Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - MEGGYES RECEPTEK 1.

2016.07.05

GYÜMÖLCSLEXIKON

Csokoládépuding rumosmeggy-mártással
Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 mokkáskanál Nescafé, 2 db egész tojás, ízlés szerint cukor, csipet só, a mártáshoz 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma), 3 dl kimagozott meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 teáskanál burgonyaliszt vagy búzakeményítő, 1 dl tejszín.

Elkészítés:
Turmixgép poharába töltöm a tejet, a lisztet, a kakaóport, 3-4 evőkanál cukrot, a nescafét, a tojásokat és az olvasztott vajat. Addig keverem, amíg az egész sűrű massza nem lesz. Ekkor beletöltöm egy mélyebb tűzálló tálba vagy négy kisebb hőálló üvegpohárba és folpack fóliával leszorítva, a mikrohullámú sütőbe teszem. Ha egy nagy formában van a pudingmassza, akkor a legerősebb fokozaton tíz percig párolom. Ha kis formákba töltöttem, akkor hat-hét perc is elég. Közben egyszer megfordítom az edényt. A rumos-meggymártáshoz ugyancsak turmixgépbe töltöm a kimagozott meggyet, a rumot, a burgonyalisztet és a tejszint. Habosra keverem, ezután a keveréket egy lábosba öntöm és állandó keverés közben sűrűre főzöm.
A megfőtt pudingot tálra (vagy tányérokra) borítom, és a meggy-mártást aláöntöm. Kevés tejszínhabbal és gyümölccsel fel lehet díszíteni.

Fűszeres meggymártás
Hozzávalók:
3 dl natúr (rostos vagy szűrt) meggylé (esetleg meggyszörp vízzel hígítva), 1 dkg vaj, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt koriander és szegfűszeg, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítés:
A megolvasztott vajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd rászórom a lisztet, és világosra pirítom. Ezután rászórom a fűszereket, és ráöntöm a meggylét. Folytonos keverés közben sűrűre főzöm, mustárral, sóval és cukorral ízesítem. Ha kihűlt, habosra keverem, és a hűtőszekrényben jéghidegre hűtöm. Főtt marhahúshoz vagy főtt tyúkhúshoz kínálom.
Csak 1-2 napig áll el, de olyan jóízű, hogy érdemes készíteni.

Gyümölcs-krémleves
Elkészítés:
Személyenként 6-8 dkg megtisztított, kimagozott - esetleg áttört - aromás gyümölcsöt (eper, málna, meggy, sárga- vagy őszibarack stb.) elkeverünk egy evőkanál cukorral, ízesítjük egy darabka vaníliával vagy citromhéjjal, csipetnyi sóval, felöntjük másfél dl vízzel és felforraljuk. Egy tojássárgáját simára keverünk egy evőkanál tejföllel, egy dl tejjel és elvegyítjük a megfőtt gyümölccsel. Állandóan keverve forrpontig hevítjük, de nem forraljuk. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk

Joghurtos meggyes
Hozzávalók:
5 tojás, 2 pohár joghurt (sima), 4 pohár liszt, 2,5 pohár cukor, fél citrom, 1 pohár étolaj, 2 csomag sütőpor, 1 csipet só, fél dl forróvíz.

Elkészítés:
5 tojás sárgáját, 2,5 joghurtos pohár cukrot, fél citrom levét és reszelt héját, 1 csipet sót keverj habosra fél dl forró vízzel. Keverj bele 2 pohár sima joghurtot, 1 pohár étolajat, 2 csomag sütőport és 4 pohár lisztet. 5 tojás fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, majd óvatosan forgasd bele az előző masszába. Vajazott, lisztezett, nagy tepsibe öntsd. Tetszés szerinti gyümölcsöt (meggy, cseresznye, szilva) szórj a tetejére, majd a családi béke kedvéért szórd meg durvára vágott dióval. A szilvás tetejére szórj fahéjas cukrot. A 180 fokra előmelegített sütőbe rakd, és 1 órán keresztül őrizd.
Vigyázz, hogy a család hagyjon Neked is legalább egy kis kóstolót! Készítheted gyümölcs nélkül is, de akkor a tészta felébe keverj 2 evőkanál kakaóport, és csak ezután forgasd bele a tojás fehérje habját (külön-külön a sima és a kakaós masszába)
Felváltva öntsd a tepsibe.

Meggyleves
Hozzávalók: 40 dkg meggy, 4 dl tej, 2 dkg liszt, só, szegfűszeg, fahéj, citrom, édesítőszer

Elkészítés:
A leves főzőlevébe sót teszünk és beletesszük a meggyet. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és majdnem puhára főzzük. Tejes habarással sűrítjük. Az édesítőszert utólag tegyük bele.

Meggyes csirke
Hozzávalók:
4 db nagyobb egész csirkecomb, liszt, meggybefőtt (7 dl-es), 3 ek. vaj, 3 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, só

Elkészítés:
A combokat besózzuk, lisztezzük. A meggybefőttet leszűrjük. A vajat felforrósítjuk, és pirosra sütjük benne a combokat, majd tűzálló tálba rakjuk. A meggyet a húsra szórjuk, ráöntjük a bor egyharmadát és egy kevés vizet. A tálat lefedjük és sütőben 200°C-on puhára pároljuk a combokat. Levesszük a fedőt, és a húst zsírjára sütjük. A maradék borral elkeverjük a tejfölt, a húsra öntjük és átforraljuk.
Tálaláskor vajon pirított vegyes zöldséget adunk hozzá.

Meggyes-diós
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 3 tojás, 2 dl tej, fél üveg magozott meggybefőtt, 1 teáskanál sütőpor. A forma kikenéséhez: margarin, liszt.

Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a darált diót és a tejet. Végül beleszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet. A tésztát a kikent, lisztezett, magas falú, szögletes formába öntjük. Tetejére szórjuk a kimagozott meggybefőttet, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük. Amikor kihűlt, kockára vágjuk.

Marcipános meggybonbon
Hozzávetőleg 60 db (kb. 35 dg) meggyet magozzunk ki, majd ízesítsük kevés sütőrummal, valamint mézzel, és időnként megkeverve hűtőszekrényben legalább 1 napig pácoljuk. Másnap a Elkészítés:
Mézes marcipándesszertnél leírt módon készítsünk egy adag marcipánt dióból. 15 dg étkezési csokoládét darabokra tördelve grillsütőben vagy mikrohullámú sütőben lágyítsunk meg, szórjunk rá egy csipet sót, és gyúrjuk hozzá a szoba hőmérsékletű masszához. Ezután kihűtés nélkül, vizes kézzel formáljunk belőle diónyi méretű golyókat úgy, hogy minden egyes golyó közepébe helyezzünk egy szem meggyet. Végül tegyük néhány percre a mélyhűtőbe, majd a Mézes marcipándesszerthez hasonlóan mártsuk 15 dg étkezési csokoládéból, valamint 7 dg vajból készített olvasztott csokoládéba, és hűtőszekrényben pár napig érleljük. A meggybonbont nem szükséges tortadarába vagy reszelt csokoládéba forgatni.
Ez a különleges csemege oly módon is elkészíthető, hogy 0,5 kg gesztenyemasszával, és 4 tojássárgájából főzött krémmel, összedolgozunk 20 dg meglágyított csokoládét, és ebbe a rendkívül finom alapanyagba helyezzük be a meggyet. A gesztenyemasszát előzőleg célszerű burgonyatörőn átpréselni, vagy 3 milliméteres lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón áthajtani, hogy simább legyen. A tojások sárgáját 1 dl tejben és 5 dg mézzel édesítve, takaréklángon főzzük kb. 20 percig, amíg kocsonya sűrűségűvé válik, majd lehűtve keverjük a gesztenyemasszához. (A tojáskrém ízesítését, sűrítését és hűtését a Csokoládés gesztenyetortánál leírtak szerint végezzük.) Mivel a gesztenyemassza nem olyan kemény, mint a marcipán, formázás előtt is tegyük rövid ideig a mélyhűtőbe. A Gesztenyés meggybonbonhoz 40 db (kb. 25 dg) meggyet magozzunk ki. Az olvasztott csokoládét 15 dg étcsokoládéból és 6 dg vajból készítsük. A kétféle meggybonbont még gusztusosabbá tehetjük, hogyha eltérő színű sztaniolpapírba csomagoljuk. Ha már nagyobb gyakorlattal rendelkezünk a formálásban, akkor a félgömb alakú masszába helyezett meggyre öntsünk egy keveset a rumos pácléből is, így még finomabb lesz. Lényegesen könnyebbé tehető ez a folyamat, amennyiben a mézes páclevet előzőleg mélyhűtőben kifagyasztjuk, és ebbe a fondant szerű masszába forgatjuk bele a lehűtött meggyet. Tovább könnyíti a helyzetünket, ha a meggyet nem választjuk ketté, hanem erre a célra szolgáló speciális készülékkel magozzuk ki, hogy egészben maradjon.
Mélyhűtőben tárolva mindkét bonbon hosszú ideig eltartható.

Boszorkánykrém
Elkészítés:
A megmaradt tojás fehérjét lehűtés után verjük fel, majd keverjünk hozzá tojásonként 1 kávéskanál mézet, és a Mézes marcipándesszertnél leírt módon főzzük meg. Utána hideg vízbe állítva hűtsük le, és adjunk hozzá néhány szem málnát, szamócát, epret, szedret, ribizlit, kimagozott meggyet vagy egyéb lédús gyümölcsöt, és habverővel turmixoljuk össze. Kakaót ne tegyünk bele, mert ettől a főzött tojásfehérjehab, összeesik. Ha ragaszkodunk a korábban megszokott csokoládé ízű krémhez, az most csak úgy tudjuk előállítani, hogy szobahőmérsékletűre hűlt olvasztott csokoládét keverünk, a készre főzött hideg habhoz, és lehűtve tálaljuk. A csokoládét főzőkanállal óvatosan forgassuk bele a habba, mivel a gyors keveréstől összeesik. Télen mélyhűtött gyümölccsel, befőttel vagy dzsemmel is ízesíthetjük. Frissen fogyasszuk. Sokan főzés nélkül készítik ezt a krémet, de ez nem ajánlott, mert a nyers tojásfehérje biotinelvonást okoz a szervezetben, ami károsan befolyásolja a zsírsavak lebomlását.
Érdekessége ennek a készítménynek, hogy ha megfőztük a habot, akkor mélyhűtőben kifagyasztva nem esik össze, hanem a turmixolt gyümölcsfagylaltokhoz hasonló, igen kellemes ízű krém lesz belőle.

Feketeerdei meggytorta
Hozzávalók 12 szelethez:
10 dkg liszt, 12 dkg búzakeményítő, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 üveg meggybefőtt, 6 dl tejszín, 4-5 evőkanál cseresznyepálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál ribizli-öntet, 3 lap fehér zselatin, 3 dkg kakaó, 1 fahéj, darált natúr pisztácia

Elkészítés:
A tojás fehérjét 5 evőkanál langyos vízzel habbá verjük. Belekeverünk 12 dkg cukrot, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet 10 dkg keményítővel, a kakaóval és a sütőporral együtt a habba vegyítjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és elő-melegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 35 percig sütjük. A kihűlt tésztát keresztben kétszer elvágjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, 4 kanál befőttlében, elkeverjük a megmaradt keményítőt. A többi levet 2 kanál cukorral és a fahéjjal felfőzzük, majd besűrítjük. A gyümölcs 2/3- át visszatesszük a lébe, és az alsó lapra halmozzuk. 3 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a pálinkával együtt a habba keverjük. A hab felét a meggyre simítjuk. Befedjük a második lappal, és rásimítjuk a maradék tejszínhabot. Befedjük a harmadik tortalappal, és hűvös helyre állítjuk. A maradék tejszínhab 2/3-át a torta tetejére és oldalára kenjük. A többiből a szélére 12 tojásdad kört nyomunk, belsejükbe ribizli-öntetes meggyet teszünk.
A torta oldalát megszórjuk reszelt csokoládéval, a közepét pedig pisztáciával.

Cseresznyés vagy meggyes pite
Hozzávalók:
16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 16 dkg rétesliszt, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 40 dkg kimagozott cseresznye, vagy meggy, cukros fahéj, vaníliás cukor, csipet só.

Elkészítés:
A margarint és a porcukrot a tojássárgájával, géppel jól eldolgozzuk, összekeverjük a liszttel, a sóval, a citromhéjjal és a felvert tojáshabbal. Kikent, lisztezett tepsiben szétterítjük a tésztát, rászórjuk a kimagozott, fahéjas cukorral elkevert gyümölcsöt, majd mérsékelt sütőben megsütjük.

Egyszerű meggyes pite
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárga, csipetnyi só, 1 teáskanál sütőpor; a töltelékhez 1 kg meggy, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítés:
A lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.)
A nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a kimagozott meggyel. A meggyet megszórom a cukorral, és a kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét. Villával megszurkálom és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelve tűpróbáig sütöm. Szép világosbarnának kell lennie. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra.
A tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált dióval is meghintheti.

Meggyes-joghurtos torta
Elkészítés:
Gyorsfagyasztott, vajas tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztunk, kör alakúra kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett, hullámos falú kerek formát kibélelünk vele. Közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük. Tíz deka magozott meggyet összeturmixolunk, majd három deci joghurttal, és ízlés szerinti mennyiségben cukorral összekeverjük. Kevés vízben elkeverünk egy evőkanál zselatint, melegítjük, hogy feloldódjon, majd a meggyes joghurthoz adjuk, és betöltjük a kihűlt tésztaformába. Hűtőben tartjuk, amíg kissé megdermed, a tetejét megrakjuk magozott meggyel, és áthúzzuk piros tortazselével.
Zöld marcipántömbből kis levélkéket formázunk, és a kész tortát feldíszítjük velük.

Meggyes kuglóf
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 7 db tojás sárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, porcukor, liszt, meggybefőtt.

Elkészítés:
Vajat habosra keverjük a tojássárgájával, 1 evőkanál porcukorral, majd hozzáadjuk, a tejben felfuttatott élesztőt. Állandó keveréssel annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk. Meleg helyen kelesztjük Egy formát, kikenünk vajjal, megszórjuk morzsával, belesimítjuk a tészta felét, megszórjuk a cukorba forgatott és kimagozott meggybefőttel, majd befedjük a tészta másik felével. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten megsütjük.
Ha megsült kiborítjuk a formából, és még melegen megszórjuk porcukorral.

Meggyes lepény
Elkészítés:
2 tojást habosra keverünk, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg dió, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor és 2 dl tej kell még bele.

Összedolgozzuk, kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük és a tetejét meggyel, vagy bármilyen gyümölccsel gazdagon megszórjuk.

Diabetikus Feketeerdő-torta
Tészta hozzávalói:
5 db tojás kettéválasztva, 10 dkg mesterséges édesítőszer granulátum formájában, 12 dkg liszt

Elkészítés:
A tojást kettéválasztjuk, az édesítőszert felverjük a tojásfehérjével, hozzáadjuk a tojássárgáját és a lisztet. Ezt megsütjük egy kb. 16 cm átmérőjű tortaformában, 180 fokos sütőben. Krém:
kétféle krém kerül a süteménybe, az egyik egy lefőzött meggy, a másik egy vaníliás rész.
Lefőzött meggyhez:
60 dkg meggy, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1-2 dkg mesterséges édesítőszer
A hozzávalókat felfőzzük, majd kihűtjük. Zselatint teszünk bele, ebből fél dl, vagy egy kisebbfajta háztartási merőkanálnyira van szükségünk.
Vaníliás rész: ugyanúgy készül, mint a vaníliás puding, csak a cukor helyett mesterséges édesítőszert rakunk bele. Felfőzött zselatin, ebbe is kerül, és felvert tejszínhabbal lazítjuk. Mikor kisült a piskóta, három részre vágjuk, majd előkészítünk két nyomózsákot. Az egyikbe a meggyes, a másikba a vaníliás krémet tesszük. Kőrkörözve, rétegesen a piskótalapok közé betöltjük.
A tetejét saját krémjeivel, és egy kis tejszínhabbal díszítjük.

Feketeerdei meggytorta 1.
Hozzávalók 12 szelethez:
10 dkg liszt, 12 dkg búzakeményítő, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 üveg meggybefőtt, 6 dl tejszín, 4-5 evőkanál cseresznyepálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál ribizli-öntet, 3 lap fehér zselatin, 3 dkg kakaó, 1 fahéj, darált natúr pisztácia

Elkészítés:
A tojás fehérjét 5 evőkanál langyos vízzel habbá verjük. Belekeverünk 12 dkg cukrot, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet 10 dkg keményítővel, a kakaóval és a sütőporral együtt a habba vegyítjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és elő-melegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 35 percig sütjük. A kihűlt tésztát keresztben kétszer elvágjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, 4 kanál befőttlében, elkeverjük a megmaradt keményítőt. A többi levet 2 kanál cukorral és a fahéjjal felfőzzük, majd besűrítjük. A gyümölcs 2/3- át visszatesszük a lébe, és az alsó lapra halmozzuk. 3 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a pálinkával együtt a habba keverjük. A hab felét a meggyre simítjuk. Befedjük a második lappal, és rásimítjuk a maradék tejszínhabot. Befedjük a harmadik tortalappal, és hűvös helyre állítjuk. A maradék tejszínhab 2/3-át a torta tetejére és oldalára kenjük. A többiből a szélére 12 tojásdad kört nyomunk, belsejükbe ribizli-öntetes meggyet teszünk.
A torta oldalát megszórjuk reszelt csokoládéval, a közepét pedig pisztáciával.

Feketeerdei meggytorta 2.
Hozzávalók: A tésztához:
7 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaópor, 6 dkg vaj.
A töltelékhez:
46 dkg meggybefőtt, fél liter meggylé, 4 dkg cukor, fél rúd fahéj, 2 púpozott kávéskanál étkezési keményítő. A díszítéshez: háromnegyed liter tejszín, 6 dkg cukor, 6 cl cseresznyepálinka, 6 cl szirup, csokoládéreszelék vagy forgács, porcukor a beszóráshoz.

Elkészítés:
A vajat kis lábasban kis hőfokon megolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben sűrű krémszerűvé verjük, majd kivesszük a vízfürdőből. A lisztet és a kakaót a tojáskrémre szitáljuk, nem szabad elkeverni vele. Hozzáadjuk a langyos folyékony vajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egyharmadát a tésztához adjuk, és óvatosan összeforgatjuk vele, majd ugyanígy járunk el a tojáshab másik részével. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A piskótamasszát a tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a középső sínen 30-35 percig sütjük. Egy éjszakán át, pihentetjük. A meggyet szitán jól lecsöpögtetjük, a levet felfogjuk, majd a lé negyedét a cukorral és a fahéjrúddal felfőzzük. A fahéjat kivesszük belőle, a folyadékot a kikevert keményítővel megkötjük, majd az egészet néhányszor felforraljuk. A meggyet óvatosan hozzákeverjük, vigyázva, nehogy a szemeket összenyomjuk. Az egészet mégegyszer felforraljuk, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni. 16 meggyet félreteszünk a díszítéshez. A kihűlt piskótatésztát óvatosan meglazítva kiemeljük a formából, és kétszer vízszintesen elvágjuk. A cukorral elkevert tejszínt kemény habbá verjük, vékonyan megkenjük vele az alsó lapot, majd a kerek nyomófejjel ellátott nyomózsákból négy tejszínhabgyűrűt nyomunk rá. A gyűrűk közeit kirakjuk a kihűlt meggyszemekkel, és vékony habréteget simítunk rá. A töltelékre könnyed nyomással ráhelyezzük a második lapot, és a cseresznyepálinka-szirup keverékkel egyenletesen meglocsoljuk. Tejszínhabréteget simítunk rá, kirakjuk meggyel, ezután letakarjuk a harmadik lappal, ezt is meglocsoljuk. A tortát bevonjuk tejszínhabbal.
A torta közepét csokoládéreszelékkel kitöltjük, a szélére habrózsákat nyomunk, s azokat egy-egy szem meggyel díszítjük.

Meggyes linzer torta
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 0,5 dl tej, 2 db tojás, vaníliás cukor , citromhéj
Hozzávalók a töltelékhez:
45 dkg meggybefőtt, 3 dl meggylé, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg édes morzsa (keksz vagy maradék piskóta), 2 dkg főzőpuding, fahéj

Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a zsiradékot elmorzsoljuk, hozzáadjuk a már összekevert járulékos anyagokat, simára gyúrjuk és lehűtjük. A tészta egy részét (kb. felét) 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tortaformánkkal egy kerek lapot szúrunk ki belőle, és 50-60%-osra megsütjük 200 fokon.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A meggylevet felforraljuk a cukorral, besűrítjük a pudinggal, és ehhez még melegen hozzákeverjük a meggyet, az édes-morzsát és a fahéjat. A félig megsült lapot megkenjük lekvárral, és a tortaforma peremét rátesszük. A maradék tésztát is kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és olyan széles csíkot vágunk belőle, hogy a tortaforma oldalát ki tudjuk vele bélelni. Mikor ezzel készen vagyunk, az oldalsó részt dolgozzuk el az aljával. A tölteléket a formába tömören, egyenletesen, fakanál segítségével kenjük. A megmaradt kinyújtott tésztából 5-6 mm széles csíkokat vágunk, és átlósan berácsozzuk a torta felületét. Az oldalánál fennmaradó tésztát a rácsozatra visszahajtjuk, eligazgatjuk, hogy esztétikus legyen, és tojással lekenjük a felületét. 200 fokon kb. 45 percig sütjük.
A tortát szeletelni csak kihűlt állapotban fogjuk tudni.

Meggyes lepény
Elkészítés:
Fél kg lisztet, melyhez egy csomag sütőport kevertünk, 10 deka zsírral, 1 tojás sárgájával, 2 kanál tejföllel, kevés sóval és ízlés szerint 5-10 deka cukorral deszkán jól összegyúrjuk. A tészta felét egy nagyobb tepsi aljára téve, kimagozott, s jól megcukrozott meggyel ujjnyi vastagon befedjük, azután 1 csomag vaníliás cukrot szórunk még, egyenletesen rá. A tészta másik felét ráhelyezve, tojással megkenjük és villával több helyen megszurkálva, forró sütőbe tesszük.
A négyszegletes darabokra szeletelt tésztát tálaláskor hintsük be.
Télen meggy helyett lekvárt vehetünk tölteléknek.

Meggyes piskótaszeletek
Elkészítés:
15 deka vajat 25 deka porcukorral habosra keverünk, azután 4 tojás sárgáját egyenként hozzáadjuk, majd 18 deka liszttel kevert 1 csomag sütőport és legvégül a 4 tojás habját elegyítjük a tésztához. Vajjal vagy zsírral jól kikent tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk, s tetejére kimagozott meggyet rakunk. Közepes tűznél sütjük.
Tálaláskor vaníliás cukorral bőven hintjük.

Forrás:
Gyümölcsös ételek - MEGGYES RECEPTEK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.