Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - EPRES RECEPTEK 4.

2016.05.09

GYÜMÖLCSLEXIKON

Epres-grízes
Hozzávalók:
1/2 l tej, 20 dkg cukor, 12 dkg gríz, 5 dkg darált mandula, 4 tojás fehérje, só,
Az öntethez:
35 dkg eper, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé

Elkészítése:
Forraljuk fel a tejet, majd szórjuk bele a grízt, állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Főzzük még néhány percig, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a darált mandulát és a felvert tojásfehérjéket, majd öntsük az egészet formába. Ez alatt a megmosott epret törjük alaposan össze, majd főzzük 3 percig a cukorral és a citromlével. A langyos gríztortát borítsuk ki, öntsük rá az eperszószt.
Díszíthetjük néhány egész gyümölccsel is.

Epres gyümölcstortácskák
Hozzávalók 12 db. kb. 10 cm átmérőjűformához - A tésztához:
5 dkg Rama margarin, 4 db tojás, 12.5 dkg Koronás Finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, 1 csipet só, 7,5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 csipet sütőpor, Rama margarin a formák kikenéséhez, liszt a tészta nyújtásához
"A rátéthez ":
75 dkg eper, 1 csomag színtelen tortamáz vagy tortazselé-por, 2.5 dl vörös színű ribizlilé, 2 evőkanál Koronás minőségi kristálycukor

Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját 4 evőkanál meleg vízzel felverjük. A cukrot hozzáadjuk, és tovább habosítjuk, amíg világos színű krémet kapunk. Az olvasztott margarint ráöntjük és elkeverjük.
A tojásfehérjét a sóval kemény habbá felverjük. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük, a felvert fehérjét és a lisztkeveréket a tojássárgája krémhez adjuk, majd lazán elkeverjük.
A formákat kikenjük margarinnal, megszórjuk liszttel, majd minden formába 2 evőkanál tésztát teszünk és előmelegített sütőben, 200°C-on. 12-15 percig sütjük. Sütés után rövid ideig állni hagyjuk a formában, majd kiborítjuk és kihűljük.
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. 12 szemet félreteszünk, a többit felezzük. A felezett szemekkel a tortácskákat körberakjuk, az egész szemeket a közepére tesszük. A tortamázat vagy zselét elkeverjük 4 evőkanál gyümölcslével, a maradék levet felmelegítjük, majd hozzáadjuk az előkészített mázat és felforraljuk, ízlés szerint cukorral édesítjük. A tortamázat vagy zselét a gyümölcsre öntjük, és dermedni hagyjuk.

Epres habos metélt hidegen
Hozzávalók:
20 dkg cérnametélt, 25 dkg eper, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 dl tej, 1 csapott evőkanál zselatinpor, 12-15 dkg porcukor, só.

Elkészítés:
A cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem. Az epret közben megmosom, szárazra csurgatom, kicsumázom, és apróra vágom. A tejszínből kemény habot verek, kevés porcukorral ízesítem, és az eperrel óvatosan összekeverem. A zselatint kevés tejben megáztatom, és langyosra melegítem, közben állandóan kevergetem. Ha teljesen feloldódott, akkor langyosra hűtöm és hozzáadom az epres habhoz. Végül az egészet óvatosan átforgatom a vajas tésztával. Kis formákba simítva elosztom, majd alufóliával vagy folpackkal befedve a hűtőszekrényben egy napig hűtöm.
Tálalás előtt a formából kiborítom és kevés tejszínhabbal megspriccelve kínálom.

Epres habtorta
Hozzávalók 12 szelethez:
5 dkg liszt, 5 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 3 tojásfehérje, 17 dkg cukor, 75 dkg eper, 22 dkg eperlekvár, 1 evőkanál darált mandula, 2 evőkanál citromlé, 1 zacskó vaníliás cukor, 1/2 teáskanál sütőpor, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszitálunk 7 dkg cukrot és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Belekeverjük a tojások sárgáját is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési búzakeményítővel, majd a krémbe szitáljuk. A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett gyümölcstortaformába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig sütjük. A formából kiborítva kihűtjük. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, 2 szép szemet a díszítéshez félreteszünk. 3 evőkanál eperlekvárt a tésztalapra kenünk, majd csúcsukkal felfelé ráhelyezzük a lecsöpögtetett eperszemeket. A maradék lekvárt megmelegítjük, és a gyümölcsre csorgatjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a gyümölcsre kanalazzuk. A kanál aljával "hullámokat" nyomunk a habba. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) addig sütjük, amíg a hab rózsaszínűvé nem válik (kb. 10 perc). Kihűlve, a félretett eperszemekkel és darált mandulával díszítjük.

Epres kupolatorta
Hozzávalók 12 szelethez - A krémhez:
2 csomag zselatin (á 10 g), 50 dkg eper, 10 dkg cukor, 1 pohár epres joghurt, 4 dl tejszín, 2 evőkanál eperlekvár
A tésztához:
10 dkg vaj, 3 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 üvegcse vaníliaaroma, 10 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor
A díszítéshez:
1 doboz tejszínhab (spray), 1 kivi

Előkészítés:
A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint beáztatjuk. Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk.

Elkészítés:
A zselatinhoz öntünk 1 dl vizet, felforraljuk, majd kissé hűlni hagyjuk. Az eperpürét a cukorral édesítjük, hozzáadjuk a joghurtot, a zselatint, és kissé hűlni hagyjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a vaníliaaromával, végül a lisztet és a sütőport is beledolgozzuk. A tortaformába simítjuk a krémet, és a sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és kihűtjük. Amikor az eperkrém elkezd kocsonyásodni, kemény habbá verjük a tejszínt, és a krémbe dolgozzuk. A tortalapot megkenjük az eperlekvárral, ráhalmozzuk a krémet, mint egy kupolát, és a félretett eperszemekkel, tejszínhabbal és kiviszeletekkel díszítjük.

Epres madártej
Hozzávalók:
40 dkg eper, 1 liter tej, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 evőkanál liszt, tojás, szükség szerint

Elkészítés:
Ugyanúgy készítem, mint az egyszerű madártejet, csak amikor a vaníliás tej megfőtt, kihűtöm, és a közben turmixgépen pépesített epret, hozzákeverem. Díszítésül egy-egy szép eperszemet teszek a habgaluskákra. Málnával és szederrel is nagyon finom.

Epres-málnás torta
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű, 1,5 l térfogatú sütőformához tésztához:
7 dkg Rama margarin, 15 dkg liszt, 4 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 1 db tojássárgája, 1-2 teáskanál rum, Rama margarin a forma kikenéséhez.
A "rátéthez":
50 dkg eper, 25 dkg málna, 7,5 dl piros ribizlilé, 3 csomag piros színű tortamáz vagy torta-zselépor, 7,5 dkg porcukor.
A díszítéshez:
1 dk citrom lehámozott héja, mentalevélkék

Elkészítés:
A lisztből a margarinnal, a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a rummal sima tésztát gyúrunk. A tésztából cipót formázunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A sütőforma alját kikenjük margarinnal, a tésztát kinyújtjuk, és a formába tesszük. A formában lévő tésztát villával több helyen megszúrjuk és előmelegített sütőben 225 C°-on kb. 15 percig sütjük. A süteményt kivesszük a formából, és. Hagyjuk kihűlni. Az epret és a málnát megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Az eperszemeket nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük. A ribizli levet a tortamázzal, és a cukorral felfőzzük. A tésztát visszahelyezzük a kapcsos formába, vagy nyitható tortagyűrűbe tesszük az alapot. A gyümölcsöt ráhalmozzuk az alapra, a tortamázat ráöntjük, és hideg helyre tesszük, amíg a máz megdermed. A citromot megmossuk, a héját vékonyan lehámozzuk. A tortát citromhéjjal és mentelevélkékkel díszítjük.
Jó tanács: A gyümölcsöt zselatinnal is fixálhatjuk. Ebben az esetben 9 levél fehér vagy vörös színű zselatint beáztatunk hideg vízbe, a ribizli levet felmelegítjük, majd feloldjuk benne a le-csepegtetett zselatint. Lehűtjük, amíg dermedni kezd, majd a gyümölcsre öntjük.

Epres narancsgratin
Hozzávalók:
6 narancs (kb. 1 kg), 4 evőkanál cukor, 50 dkg eper, 12-16 babapiskóta, 2 evőkanálnyi narancslikőr, 2 tojás, másfél dl tejszín, vaníliás porcukor a szóráshoz.

Elkészítés:
A narancsokat gondosan megmossuk, 2 narancsot félbevágunk, levét kinyomkodjuk, kisebb lábasba szűrjük. A maradék négy narancsot éles késsel egészen a gyümölcshúsig hatolva meghámozzuk, és kifilézzük. A narancshéjból és a "hártyavázakból" kinyomkodjuk a lét, és a filézés közben keletkező narancslével együtt egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd mérsékelt tűzön fedő nélkül szirup sűrűségűre beforraljuk. Hideg vízbe állítva langyosra hűtjük. Közben váltott vízben megmossuk az epret, alaposan lecsepegtetjük, és konyharuhán leszárítjuk. Az eperszemek szárcsonkját, csészelevélkéit kitördeljük, vagy késheggyel kiemeljük, nagyságuktól függően a gyümölcsöket félbe, negyedbe vágjuk. Egy nagyobb (24-26 cm átmérőjű) vagy 4 kisebb lapos tűzálló tálka aljára fektetjük az arányosan elosztott babapiskótákat. Tetejükre terítjük az epret és a narancsgerezdeket. A kihűlt szirupban elkeverjük a likőrt, egyenként a tojásokat, végül a tejszínt, és a gyümölcsök tetejére locsoljuk. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral, azonnal tálaljuk.

Epres omlett
Hozzávalók: (4 személyre)
20 dkg eper, 4 tojás, 8 dkg cukor, csipetnyi só, 4 dkg vaj, porcukor

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. Közben a tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük. A négy tojásfehérjét két deka cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a masszához adjuk. A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, a masszát a serpenyőbe öntjük, és három percig sütjük. Az omlettet ezután a sütő alsó részére tesszük, és körülbelül negyedóráig sütjük, amíg a teteje megszilárdul. A megmosott, leszárított epret kis darabkákra vágjuk, összekeverjük a megmaradt cukorral, és az omlett egyik felére rakjuk, a másik felével betakarjuk.
Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Epres palacsinta 1.
Hozzávalók:
10 dkg Delma light margarin, 3 dl tej, 3 db. tojás, 12 dkg liszt, 40 dkg eper, folyékony édesítőszer

Elkészítés:
A margarint habosra keverjük az édesítőszerrel, tojássárgájával, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a tojások felvert habját. Teflon palacsintasütőben kisütjük. Apróra vágott nyers eperrel rétegezve megrakjuk, édesítjük, és egymásra helyezzük a palacsintákat. Melegen tálaljuk. Úgy szeljük, mint a tortát.

Epres palacsinta 2.
Elkészítés:
200 g liszttel, 2 tojással, 2 dl tejjel, csipetnyi sóval, meg annyi szódavízzel, hogy közepesen sűrű legyen, palacsintatésztát készítünk, végül beleöntünk 3-4 ek. olajat. Fél óráig állni hagyjuk, aztán palacsintákat sütünk.
A töltelékhez
30 g vajból, 30 g lisztből, 3 dl tejből besamelmártást főzünk, és a tűzről levéve egy csomag vaníliás cukorral, meg 300 g darabokra vágott eperrel ízesítjük. Alaposan kikeverjük, hogy az eperszemek törjenek szét. Ezzel a krémmel töltjük meg a palacsintákat, tetejüket tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

Epres palacsinta 3.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg friss eper, 4 evőkanál sűrű tejföl vagy tejszínes krémsajt (mascarpone), 4 vastagabb palacsinta, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítés:
A palacsintákat süssük meg előző nap. Használjunk hozzá teljes kiőrlésű lisztet, így egészségesebb. Egy kevés tejfölt (tejszínkrémsajtot) és epret helyezzünk a palacsinták egyik negyedére, hajtsuk ketté, tegyünk rá újabb epres tölteléket, ismét hajtsuk ketté. (A nagyobb szerű epreket vágjuk félbe, negyedbe.) Szórjuk meg porcukorral, két percre tegyük forró grill alá vagy forró sütőbe, és azonnal tálaljuk. Tejszínnel vagy csokisziruppal is tálalhatjuk.

Epres piskóta
Hozzávalók:
1 db piskótatorta, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 l tej, 2 evőkanál cukor, fél kg friss eper.

Elkészítése:
A pudingot a tasakon leírtak szerint elkészítjük, ám 1 l tejjel és 2 kanál cukor hozzáadásával. A piskótát kettévágjuk (de egyik szelet se legyen 1,5 cm-nél vastagabb!) és az egyik részét egy olyan tálra tesszük, amelynek van egy kis oldalfala. Ezt megkenjük egy kevés vaníliapudinggal, majd rátesszük az epret úgy, hogy a szebb szemeket félrerakjuk. Ezt meglocsoljuk vaníliapudinggal (ne folyjon ki sok!). Erre helyezzük a másik piskótalapot és rákenjük a megmaradt pudingot. A tetejét a szép eperszemekkel díszítjük. Lehűtve tálaljuk.

 

Epres piskótarolád
Hozzávalók a tésztához
3 tojás, 3 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál porcukor, csipetnyi só; a töltelékhez 25 dkg eper, 2 dl kefir, 10 dkg krémsajt, fél dl tej, 1 púpozott teáskanál zselatin, kevés porcukor, a sütőlemez kikenéséhez 1 evőkanál margarin és 1 evőkanál liszt.

Elkészítés:
A piskótához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a porcukor felével. A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verünk. A habhoz felváltva adjuk a cukros tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverjük, amíg az egész massza egyneművé válik. Kisebb, lapos peremű sütőlemezt a margarinnal kikenünk, és a liszttel behintjük, majd egyenletesen rásimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk. A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világos sárgára sütjük. A megsült tésztát egy bevizezett, de jól kicsavart, nedves konyharuhára borítjuk. A konyharuha segítségével azonnal összetekerjük, és így hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítjük. Hozzácsorgatjuk a kefirt, beletesszük a krémsajtot, és annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns legyen.
Simára keverjük. A megmosott, kicsumázott és villával összetört epret is hozzáadjuk, és az alufóliára helyezett, kitekert piskótalapra a krémet felkenjük. Lazán felcsavarjuk, és a fóliába becsomagoljuk, két végét behajtjuk, a tetejét lenyomkodjuk, hűtőszekrényben megdermesztjük. A megmaradt krémet a tetejére kenjük, és néhány szép, félbe vágott eperrel díszítjük.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
Gyümölcsös ételek - Epres receptek
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.