán áttörjük, jól lehűtjük, mandulacsókkal tálaljuk.

HIDEG CITROMLEVES 02.
Hozzávalók:
2 dl fehérbor, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, kurkuma, citromfű, 2 db citrom héja, 4 dl forralt tej, 4 dl tejszín, só

Elkészítése:
A cukrozott fehérborban negyed óráig főzzük a vaníliát, a kurkumát, a citromfüvet és a két citrom vékonyan reszelt héját. Leszűrjük, lehűtjük. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a forralt, és lehűtött, hideg tejjel, a tejszínnel és ízlés szerint kicsit sózzuk. Csészébe töltjük és citromfűvel díszítve tálaljuk.

HIDEG CITROMLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre:
3 citrom, 3 evőkanál cukor, 3 tojássárgája, 1,5 dl édes vagy félédes (muskotályos) fehérbor

Elkészítése:
A citrom héját lereszeljük, kettévágjuk, levét kifacsarjuk. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom levét és héját, felöntjük a borral és azonos mennyiségű vízzel. A lábost nagyon kis láng vagy vízgőz fölé helyezzük, kézi habverővel állandóan keverve habosra keverjük, és kissé besűrítjük. Vagy azonnal, habosan, vagy behűtve kínáljuk.

HIDEG CITROMLEVES 04.
Elkészítése: Három fél citrom héját kockacukron ledörzsölünk, majd a levét is kinyomva, tojások sárgájával, cukorral, fehérborral, és vízzel tűz fölött elegyítjük levessé.

JEGES CITROMLEVES
Hozzávalók:
4 dl kefir (vagy joghurt, tejföl), 3 dl tej, 1 citrom (vagy narancs, mandarin) leve, 1/2 citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor (vagy mesterséges édesítőszer), csipetnyi só, jégkocka

Elkészítése: A citromlevet a reszelt citromhéjjal együtt turmixgép poharába tesszük, majd ráöntjük a kefirt. Cukorral és sóval ízesítjük, ezután egy-két percig keverjük. Ha már jó habos, akkor öntjük hozzá a tejet, és ismét összekeverjük. Néhány órán át a hűtőszekrényben előhűtött leveses csészék mindegyikébe teszünk néhány jégkockát, és erre öntjük rá a citromlevest. A nyári nagy melegben rendkívül üdítő, és levesként is, üdítőitalként is fogyaszthatjuk. Készíthetjük joghurttal és csökkentett zsírtartalmú tejjel vagy tejföllel is, aszerint, hogy számolnunk kell-e a kalóriákat. Friss citromlé helyett tehetünk bele üveges citromlevet. Aki nem szereti a savanyú ízeket, készítheti narancslével vagy mandarinlével is.

KAPROS CITROMLEVES FRISS PARADICSOMMAL
Hozzávalók 2 adaghoz:
6 dl húsleves*, 3 púpos ek tejföl, fél citrom héja, 2-3 tk citromlé (vagy ízlés szerint), 1 tojássárgája, 1 tk étkezési keményítő, 2-3 ek friss kapor, felaprítva, 1 nagy paradicsom, magozva, apró kockákra vágva

Elkészítése:
A húslevest felforralom, egy percig gyöngyöztetem és leveszem a tűzről. Egy tálkában kézi habverővel simára keverem a tejfölt, a tojássárgáját és a keményítőt. Hozzámerek a levesből, csomómentesre keverem és visszaöntöm a levesbe. Alacsony tűzön, lassan épphogy össze rottyantom. Ismét leveszem a tűzről, ekkor keverem bele a citromhéjat, citromlevet, a kaprot és a kockázott paradicsomot. Ha szükséges, még sózom, borsozom. A citromlé mennyisége ízléstől és a tejföl típusától is függ, a leves kellemesen savanykás, de ne maró legyen. Langyosan a legfinomabb.

*sokkal finomabb háziból, de ha nincs, a kocka is megteszi

KAPROS CITROMLEVES - LETT RECEPT
Hozzávalók:
6 dl húsleves, 3 púpos ek tejföl, fél citrom héja, 2-3 tk citromlé (vagy ízlés szerint), 1 tojás sárgája, 1 tk étkezési keményítő, 2-3 ek friss kapor, felaprítva, 1 nagy paradicsom, magozva, apró kockákra vágva

Elkészítése:
A húslevest felforraljuk. Egy tálkában kézi habverővel simára keverjük a tejfölt, a tojássárgáját és a keményítőt. Merünk egy keveset a levesből és hozzáadjuk, csomómentesre keverjük és visszaöntjük a levesbe. Alacsony tűzön, lassan összefőzzük. Ismét levesszük a tűzről, ekkor keverj ük bele a citromhéjat, citromlevet, a kaprot és a kockázott paradicsomot. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A citromlé mennyisége ízléstől és a tejföl típusától is függ, a leves kellemesen savanykás, de ne maró legyen. Langyosan a legfinomabb.

KEFIRES CITROMLEVES
Hozzávalók:
4 dl kefir (vagy joghurt), 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, cukor, csipetnyi só, jégkockák

Elkészítése:
A citromlevet a reszelt citromhéjjal együtt összekavarjuk, ráöntjük a kefirt, mindezt cukorral, sóval ízesítjük, habosra keverjük. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és alaposan elkeverjük. Amikor ez elkészült, a levest jégkockára töltjük.

PETREZSELYMES CITROMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 1 l húsleves, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojássárgája, 3 szem szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítése:
A petrezselymet megtisztítjuk, majd óvatosan felaprítjuk. A citromot kifacsarjuk, majd a héját lereszeljük. Fogunk egy mozsarat, amelyben a szegfűborsot porrá zúzzuk. Eközben a húslevest felforraljuk. Egy tálat fogunk, amelyben elkeverjük a tojássárgájákat a szerecsendióval, a szegfűborssal és a citromlével, majd beletesszük a petrezselymet és a citromhéjat. Végül a tálba merjük a húslevest, és forrón kínáljuk.

RIZSES CITROMLEVES - GÖRÖG RECEPT
Hozzávalók 4 személyre:
1 citrom, 20 dkg rizs, 1 l húsleves, 2 tojás sárgája, só, őrölt bors

Elkészítése:
A húslevest megmelegítjük, majd beletesszük a rizst, és megfőzzük. Közben a tojássárgákat habosra felverjük, hozzáöntjük a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Ezt négy tányérba eloszlatjuk, majd leszűrjük a levest, és a tányérokba merjük.

TEJSZÍNES CITROMLEVES
Hozzávalók:
8 dl húsleves, 20 g rizs, 1 db tojás sárgája, 1 dl tejszín, só, őrölt fehér bors, citromlé

Elkészítése:
A húslevest felforraljuk, borsozzuk és beletesszük a megmosott rizst, majd fedő alatt majdnem teljesen megfőzzük. Amíg a rizs fő, a tojássárgáját elkeverjük a citromlével és a tejszínnel. Ha rizs megfőtt, a tejszínes tojáskeverékhez, pár kanál forrólevest keverünk, majd a tűzről levett teljes mennyiséghez adjuk a citromos legírt, elkeverjük és melegen tálaljuk.

ÜDÍTŐ CITROMLEVES
Hozzávalók:
4 dl kefir (vagy joghurt), 1 citrom, 1 csokor friss kapor, ízlés szerint porcukor, 1 mokkáskanál só, késhegynyi törött fehér bors

Elkészítése:
A citromot forró vízben megmossuk, majd a külső sárga héját (a fehér rész ne kerüljön bele, különben keserű lesz a leves) hajszálvékonyan lehámozzuk. A héjat csíkokra aprítjuk, és két deci vízbe tesszük. Kis lángon 5 percig befedve forraljuk. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Turmixgép poharába öntjük a már kihűlt citromhéjas vizet a főtt citromhéjcsíkokkal együtt, és belecsavarjuk a citromlevet. Annyi porcukorral ízesítjük, hogy ne legyen édes, csak kellemesen savanykás, pikáns. Sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd addig keverjük, amíg a citromhéj csíkok egészen apró foszlányokká zúzódnak. Ekkor beleöntjük a kefirt, beleszórjuk a megmosott és felaprított kapor felét. Habosra keverjük. Ezután a citromlevessel teli turmixpoharat betesszük a hűtőszekrénybe, és jéghidegre hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a levest ismét habosra keverjük, elosztjuk az előzőleg lehűtött csészékben, és mindegyik adag tetejére szórunk a megmaradt kaporból. Néhány jégkockát is beledobhatunk. Rendkívül üdítő, különösen jólesik a nyári nagy melegben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
GYÜMÖLCSLEXIKON - CITROMLEVESEK
Szerző:

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.