Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - EPRES RECEPTEK 8

2016.05.17

GYÜMÖLCSLEXIKON

Narancsos krém
Hozzávalók 4 személyre:
6 csomag fehér zselatin, 3 db narancs, 2 evőkanál narancslikőr, 1 db vaníliarúd, 4 dl tejszínhab, 2 evőkanál cukor, 1 doboz Rama Krémalap, 20 dkg földieper, mentalevél, fehér és barna csokoládédarabok a díszítéshez.

Két csomagból az elkészítési utasításnak megfelelően zselatint készítünk. Egy narancs levét kipréseljük. A kapott kb100 ml narancslevet először a narancslikőrrel, majd a két csomagból készített zselatinnal összekeverjük. A négy előhűtött formába beletöltjük az előbb elkészített narancskrémet, majd visszatesszük a formákat a hűtőbe. Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A vanília rudat és a tejszínt egy edénybe töltjük és hozzáadjuk a cukrot. Forró gőz fölött kb. 5 percig kevergetve főzzük. Eltávolítjuk a vanília rudat és a Rama Krémalapot, azonnal a meleg krémhez keverjük. Majd a maradék 4 csomagból készített zselatint is a krémhez hozzáadjuk, és az egészet kicsit hűlni hagyjuk, és csak ezután, de még folyékony állapotban a már megszilárdult narancském-rétegre öntjük. Kb. 3 órát hűtjük, amíg az egész megszilárdul. A maradék narancsot, a megmosott földiepret felszeleteljük. A kész megszilárdult krémet kivesszük a hűtőből, és a formákat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy könnyen kijöjjön a formából a krém. A tányért a narancs és földieper szeletekkel díszítjük. A krémet csokoládé darabokkal és mentalevéllel szervírozzuk.

Olga szelet
Hozzávalók:
2 doboz babapiskóta, 1 doboz mirelit málna vagy eper, tejszínhab.

Elkészítés:
A babapiskótákat hosszú tálra szorosan egymás mellé fektetjük. A málnát vagy epret felolvasztva levével együtt a piskótára öntjük. Kb. 4 órára hideg helyre rakjuk, hogy a piskóta megpuhuljon. Utána tejszínhabbal bevonjuk, tetejét gyümölcsszemekkel díszítjük.

Palacsinta gyümölcskrémmel
Hozzávalók:
2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 20 dkg liszt, só, kevés olaj.

Elkészítése:
Tejjel, szódavízzel, tojással, liszttel, csipetnyi sóval palacsintatésztát keverünk, vékonyan olajozott serpenyőben megsütjük. A szezonnak megfelelő gyümölcsöket, pl.: eper, banán, ananász, szőlő stb. likőrrel ízesített vaníliakrémmel keverjünk össze és töltsük a palacsintákba.
Tetejét percukorral hintsük, forrón tálaljuk.

Profiterol
Hozzávalók:
15 dkg margarin, 22 dkg liszt, 1 evőkanál méz, 6 tojás, 1 teáskanál só, 3,5 dl víz
Krém:
Tejszín, Hullala, csokoládé

Egy nyeles edényben felforraljuk a vizet egy csipet sóval, a mézzel és a margarinnal. Hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal keverve, égetett tésztát készítünk. Addig kell főzni a tésztát, amíg vékony hártya nem keletkezik az edény alján. Akkor levesszük, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A tésztát nyomózsákba tesszük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe diónyi halmocskákat nyomunk (tanácsos vízzel is megspriccelni a tepsit kicsit, és a sütőbe is egy edénykébe vizet tenni) 220 fokon sütjük 10 percet, majd 200 fokon további 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Sütőt kikapcsoljuk, és a résnyire nyitva hagyott sütőben hagyjuk 5 percre, és utána a tepsiben hagyjuk a fánkocskákat kihűlni. Késsel vagy ollóval a tetejüket félig bevágjuk, és megtöltjük. A töltelék lehet tejszínes málna-eper- barackkrém, de csokikrém is. 2 dl tejszín, 2 dl Hullala, tetszés szerinti tortabevonó. Felforraljuk, jól lehűtjük, és felverjük.

Ribizlis-epres torta
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű. 2,5 l térfogatú sütőformához: - A tésztához:
12 dkg Ráma margarin, 7 dkg Koronás Finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 db tojás, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 dl tejszín, Ráma margarin a forma kikenéséhez, 2 evőkanál kókuszreszelék
A töltelékhez:
6 levél zselatin, 30 dkg fekete ribizli, 5 dkg Koronás porcukor, 6 dl tejszín, 1 csomag habfixáló
A díszítéshez:
25 dkg eper

A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval felhabosítjuk. amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután a tojásokat egyenként hozzákeverjük, és tovább habosítjuk. A reszelt citromhéjat, a tejszínt és a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos krémhez adjuk.
A tésztát négy adagra osztjuk, és lapokat sütünk belőle. Egy adagot a kikent formába öntünk és előmelegített sütőben. 200°C-on, 10-12 percig sütjük, majd kihűtjük. A következő két adagot az előzőekben leírtakhoz hasonlóan megsütjük. Az utolsó adagot a formába öntjük, megszórjuk kókuszreszelékkel és így sütjük meg. Még melegen tizenkét részre vágjuk.
A zselatint beáztatjuk. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk és átpasszírozzuk. Három evőkanál gyümölcspürét felmelegítünk, és a kinyomkodott zselatint ebben feloldjuk. A kész pürés zselatint a többi gyümölcspüréhez adjuk, 3 dkg cukorral ízesítjük és lehűtjük.
A tejszín felét felverjük, és amikor a gyümölcspüré zselésedni kezd. a tejszínhabot hozzákeverjük. A krémmel megkenünk két lapot.
A maradék fél adag tejszínt összekeverjük a habfixálóval és a maradék cukorral, majd kemény habbá felverjük, és egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltjük: Az így elkészített hab háromnegyedét a harmadik tortalapra nyomjuk. A megkent tortalapokat egymásra helyezzük oly módon, hogy a tejszínnel megkent középen legyen (gyümölcsös-tejszínes-gyümölcsös).
Az epret megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A felső lapra körben tizenkét tejszínhalmot nyomunk, mindég) ikre egy-egy eperszemet helyezünk. A feldarabolt kókuszos tortalapokat ferdén két-két halom közé tesszük. A maradék eperszemeket megfelezzük, és a torta közepére halmozzuk.

Sonkasaláta
Hozzávalók egy négyfős családnak:
1 fej cikória vagy saláta, 1 nagy kígyóuborka, 60 dkg eper, 1 dl tejföl, 1 dl natúr joghurt, csipetnyi gyömbérpor, 20 dkg füstölt sonka.

Szedje leveleire a cikóriát vagy a salátát, mossa, majd szikkassza meg. A kígyóuborkát is mossa meg, aztán héjastól szeletelje fel vékonyan. Tisztítsa meg folyó csapvíz alatt az epret, csepegtesse le, csumáját tépje ki, majd hosszában szeletelje fel. A füstölt sonkát vágja vékony szeletekre. Keverje össze a tejfölt, a joghurtot és a gyömbérport. Egy nagyobb lapostányért rakjon ki ízlésesen a cikória- vagy salátalevelekkel, halmozza rá az uborkakarikákat, az eper-szeletkéket és a sonkát. Öntse nyakon a tejfölös keverékkel. Azonnal kínálja.

Svéd palacsinta
Hozzávalók
15 dkg finomliszt, 2 ek. cukor, csipet só, 3 tojás, 5 dl tej, 2 ek. olvasztott vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 5 cl olaj, 20 dkg eper- vagy málnadzsem, 8 ek. cukrozott tejszínhab.

A lisztet, cukrot, a felvert tojásokat jól elkeverjük. Lassanként hozzáadjuk a tejet, olvasztott vajat, vaníliás cukrot. Simára keverjük. 2 órán át, pihentetjük.
Apró (10-15 cm) palacsintákat sütünk.
Dzsemmel megkenjük, egymásra helyezzük. Tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk.

Szeder- vagy eperparfé
Hozzávalók:
4 dl tejszín, 25 dkg fekete szeder vagy eper, fél citrom leve és reszelt héja, 15 dkg porcukor, 0,5 dl sherry brandy, csipetnyi só

A szedret vagy epret turmixoljuk, majd szitán átnyomjuk. A gyümölcsvelőt, visszaöntve a turmixba, összekeverjük a frissen reszelt citromhéjjal, a citromlével, a porcukorral, a likőrrel és a sóval. A tejszínből kemény habot verünk, amelybe óvatosan beleforgatjuk a likőrös gyümölcsöt. Apró, fóliával kibélelt formákba tesszük a parfé-masszát, és befedve, a mélyhűtőben kifagyasztjuk. Tálaláskor a formákból desszertes tálkákra borítjuk, és gyümölccsel, tejszínhabbal, vaníliamártással stb. tetszés szerint feldíszítjük.
Előkészítési ideje: kb. 20 perc.

Színes gyümölcssaláta
Hozzávalók:
50 dkg eper, 50 dkg málna, 1 őszibarack, fél sárgadinnye, 1 kis érett mangó, fél csillaggyümölcs, fél evőkanál híg méz, 1 evőkanál citromlé, 1 késhegynyi őrölt fahéj

Az eperszemeket félbevágjuk. A barackot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, a magját kiemeljük, és a gyümölcshúst gerezdekre vágjuk. A dinnyehúsból golyókat vágunk ki. A mangót meghámozzuk, a magról hasábonként levágjuk a gyümölcshúst és felkockázzuk. A csillaggyümölcsöt felszeleteljük. Elkeverjük a mézet, a fahéjat és a citromlevet, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket, és fél órát állni hagyjuk.

Szolnoki-torta
Hozzávalók (16-18 szelet):
20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, kevés só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg sütőpor, 1,5 dl étolaj, kávéskanálnyi fahéj, 3 db egész tojás, 3 dl reszelt répa, 5 dkg dió, 5 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés:
Az alapanyagokat fakanállal összekeverjük teljesen simára, majd kikent, kilisztezett tortaformába tesszük. Közepes sütőben (160 fokon) 50-55 percig sütjük. Eközben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta. Mikor kihűlt a torta, kettévágjuk, legegyszerűbben egy recés késsel. Barack- vagy eperdzsemmel vékonyan betöltjük, majd a torta egész felületét is megkenjük lekvárral, és végül szeletelt mandulával körbeszórjuk. Mikor megszikkadt, fölszeleteljük, és porcukorral hintjük meg.

Tavaszi gyümölcsparfé
Hozzávalók:
40 dkg eper, 25 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 5 cl gyümölcslikőr (pl. meggy), 3 cl Amaretto vagy más mandulalikőr, vaníliaaroma

Az epret megtisztítjuk, megmossuk, villával összetörjük. A porcukor felével kikeverjük a tojássárgáját. A cukor másik felét 2-3 kanálnyi vízben feloldjuk és kis lábosban, nagy lángon néhány percig forraljuk. Beletesszük a megtisztított, kimagozott cseresznyét és 3-4 percig főzzük. Vaníliaaromával ízesítjük. Az eperpürét Amarettoval vagy más mandulalikőrrel ízesítjük és kikeverjük a tojáskrémmel. Belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt, majd a gyümölcspürét is. A masszát 2 órára fagyasztóba tesszük, majd habverővel átkeverjük, nehogy nagy jégkristályok képződjenek. További fél órára a fagyasztóba tesszük, majd fagylaltos kanállal tányérba adagoljuk. A cseresznye-kompótot gyümölcslikőrrel ízesítjük, és az eperfagylalt köré halmozzuk.

Tavasz-tél turmix
Hozzávalók
földeper 5 dkg, banán 1/2 db. zsírszegény tej 1,5 dl, méz 2 kávéskanál

A kétféle gyümölcsöt a tejjel és a mézzel turmixgépben jól összekeverjük.

Tejfölös eper 1.
Hozzávalók:
25 dkg eper, 4 dl tejföl, 2 dl tej, 4 csapott evőkanál porcukor.

A megmosott és kicsumázott epret, habosra keverem az összes hozzávalóval és azonnal kínálom. Málnával is nagyon finom.

Tejfölös eper 2.
Hozzávalók:
50 dkg eper, 5 dl tejföl, 3-4 evőkanál porcukor, ízlés szerint, 2 evőkanál eperszörp.

Az epret megmosom, kicsumázom, ismét megmosom, majd szitán lecsöpögtetem. Salátástálba teszem, és jégbe hűtöm. A tejfölt összekeverem a porcukorral (ne legyen nagyon édes, mert a gyümölcs friss aromáját elveszi az édes íz), és közvetlenül tálalás előtt a kompótos tálkákba osztott eperre ráöntöm. Végül az eperszörppel meglocsolom és azonnal kínálom.

Tejszínes epergyűrű
Hozzávalók (15 szelethez):
a tésztához: 20 dkg margarin, 17 dkg cukor, 4 tojás, 2-3 csepp keserű mandula olaj 5 dkg darált mandula, 2 kiskanál sütőpor, 30 dkg liszt: töltelékhez meg a tetejére, 50 dkg eper, 4 dl tejszín, 1 kiskanál zselatinpor, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg eperlekvár, 2 evőkanál durvára darált pisztácia; a forma kikenéséhez: vaj, liszt.

Vajjal a cukrot habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Először az olajat, azután mandulával meg a sütőporral összekevert lisztet adjuk hozzá. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, meglisztezzük, és a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon 50 percig sütjük. Utána a tésztát rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, 16 kisebb szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit fölszeleteljük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint fél deci vízben föloldjuk, a tejszínbe csorgatjuk, és a vaníliás cukrot beleszórjuk. A tésztát lapjában félbe vágjuk, a lekvárral megkenjük, és a tejszínnel meg az eperrel megtöltjük. A félre tett eperrel feldíszítjük a tetejét, valamint az oldalát. Végül meghintjük darált pisztáciával.

Tejszínes epertorta
Piskóta:
6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt, sütőpor, ha szükséges

Válasszuk szét a fehérjét a sárgájától. A cukor 1/3-ával felverjük a sárgáját kemény habbá, a maradék 2/3-át a fehérjéhez keverem, és azt is kemény habbá verem. Ezeket lazán összekeverem, és a liszttel összedolgozom. Ha valaki nem biztos a dolgában, egy csipet sütőport is tehet bele. A piskótát egy 22,5 cm-es és cm magas tortakarikában sütjük, közép meleg sütőben (180 fok). Töltelék:
fél kg mosott, csumázott eper, 20 dkg cukor, laza vaníliás-puding, 1 kg keményre vert tejszínhab, 4 dkg oldott zselatin, egy csepp citromlé, ha kell

Az epret lecsorgatjuk, majd felrakjuk egy kis vízzel és 20 dkg cukorral főni, közben készítünk egy gyenge, laza vaníliás pudingalapot, miközben elkezd forrni a cukros eperlevünk, ezt beletesszük, besűrítjük, felforraljuk. Teljesen kihűtjük. Ha kell, tehetünk bele egy csepp citromlét, ha túl édes.
Ha kész a piskótánk, kihűtjük és félbevágjuk. Ebből a piskótából két torta is kijön. Két formába helyezzük a fél piskótákat. Ha kihűlt az eperalap, a tejszínhabbal és az oldott zselatinnal csomómentesre keverjük. Rátesszük a piskótára. Hűtőbe tesszük, és néhány óra múlva, mire megdermedt, le tudjuk húzni róla a formát. Tejszínhabbal, illetve fél, vagy egész eperdarabbal díszíthetjük. Zselatinnal lefényezhetjük.

Tejszínes epres palacsinta
Hozzávalók:
8 palacsinta, 200 g eper, 2 dl tejszín, 50 g cukor, 2 cs. vaníliás pudingpor, fél citrom leve

A pudingport kevés vízzel simára keverjük. Az eper kétharmadát összetörjük, a cukorral és a citromlével ízesített kevés vízben felfőzzük, majd a pudingporhoz adjuk. Gyenge tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. A palacsintákat megtöltjük a krémmel, a maradék eperszemeket félbevágjuk, rászórjuk és feltekerjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tejszínhabos epertorta (Gateaux fourrés aux fraise)
Hozzávalók:
12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 6 tojás, citromhéj, a felsorolt anyagokból piskótatortát sütünk.
Tejszínes eper:
6 dl tejszín, 20 dkg cukor 15 dkg szitán áttört epervelő.

Ha a torta kihűlt, közepén 6-8 cm-es kört vágunk, vigyázva, hogy a kés a közepénél mélyebbre ne menjen. A kivágott részt kiemeljük, a kiemelt darabon félujjnyi vastag tetőrést hagyunk. Ezután a torta belsejét óvatosan kiszedjük, vigyázva, hogy sem az alját sem az oldalát fel ne szakítsuk. 6 dl tejszínből kemény habot verünk, majd 20 dkg vaníliás cukorral együtt bekeverünk 15 dkg szitán áttört epervelőt, és kevés piros ételfestékkel megszínesítjük. A torta belsejét az epres tejszínhabbal megtöltjük. A fedőlapot rátesszük. Tetejét, oldalát is vékonyan bekenjük. A fennmaradt tejszínhabbal, csillagcsővel ellátott formáló zsákból berácsozzuk a tetejét, az oldalát és a torta felső szélét ízlésesen megdíszítjük. Tetejét kisebb, vagy félbevágott eperszemekkel díszítjük. Jégszekrénybe tesszük.

Torta pityókás gyümölcsökkel
Hozzávalók (6 személyre)
70-80 dkg eper és szeder vegyesen, 10 dkg cukor, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 dl cseresznyepálinka
A tortához:
3 tojás, 10 dkg cukor, 18 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag (7 g) porélesztő
A forma kikenéséhez:
2-3 dkg vaj

A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a cukorral, a lekvárral és a pálinkával óvatosan összekeverjük. Letakarva a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A tortához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Az olvasztott de nem forró vajat belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és az élesztőport is. A masszát egy kivajazott, közepes, kb. 18 centi átmérőjű tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 45 percig sütjük; ha túlzottan pirulna, alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra tesszük és a pityókás gyümölcsöket a közepére halmozva tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.

Túrógombóc eperhabbal
Hozzávalók - Gombóc:
25 dkg tehéntúró, 4 zsemle, 1 tojás, 1/4 szerecsendió, 1 teáskanál porcukor, só,
Az eperhabhoz:
20 dkg eper, 3 dl tejszín, 5 cl rum, 1 evőkanál liszt, 2 tojás, fél csomag vaníliás cukor, 5 dkg kristálycukor.

Elkészítése:
A zsemle belét apró kockákra vágjuk, vagy lereszeljük. A megtisztított epret megmossuk, szitán áttörjük vagy turmixoljuk, a túrót burgonyanyomón áttörjük. Egy tojást az áttört túróval, reszelt szerecsendióval, kevés sóval, porcukorral alaposan kikeverünk. Beletesszük a zsemlekockákat, és jól összegyúrjuk. Vizes kézzel 8 db gombócot formálunk belőle, és forrásban levő vízbe tesszük. Tízpercnyi forralás után a tűzről levesszük, tálalásig a vízben hagyjuk. Az áttört epret 2 dl tejszínnel, liszttel, 2 tojássárgájával, a vaníliás cukorral, a kristálycukorral vízgőz fölött (habüst, vagy zománcozott edény, alatta forrásban levő víz) habverővel kevergetve 5-6 perc alatt besűrítjük. A gőzről levéve belekeverjük a két tojás fehérjéből felvert habot és a rumot. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, a vízből, tányérokra tesszük, eperhabbal bevonjuk, tejszínhabbal és eperszemekkel díszítjük.

Túrós palacsinta eperrel
Hát ez azért már majdnem túlzás. Sőt, egyértelműen az. És ha esetleg fennakadnál azon, hogy most épp nincs eper, akkor az őszi termésig más gyümölccsel is nyugodtan elkészítheted!
Hozzávalók: a palacsintához:
125 g túró, 100 g liszt, 2 db tojás, 20 g kristálycukor, 2.5 dl tej;
Töltelékhez:
500 g eper, 50 g porcukor, 0.5 dl eperlikőr,
Sütéshez:
margarin;
Szóráshoz:
porcukor;

Elkészítése:
Az epret átválogatjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálban megcukrozzuk, a likőrrel meglocsoljuk, majd állni hagyjuk. A palacsintához a lisztet az áttört túróval, a cukorral, a tojással összekeverjük, majd a tejjel egybeműsítjük. Serpenyőben, kevés olvasztott margarinnal megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. Tálaláskor a palacsinták egyik felére rakjunk az eperből, hajtsuk rá a másik felét és szórjuk meg porcukorral. Hasonlóképpen készíthetünk bármilyen gyümölccsel töltött palacsintát is.

Vaníliafagylalt-kehely
Hozzávalók:
60 dkg vaníliafagylalt, 16 szem eper, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál csokoládédara, 4 holipni ostya.

Elkészítése:
A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott fagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbespricceljük. Eperszemekkel díszítjük, csokoládédarával megszórjuk. Holipni ostyát szúrunk bele.

Vegyes jégrém
Hozzávalók:
6 db tojás, 4 dl tejszín, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg porcukor, 1/2 dkg vanillincukor, 10 dkg eper, 4 dkg kakaópor.

Elkészítése:
A tojásokat felütjük, vízgőz fölött, habverővel kevergetve, a cukorral együtt felfőzzük. Ha krémsűrűségűvé vált, a vízgőzről levesszük, és tovább keverjük, míg kissé lehűl. Csak így nem csomósodik meg. Hideg vízbe állítjuk, így hűthetjük ki a leggyorsabban. 1/3 részét kivesszük, hozzákeverünk 10 dkg kemény tejszínhabot és a vaníliás cukrot. Fémformába töltjük, és azon nyomban mélyhűtőbe tesszük. Nyolc perc múlva, amikor kissé megdermed, ráöntjük a következő, epres réteget, további 1 óra elteltével fedjük be a kakaós krémmel. 3-4 órai hűtés után meleg vízbe vagy gőz fölé tartva a fémformát kissé felmelegítjük, így a jégkrémet könnyedén a tálra borítjuk. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, tejszínhabbal és eperdarabkákkal díszítjük.

Világszép gyümölcskocsonya
Hozzávalók (6 személyre)
80 dkg friss eper, szeder, málna és áfonya vegyesen lehet másféle is a lényeg, hogy piros és kékes fekete gyümölcsök egyenlő arányban legyenek 4 dl tejszín 4 dkg zselatinpor 6-8 evőkanál cukor 4 dl joghurt

A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük. A fele tejszínt a zselatinporral és a cukorral szorgalmasan kevergetve 2-3 percig forraljuk, amíg a zselatin elolvad. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a többi tejszínnel és a joghurttal összekeverjük. Mielőtt megkocsonyásodhatna, vagyis még langyosan az egynegyedét egy nedves celofánnal kibélelt püspökkenyérformába simítjuk, majd az egyik fajta gyümölcsöt egyenletesen rászórjuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, de akár a mélyhűtőbe is betehetjük. A maradék zselatinos, tejszínes keveréket a művelet folytatásáig vízgőzre állítjuk, nehogy megkocsonyásodjon, közben többször megkeverjük. Ha a formába töltött tejszínes gyümölcsréteg megszilárdult, a zselatinos tejszínt a tűzről lehúzzuk. Kicsit hűlni hagyjuk, a következő negyedét az első réteg gyümölcsre kenjük, újabb sor, de más színű gyümölccsel megszórjuk, és újra behűtjük. A maradék zselatinos masszát ismét vízgőzre tesszük. A rétegezést így folytatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a tetejére ne gyümölcs kerüljön. Amikor teljesen megdermedt, a celofán segítségével ügyesen kiemeljük a formából. Miután a gyümölcskocsonyát lemeztelenítettük, forró vízbe mártott késsel, ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
Elkészítési idő: 35 perc.

Vulkán
Hozzávalók:
0,5 kg túró, 4 tojás, 1 citrom, 2 dkg zselatin, 15 dkg tejszínhab, 10 kockacukor, 15 dkg vaníliás porcukor, 40 dkg eper

A megmosott citrom héján ledörzsöljük a kockacukrokat. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, a tojások sárgáját, és habverővel verve gőz fölött besűrítjük. A túrót áttörjük, a zselatint kevés vízben feloldjuk, a fehérjét habbá verjük. A tojásos masszához hozzáadjuk a feloldott zselatint, majd a túróval és 10 dkg porcukorral alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a tojásfehérjehabot és a tejszínhabot. A masszát kuglófformába töltjük, és 2 órán keresztül hűtőben dermesztjük. Tálaláskor a forma külsejét forró vízbe mártjuk, a tartalmát tálra borítjuk. A lyukat a közepén telerakjuk eperrel, a maradékot cukorral összeturmixoljuk, és a vulkán köré öntjük.

Zabkorpás epertorta
Hozzávalók - A piskótatésztához:
5 tojás, 10 evőkanálnyi forró víz, 10 csapott evőkanál kristálycukor, 10 púpozott evőkanál rétesliszt, 5 evőkanál étolaj, 1/2 csomag sütőpor, csipet só.
A krémhez:
20 dkg margarin, 12,5 dkg zabkorpa, 4 dl víz, 5 púpozott evőkanál cukor, 2 csomag (2gr) vanillincukor, 50 dkg friss eper (1-2 evőkanál rum).

Elkészítés:
A piskóta elkészítése: az egész tojásokhoz hozzáadjuk a 10 evőkanálnyi forró vizet, csipet sót, s elektromos habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, s ezzel tovább verjük, amilyen keményre csak tudjuk. Ekkor fokozatosan hozzáadjuk a réteslisztet, majd az étolajat, de ekkor már csak kézzel keverjük. Langyosra melegített, 150-200 Celsius fokos sütőben, kerek tortaformában kisütjük (ha a teteje hamar elkezd barnulni, alufóliával lefedve sütjük tovább). A krém elkészítése: A vizet csipet sóval és a kristálycukorral oldódásig melegítjük, majd a zabkorpával sűrűre főzzük, a végén hozzáadjuk a vanillincukrot. Langyosra hűtjük, és összekeverjük a hűtőből már korábban kivett, megpuhult margarinnal (2 evőkanál rummal ízesíthetjük). Összeállítás: A piskótát három lapba vágjuk, rétegenként krémmel megkenjük, és kirakjuk a szeletekbe vágott eperrel. A tetejét is eperdarabokkal díszítjük. A tortát lehűtjük, másnap fogyasztjuk.

 

Zselébe zárt gyümölcsök
Hozzávalók
2 csomag átlátszó torta-zselépor, 40 dkg eper, 30 dkg sárgabarackbefőtt, a díszítéshez: tejszínhab

Elkészítése:
A torta-zseléport az előírás szerint elkészítjük. Az epret megmossuk, kicsumázzuk. A szemeket először félbe, majd további 2-3 darabra vágjuk. A sárgabarackbefőttet lecsöpögtetjük, az eperhez hasonló nagyságúra vágjuk. 4 egyszemélyes pudingformába elosztjuk a gyümölcsöket, majd a zselét rámerjük. A tálkákat többször megrázzuk, hogy a zselé mindenhová befolyjon. Hűtőszekrényben kocsonyásodni hagyjuk. Tálaláskor a formákat egy pillanatra meleg vízbe mártjuk, majd a kész kocsonyákat tányérra borítjuk. Tejszínhabbal díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 40 perc + dermedés..

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

 

Forrás:
Gyümölcsös ételek - Epres receptek
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.