Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - HÚSOK NARANCCSAL 4.

2016.11.22

GYÜMÖLCSLEXIKON

Fűszeres pácolt pisztráng
Hozzávalók (8 személyre):
8 konyhakész pisztráng (20-20 dkg), só, kevés liszt, olívaolaj a sütéshez, 1 ágacska rozmaring, néhány zsályalevél.
A pácléhez:
10 dkg mazsola, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 2 narancs, 2 citrom, 2 evőkanál gyümölcsecet, 0, 5 l borecet.

Elkészítése:
1. A pisztrángot lehetőleg konyhakészen vásároljuk. A kibelezett halat megmossuk, leszárítjuk, és kívül-belül megsózzuk. Lisztben mindkét oldalát megmártjuk.
2. Két serpenyőbe (hogy gyorsabban haladjunk) bő olajat öntünk, felforrósítjuk. Elfelezzük a rozmaringot és a zsályát, majd néhány percre az olajba tesszük. Ezután a zöld fűszereket kivesszük, a pisztrángokat rakjuk a serpenyőkbe, és 6-8 perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

3. A pácléhez a mazsolát langyos vízben megmossuk, és kis időre beáztatjuk. A megtisztított fokhagymát finomra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. 4 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Ezután a fokhagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk. A hagymakarikákat, a narancs- és citromhéjat megfőzzük az ecetes keverékben. Az egyik narancsot és az egyik citromot egészen vékonyan lehámozzuk, héjukat gyufaszálnyi csíkokra aprítjuk. Mindkét fajta ecetet, és 2, 5 dl vizet a hagymára öntjük.
Öt percig forraljuk, majd kihűtjük.

4. A másik narancsot és citromot felszeleteljük. Az elősütött pisztrángokat, a mazsolát és a narancs- valamint a citromszeleteket hosszúkás edénybe helyezzük, és leöntjük a hagymás-ecetes páclével. 24 órán keresztül hagyjuk benne.
Körete: r
opogós fehér kenyér vagy sült krumpli.
Italajánlatunk: sör.

Tipp:
A pisztrángokat ma már mesterséges halastavakban is tenyésztik. A hal nagyon ízletes, azonban a vadon élő, sebes folyású patakokban tanyázó sebes pisztráng az igazi. A pisztrángokat a fűszeres olajban 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük.
Elkészítési idő: 40 perc.

Pácolási idő: 24 óra

Halfilé narancsmártásban
Hozzávalók:
60 dkg halfilé, 2 narancs, 2 ek olaj, 2 ek liszt, 1 dl tejszín, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 kk szardellapaszta, bors, só.

A halfilét szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk. Forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd a serpenyőből kiszedve melegen tartjuk. A hal helyére öntjük a narancsok kifacsart levét és a tejszínt, kevés reszelt narancshéjat és a petrezselymet. Végül belekeverjük a szardellapasztát. Jól összeforraljuk, majd a halszeleteket belerakjuk és átforrósítjuk.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Narancsos rizs tengeri hallal
Hozzávalók 4 személyre:
1 tasak előfőzött rizs (gyorsrizs), 40 dkg tengeri halfilé, 2 nagy narancs, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg kemény sajt, 2 dl tejszín, 1 dl majonéz.

Elkészítése:
A rizst megfőzzük, hagyjuk teljesen kihűlni. A tengeri halat megfőzzük, hagyjuk kihűlni, és apró darabokra vágjuk.
A narancsot meghámozzuk úgy, hogy a fehér héja se maradjon rajta, és kockákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk, karikákra vágjuk, a sajtot felkockázzuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a majonézzel. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és leöntjük a tejszínes öntettel. Ha egy kicsit állni hagyjuk, akkor a póréhagyma ízesebbé teszi.
Munka: kb. 20 perc.
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva.

Narancsos tonhal
Elkészítése:
A mélyhűtött és felengedett tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és citromlével ízesített narancslével leöntjük úgy, hogy az a halakat éppen ellepje.
Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. vajas burgonyával tálaljuk.

 

 

 

Forrás:
Gyümölcsös ételek - HÚSOS RECEPTEK, NARANCCSAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.