Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - EPRES RECEPTEK 6

2016.05.13

GYÜMÖLCSLEXIKON

Görögdinnye-eper turmix
Hozzávalók:
2 csésze hideg citromos joghurt, 2 csésze görögdinnye felkockázva, kimagozva, 1 csésze eper (mirelit), 1 kisebb banán felkarikázva.

Elkészítése:
A hozzávalókat turmixgépben összekeverjük, simának és habosnak kell lennie. Hosszú poharakban tálaljuk. Könnyű és frissítő ital.

Görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
Fagyasztott gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín.

Elkészítése:
A citromot alaposan meghámozom, a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverem, és lefedve egy órára a hűtőbe teszem. A gyümölcsöt összekeverem a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe teszem, majd jéghidegen tálalom.

Grízpuding erdei öntettel
Hozzávalók:
fél liter tej, 20 dkg gríz, 3 dkg vanília pudingpor, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj, vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Az öntethez:
25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék vagy friss eper, 10 dkg kristálycukor, 3 dkg étkezési keményítő, 1 dl víz, fahéj, szegfűszeg, 10 dkg tejszínhab, 5 dkg csokoládé

Elkészítése:
A tej felét keverje el csomómentesen a grízzel, pudingporral, a cukorral és az ízesítőkkel. Keverje habverővel fakanál helyett, hogy sima legyen a massza. Pihentesse fél óráig egy nagyobb edényben. A maradék tejet forralja fel, majd állandóan kevergetve óvatosan öntse a grízes tejhez. Forralja újra. szórja hozzá az apró darabkákra tördelt vajat, majd dolgozza össze. Talpas poharakba, kelyhekbe töltse a masszát kétharmad részig. Amíg hűl, készítse el az öntetet. A cukrot vízzel, keményítővel, szegfűszeggel és fahéjjal főzze fel, adagolja hozzá a gyümölcsöt. Néhány percig főzze, majd hagyja hűlni. Dobja ki belőle a fahéjdarabkákat és a szegfűszeget. Kanalazza a kelyhekben elosztott pudingra. Díszítse friss gyümölccsel, tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel.
Tippek:
Szobahőmérsékleten engedje fel a fagyasztott gyümölcsöt. Állítsa a gyümölcsöstálat sós, hideg vízzel feltöltött edénybe.
A vajdarabkáktól nem bőrösödik meg a puding, hűtés közben. Csak a főzés végén morzsolja a masszához.
Ha az öntetet friss gyümölcsből készíti, alaposan mossa le, szitában szárítsa. Távolítsa el szárát, levelét, a nagyobb darabokat szeletelje.

Gyömbéres eperlekvár
Hozzávalók:
50 dkg eper, 50 dkg cukor, friss gyömbér, 1 citrom

Elkészítése:
A megmosott epret vágjuk félbe-negyedbe mérete szerint, locsoljuk meg a citrom levével, és keverjük hozzá a cukrot. Tegyük fel főni, és forrástól számítva még 15 percet hagyjuk rotyogni. Húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért (sokat vagy keveset - ízlésünknek megfelelően). Tegyük üvegekbe, dunsztoljuk ki, és legalább négy hetet várjunk, mielőtt a lekvárt megkóstolnánk!

Gyümölcshab
Hozzávalók:
40 dkg eper vagy málna, 4 db tojás fehérje, 1 dkg margarin, édesítőszer

Elkészítése:
A gyümölcsöt nagyon erősen verjük a tojásfehérjékkel, míg teljesen habos nem lesz. Édesítjük, gyengén kimargarinozott, tűzálló tálba öntjük, és néhány pillanatra a sütőbe tesszük. Forrón, azonnal tálaljuk.

Gyümölcskosár
Hozzávalók:
Liszt 24 dkg, vaj 21 dkg, porcukor 10 dkg, tojás 3 db, málna, földieper, ribiszke stb. 25 dkg, tejszínhab 0.5 l, vaníliás cukor 15 dkg.

Elkészítése:
Vajat liszttel, porcukorral kidolgozunk, 3 tojás sárgáját adva hozzá. Ezt a keveréket nikkel-tálba tesszük, szétnyomkodjuk benne, ha kisült, telerakjuk ribiszkével, málnával, földieperrel, vagy meggyel, még egy kicsit sütjük, és kemény, vaníliás cukros tejszínhabbal feladjuk.

Gyümölcskrém
Hozzávalók:
6 dkg eper, 1 levél zselatin, 1 dl tejszín, édesítőszer

Elkészítés:
A gyümölcsöt jól összetörjük. A zselatint kevés meleg vízben feloldjuk, a gyümölcspüréhez keverjük, ízlés szerint édesítjük. Hűtőbe tesszük, ha keményedni kezd, a habbá vert tejszínt belekeverjük. Poharakban, díszítve tálaljuk. Készíthetjük diétás befőttekkel is.

Gyümölcskrémek (Eper, barack, málna stb.)
Elkészítése:
1,5 dl áttört gyümölcslevet 20 dkg cukorral sűrűre főzünk, 1 tojássárgáját hab-verővel keverőtálban elkeverünk, hozzácsurgatjuk a gyümölcs levét, és szapora keverés közben hozzáadunk 20 dkg vajat, citromlevet, és habosra keverjük. Hidegre tesszük, használat előtt újra habosra keverjük. Torták vagy tekercsek töltésére használjuk. Az eper- és málnakrémet kevés piros ételfestékkel színesíthetjük.

Gyümölcsös habtekercs
Hozzávalók:
a tésztához 3 egész tojás, 10 dkg porcukor, 9 dkg liszt; a töltelékhez 2 dl tejszín, 25 dkg málna vagy eper, 7 evőkanál porcukor, a tepsihez 2 dkg vaj és kevés liszt.

Elkészítése:
Az egész tojásokat habosra keverem a porcukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Egy sütőlapot megvajazok, kevés liszttel meghintem, majd a tésztából evőkanállal kis halmokat teszek rá, egymástól elég távol. A tésztamassza azonnal szétfolyik a tepsin és korong alakú lesz. Előmelegített, közepes hőfokú sütőbe tolom, és pár percig sütöm. Csak éppen világossárgának kell lennie. Még tűzforrón, széles pengéjű késsel leszedem a sütőlapról és azonnal rácsavarom egy vastag nyújtófára vagy úgynevezett sütőcsőre. Így számos kis tekercset kapok, amit a fán hagyok kihűlni. Ha kihűlt, leütögetem a formáról. A tekercs töltelékéhez a tejszínhabot a porcukorral kemény habbá verem, és belerakom a megmosott, lecsöpögtetett, kicsumázott és feldarabolt gyümölcsöt. Egy-két órán belül el kell fogyasztani, nehogy a hab és a gyümölcs, levet engedjen.
Ha nem azonnali fogyasztásra szánom a süteményt, akkor a tejszínhabba belekeverek 1 teáskanál, fél dl tejben megáztatott és langyosra melegített zselatint. Ez fogja "fixálni" a habot. Ilyenkor a hűtőszekrényben legalább két órát kell pihennie, hogy a habos gyümölcs megkössön.

Gyümölcsös-sajtos háromszögek
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg (1 csomag) leveles tészta, 25 dkg Mascarpone krémsajt, 25 dkg fagyasztott eper, málna vagy más gyümölcs, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj.

Elkészítése:
A sajtot összekeverjük a fagyasztott gyümölccsel, s a hűtőbe tesszük, nehogy kiolvadjon. A kinyújtott tésztát nagyobb négyzetekre vágjuk, a gyümölcs-sajt keverékéből minden négyzet egyik sarkába egy púpozott kanállal teszünk, az átellenben lévő sarkot ráhajtjuk, hogy háromszöget kapjunk. A széleit bekenjük olvasztott vajjal, hogy összeragadjanak. Öt percre visszatesszük a hűtőbe, majd előmelegített, forró sütőben aranyszínűre sütjük. Még forrón bőven meghintjük porcukorral.

 

Gyümölcsös sörbet
Hozzávalók:
4 csészényi érett, hámozott vegyes gyümölcs (pl. kivi, mangó, eper, barack, szilva, körte), egy evőkanálnyi friss citrom vagy citromlé, esetleg méz.

Elkészítése:
Helyezze a feldarabolt gyümölcsöket és a citromot a turmixgépbe, és turmixolja össze! Majd fokozatosan öntsön hozzá annyi mézet, amennyi önnek megfelel. Végül tegye az egészet egy közepes méretű tálba, fedje le egy műanyag fedővel és tegye be a mélyhűtőbe! Hagyja kb. négy órát fagyni, míg a széle jeges, a közepe pedig kásás nem lesz. Majd ismét turmixolja kb. 1 percig és azonnal tegye vissza a fagyasztóba. Tálalás előtt hagyja szobahőmérsékleten kb. 15 percig!

 

Hajdinapalacsinta mézes, gyümölcsös túróval töltve
Hozzávalók:
40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg gyümölcs

Elkészítése:
A túrót áttörjük, mézzel édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna, banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Hideg eperkrém leves
Hozzávalók:
30 dkg tisztított eper, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál vaj, 4 dl tel, 2 dl tejszín, 10 kristálycukor, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomag vaníliás cukor (10 g).

Elkészítése:
A tejet felforraljuk, és kis darabkákban hozzáadjuk a vajjal összegyúrt lisztet. 5 percnyi forralás után lehűtjük. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, 1/3 részét félretesszük, a többi becukrozzuk, és fél óráig állni hagyjuk.
A besűrített tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, citromlével, fehérborral, 1 dl tejszínnel, vaníliás cukorral egybe turmixoljuk. Egészen finom szűrőn leszűrjük, hogy ne kerüljenek az eper magvai a levesbe. Tálalás előtt alaposan lehűtve a csészékbe töltjük, tetejét a félretett eperszemekkel és a tejszínhabbal díszítjük.

Hideg eperleves
Elkészítése:
Nyolcvan dkg tisztított epret 1 liter vízben 10 dkg porcukorral, csipetnyi sóval, fahéjjal és szegfűszeggel feltesszük főni. Ízesítjük 1/2 dl vodkával vagy konyakkal. Kb. 5 perces főzés után szitán áttörjük, 1 dl tejszínnel dúsítjuk.
Hűtés után eperszemekkel csészében tálaljuk.

Hideg görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
2 l. narancs juice (100%), 0.5 l. tejszín friss gyümölcsök :narancs, szőlő, banán, kókusz, eper stb. ízléstől függően, de lehet konzerv is. 5-8 cl Triple Sec (ha nem teszel bele, akkor gyümölcsszirupot vagy valamilyen édesítőt)

Elkészítés:
A juice-t, a tejszínt, a Triple Sec-et összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott gyümölcsöket. 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tejszínhabot teszünk a tetejére, és megszórhatjuk egy kis fahéjjal.

Hideg vegyes gyümölcsleves (spanyol)
Hozzávalók:
1 dl vörös bor, 1 darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 8 dl narancs juice, 2 dl vegyes (vagy egyéb, tetszés szerinti) gyümölcslé, 1 dl tejszín, 1/2 dl triple sec, 10 dkg málna vagy eper, 10 dkg őszibarack, 10 dkg narancs, 10 dkg mandarin, 10 dkg szőlő, fél citrom, 10 dkg körte, 1 mokkáskanál só. Elkészítése:
A borba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a sót; legalább 5 percig forraljuk. Leszűrjük, és a levet az előhűtött narancsléhez öntjük. Belecsorgatjuk a gyümölcslevet, a tejszínt, a likőrt, a citrom átszűrt levét és jól összekeverjük.
Az összes gyümölcsöt megmossuk, kicsumázzuk, kimagozzuk és egyforma, apró kockákra vágjuk. Előhűtött leveses csészékben elosztjuk a gyümölcsöt, majd ráöntjük a levet. Jéghidegen tálaljuk, esetleg egy-két jégkockát teszünk minden adagba.

Hűsítő dinnyekehely
Hozzávalók:
2 db sárgadinnye, 2 kg mandarin, 20 dkg eper, 1 db ananász, 1 doboz őszibarack, 1 dl triple sec, 1 db citrom Elkészítése:
A gyümölcsöket megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A dinnye magjait eltávolítjuk. Nagyobb darabokra vágjuk őket. Az őszibarack levét utóízesítjük kevés triple sec likőrrel és szűrt citromlével. A gyümölcsöket összekeverjük, majd kevés lével visszatöltjük a dinnyekosarakba. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
Elkészítési idő: 25 perc

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

 

Forrás:
Gyümölcsös ételek - Epres receptek
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.