Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - HÚSOK NARANCCSAL 3.

2016.11.14

GYÜMÖLCSLEXIKON

Pulykamell narancsmártással
Hozzávalók (10 főre):
1, 4 kg pulykamell filé, 1 dl olaj, 8 dkg liszt, só, őrölt bors, ízlés szerint, a mártáshoz 10 dl Grand Gold Narancsdzsúsz sűrítménye, 15 dkg Demi Glace mártásalap, 10 dkg vaj, 10 dl tejszín, 15 dkg narancs, friss gyömbér, a körethez burgonyakrokett, mazsolás rizs, vörösboros körte

Elkészítése:
A befűszerezett pulykamell filét lisztbe forgatjuk, roston megsütjük. Vajban áthevítjük a metéltre vágott friss gyömbért és a narancshéjat. A mártásalapot felengedjük a tejszínnel és a kevés vízzel elkevert Grand Gold Narancs juice sűrítménnyel, majd jól kiforraljuk.
Az üde, kitűnő ízű narancsmártást a hús mellé öntve, a köretekkel tálaljuk.

Spanyol csirkemáj
Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 6 dkg vaj 2 db narancs, só törött bors.

Elkészítése:
A forró vajhoz hozzátesszük a megtisztított, és nagyobb darabokra vágott csirkemájat és néhány percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük az egyik cikkekre bontott narancsot, majd elkeverjük a másik narancs kifacsart levével.
Tovább pároljuk néhány percig, megsózzuk, megborsozzuk és forrón tálaljuk.

Szőlős-narancsos kacsa
Hozzávalók:
2 kisebb pecsenyekacsa, só bors, 1 evőkanál morzsolt majoránna, 2 dl félszáraz fehérbor, a kacsa mája + 4 (8 személyre) csirkemáj, 2 citrom leve, 3 narancs leve, 2 dl tejszín, 2 evőkanál brandy
A díszítéshez:
4 db narancs, 1 nagy fürt fehér csemegeszőlő

Elkészítése:
A megtisztított kacsákat besózzuk, hasüregüket bedörzsöljük majorannával és törött borssal. A lábakat összekötözzük, a kacsákat tepsibe fektetjük, aláöntjük a bort, és a sütőben, mérsékelt tűznél (180 fok), saját levével locsolgatva pirosra pároljuk-sütjük. A sütés befejezése előtt, 10 perccel a pecsenyelébe dobjuk a májakat, ha kész, deszkára téve pépesre törjük, és egy lábaskába szedjük. Hozzáadjuk a zsírtalanított pecsenyelét, az átszűrt narancs- és citromlevet, erős tűzön a felére beforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül összeforrósítjuk a tejszínnel és belekeverjük a brandyt.
A gyümölcsöket megmossuk, a narancsokat cikkcakk-formán középen bevagdossuk, elfelezzük; a szőlőt leszemezzük, és a kacsák köré rendezzük. Csak az asztalnál daraboljuk, a mártást forrón, külön csészében kínáljuk. Burgonyapüré vagy krokett illik legjobban hozzá.
Ötlet: kitűnő vendégváró étel, nagy előnye, hogy a kacsát előre megpárolhatjuk, csak a sütést kell időzíteni.

Tejfölben sült libamáj
Hozzávalók:
1 libamáj, 2 pohár tejföl, 1 narancs leve és reszelt héja, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és pástétomfűszer, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése:
A libamájat megtisztítom, megmosom, és két órán keresztül vízben áztatom. Ezután lecsöpögtetem, és tűzálló tálba teszem. A tejfölbe keverem a narancshéjat, a narancslevet, a sót, a borsot, a pástétomfűszert, a gyömbért és rálocsolom a májra. A tálat befedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa száraz marad. Ezután a mártásból kiveszem, felszeletelem és visszateszem a tálba. Éppen csak annyi időre teszem vissza fedő nélkül a sütőbe, hogy a teteje szépen megpiruljon.
Gombás rizzsel kínálom ezt a különlegesen finom ételt.

Toledói csirke
Hozzávalók:
2 db csirke, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 kanál reszelt hagyma, 2 dl narancslé, 2 dl fehérbor, só, bors.

Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk olyan apróra, ahogy a paprikás csirkénél szokás. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, megpirítjuk rajta a reszelt hagymát. A csirkedarabokat megsózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a hagymás zsiradékon.
Felöntjük a borral és a narancslével, majd fedő alatt puhára pároljuk.

Toledói töltött csirke
Hozzávalók:
1 csirke, 2 narancs, 2 alma, 2 zsemle, 3 dl tej, só, gyömbér, 5 dkg mazsola, 1 tojás, 3 dkg vaj, 1 csipetnyi majoránna, törött bors, pirospaprika.

Elkészítése:
A csirkéket kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, pirospaprikával. Meghámozzuk, és kockára vágjuk a narancsokat, és az almákat elkeverjük 2 dl tejben áztatott zsemlével, a mazsolával 1 tojással, sóval, kevés gyömbérrel. A csirke hasüregébe töltjük, a nyílást lezárjuk. Mély tűzálló tálba tesszük, öntünk alá 1 dl bort 1 dl vizet. Leöntjük forró vajjal, a tálat lefedve sütőben takaréklángon puhára pároljuk. Időközben sokszor meglocsoljuk saját levével.
Ha már kezd puhulni, levesszük a fedőt, megkenjük vajjal, és pirosra sütjük.

 

 

Forrás:
Gyümölcsös ételek - HÚSOS RECEPTEK, NARANCCSAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.