Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - MEGGYES RECEPTEK 2.

2016.07.25

GYÜMÖLCSLEXIKON

Meggyes pite 1,
Hozzávalók:
Vaj 12.5 dkg, liszt 35 dkg, tojássárgája 2 db, tejföl 1 dl, cukor 1 ek., só 1/4 késhegynyi, zsemlemorzsa 2 kanál, meggy 1 kg, cukor 20 dkg, vanília 1/4 rúd, dió 10 dkg, tojás fehérje 1 db, dió 5 dkg, citromhéj 1 db, vaníliás cukor 5 dkg.

Elkészítése:
Lisztet vajjal eldörzsölünk; ezután 2 tojássárgájával, 1 dl tejföllel, 1 ek. cukorral, csipet sóval tésztának gyúrunk, és jól kidolgozzuk, két egyenlő részre osztjuk. (Célszerű előző nap elkészíteni, mielőtt felhasználjuk!)
A tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, tepsibe tesszük, zsemlemorzsával, citromos, vaníliás, kimagozott meggyel, törött dióval megszórjuk, cukorral, morzsával ismét megszórjuk, a másik kinyújtott tésztával letakarjuk, megkenjük, darabos dióval megszórjuk.

Meggyes pite 2.
Hozzávalók:
Tojás 6 db, cukor 30 dkg, vaj 20 dkg, meggy 50 dkg, citrom leve 0.5 db, só 1/2 késh. vanília fél rúd, liszt 20 dkg. Elkészítése:
A cukrot, a vajat 6 tojás sárgájával habosra keverünk, adunk bele fél citrom levét, kevés vaníliát, 20 dkg lisztet kanalanként és a 6 tojás keményre vert habját. Kikent, és kilisztezett tepsibe tesszük, úgy, hogy kb. félujjnyi vastag legyen.
Kimagozott meggyel, sűrűn megszórjuk, és lassú tűznél sütjük.

Meggyes pite 3.
Elkészítése:
Írós-vajas tésztát készítünk, tölteléke olyan, mint a fentié, csak alma helyett magozott, és levétől kicsurgatott meggyet teszünk, (50 dkg) bele. Rum és mazsola nem kell bele.

Meggyes pite Benke módra
Hozzávalók:
6 db tojás, 300 g margarin, 300 g porcukor, 300 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db citrom héja, 500 g magozott meggy, 100 g dió

A margarint habosra keverjük a porcukor 1/3-val, majd a tojás sárgákat egyenként hozzáadjuk. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral. A tojás fehérjét félkemény habbá verjük, majd most adjuk hozzá a porcukrot, és addig verjük, míg kemény, stabil hab nem lesz, a. cukorkristályok, el nem olvadtak. A tojáshabot óvatosan, a tojássárgás krémhez keverjük. Ezután keverjük hozzá a lisztet. Mindezt laza mozdulatokkal végezzük, hogy ne törjük össze a masszát. Zsírpapírral bélelt, magas szélű tepsibe egyenletesen elkenjük. Magozóval kimagozott meggyel tetejét megszórjuk, és durvára vágott dióval 180 °C-os sütőben sütjük. (Készülhet magos meggyel is, de ilyenkor vigyázzunk a fogyasztásával. A magozónak az a szerepe, hogy ne sérüljenek a meggy szemek, és ne legyen lucskos a gyümölcs. Ne áztassa el a tésztát.) Ne ijedjünk meg, a meggyszemek belesüppednek a tésztába. Ha a tésztát fogvájóval megszúrjuk, száraz marad a tészta, és felülete arany sárga lesz. Sütőből kivéve pihentetjük, majd kockára vágva tálaljuk.
Friss üde ízű desszert. Érdemes elkészíteni.

Meggyes pite Timi módra
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg margarin vagy vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg meggy

A vajat habosra keverjük a 15 dkg cukor felével, és egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. A tojás fehérjéket felverjük habnak a cukor másik felével, s ha fényes, hozzáadjuk óvatosan a tojás sárgákhoz. Végül gyengén elkeverjük a hozzászitált liszttel. Papírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejére meggyet szórunk.
Mérsékelt tűznél pirosra sütjük.

Meggyes lepény 1.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 3-4 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 tojás; 10-15 dkg cukor, 5 dkg dió vagy mandula, őrölt fahéj, zsemlemorzsa, csipetnyi só, meggy.

A lisztet a vajjal eldörzsöljük, az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, hozzáadjuk a vajas liszthez, s beletesszük a tojássárgákat, a tejfölt, 3 evőkanál cukrot, csipetnyi sót, és annyi tejet, hogy amikor összedolgoztuk, közepesen kemény tésztát kapjunk, amit konyharuhával letakarva megkelesztünk. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, a kétharmadát félujjnyi vastagra nyújtjuk, tepsibe tesszük, s olyan sűrűn rakjuk ki a kimagozott meggyel, hogy a tésztát teljesen beborítsa. Megszórjuk cukorral, őrölt fahéjjal és zsemlemorzsával. A maradék tésztából vékony rudacskákat sodrunk, kicsit lelapítjuk azokat, és berácsozzuk vele a lepény tetejét. A tojásfehérjét habbá verjük, és egy széles késsel a tészta tetejére simítjuk. Durvára tört diót vagy mandulát cukorral összekeverünk, és ezzel hintjük be egyenletesen a habot. Nem túl forró sütőben szép pirosra sütjük.
Tésztaporból az egész művelet sokkal egyszerűbb, mint e szerint a régi recept szerint. Akkor a diót vagy mandulát is a meggyre hintjük, s így tesszük rá a tésztarácsot.
Ekkor azonban a tojáshabréteg elmarad.

Meggyes lepény 2.
Hozzávalók:
Annyi meggy, hogy a tésztát majd jó sűrűn ki tudjuk rakni vele, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 18 dkg vaj vagy margarin, 5 tojás, 4 kanál citromlé, víz vagy rum, fél citrom reszelt héja, 10 dkg dió, a tepsi kikenéséhez és beszórásához vaj vagy zsír, illetve liszt, a sütemény tetejére porcukor

A tojások sárgáját a cukorral, a vajjal vagy margarinnal és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a citromlé, víz vagy rum valamelyikét, a lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét, s az egészet jól kikeverjük. A tésztát vajjal vagy zsírral kikent és belisztezett tepsibe öntjük, és egyenletesre elsimítjuk. A kimagozott meggyet egyenként lisztbe mártjuk, és sűrűn kirakjuk vele a tészta tetejét. Durvára vágott dióval meghintjük, és lassú tűznél megsütjük. Ha kész, megszórjuk porcukorral.
Még könnyebb lesz a tészta, ha egy csomag sütőport is használunk.

Meggyes lepény 3.
Hozzávalók:
5 tojás, 250 g liszt, 250 g Koronás Porcukor, 250 g vaj, csipet só, 1 kg meggy, 150 g dió, őrölt fahéj

A tojássárgákat a porcukorral, vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan a tojás sárgájás keverékhez adjuk, s - közben a lisztet is hozzászórva belekeverjük. Az így kapott masszát tepsiben egyenletesen elosztjuk, kimagozott meggyel, majd dióval megszórjuk, 180 °C-os sütőben 30 percig sütjük.

Meggyes márványpiskóta
Hozzávalók
18 szelethez: 40 dkg liszt, 5 tojás, 1 tojássárgája, 30 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg cukor, 1 üveg (720 ml) magozott meggybefőtt, 30 dkg fehér csokoládé, 15 dkg étcsokoládé, 2,5 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa

Elkészítés:
A meggybefőttet alaposan lecsöpögtetjük. A tejet megmelegítjük. 5 dkg cukrot közepes lángon világosbarnára karamellizálunk, felöntjük a tejjel és felforraljuk. 2 egész tojást habosra keverünk 5 dkg cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vaníliás cukrot, majd óvatosan a karamellás tejhez öntjük. Állandóan keverve, takaréklángon addig főzzük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Vigyázzunk, hogy forrpontig ne hevítsük! A krémet a tűzről levéve, hideg vízzel félig töltött, magas falú tálba állítjuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a vajat vagy margarint a maradék cukorral habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a maradéktojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a krémbe szitáljuk. Beledolgozzuk a karamellás tejet is, végül beleforgatjuk, a lecsöpögtetett meggybefőttet. Margarinnal kikenünk, és zsemlemorzsával behintünk egy 30 cm hosszú formát. Beletöltjük a tésztát és elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 1 órát sütjük. Ha a teteje túlságosan pirulna, alufóliával lefedjük. 15-20 percig a formában hagyjuk pihenni, majd rácsra borítva kihűtjük. A kétféle csokoládét nagyobb darabokra tördeljük, és külön-külön, gőz fölött felolvasztjuk. A tésztát bevonjuk a kihűlt fehér csokoládéval. Az étcsokoládéból csíkokat csorgatunk rá, és villával kissé összekeverjük.
A máz megszilárdulása után a süteményt felszeleteljük.
Kávé, tea mellé kínáljuk.

Meggyes morzsóka
A meggyes morzsóka készítéséhez fél nappal korábban kell hozzáfogni. Negyed liter búzadarát és negyed liter réteslisztet tálba töltünk, és fél liter tejjel összekeverjük, csipetnyi sóval ízesítjük. Fél napig állni hagyjuk, majd négy tojás sárgájával kikeverjük, és a négy tojás, habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Fél kiló meggyet megtisztítunk, kimagozzuk, lecsepegtetjük, és ezt is a tésztába keverjük. Vastag falú edényben három evőkanál olajat forrósítunk, a tésztát beleöntjük, és az alsó felét megpirítjuk. Ekkor húslapáttal az alját a tetejére fordítjuk, nagyobb darabokra törjük. Ha a másik fele is szépen megsült, az edényt a forró sütőbe toljuk, ott sütjük tovább. Időnként a húslapáttal meg-megfordítjuk, darabokra törjük. Porcukorral megszórva adjuk asztalra.

Meggyes piskóta
Hozzávalók: 10 tojás, 200 g porcukor, 230 g liszt 100 g dióbél 50 g vaj, 500 g magozott meggy (télen befőtt), 1 dl rum, 4 dl tejszín, 60 g porcukor, 60 g főzőcsokoládé

A tojásokból, lisztből, vajból, cukorból és darált dióból piskótatésztát készítünk, melyet vajazott tepsibe öntünk. A tetejét megszórjuk a meggyel. Közép meleg sütőben sütjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Ha kihűlt, rummal meglocsoljuk, és tégla alakúra szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük, tejszínhabbal díszítjük, és reszelt főzőcsokoládét szórunk rá.

Meggyes sütemény
1/2 kg lisztet, melyet 1 cs. Váncza sütőport kevertünk, 10 dkg zsírral, 1 tojás sárgájával, 2 kanál tejföllel, kevés sóval, és ízlés szerint 5-10 dkg cukorral deszkán jól összegyúrunk. A tészta felét egy nagyobb tepsi aljára téve, kimagozott s jól megcukrozott meggyel, vagy meggydzsemmel ujjnyi vastagon befedjük, azután 1 cs. V.-vanillincukrot cukorporral keverve szórunk még egyenletesen rá. A tészta másik felét ráhelyezve, tojással megkenjük és villával több helyen megszurkálva, forró sütőbe tesszük.
A négyszögletes darabokra szeletelt tésztát tálaláskor vanillincukorral hintsük be.

Meggyes sütemény cukormázzal
Hozzávalók 12 szelethez:
17 dkg liszt, 7 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 7 dkg cukor, 15 dkg porcukor, 12 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg mirelit meggy, 1 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, fél zacskó sütőpor

Elkészítés:
A mirelit meggyet szobahőmérsékleten félig felengedjük. Közben a vajat vagy a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és étkezési keményítőt. Felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. A meggyet kimagozzuk, a tésztába keverjük, majd kivajazott, kerek sütőformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 1 óráig sütjük. (A tetejét kb. 40 perc után letakarjuk, nehogy megégjen.)
A mázhoz a porcukrot 3-4 evőkanál vízzel kikeverjük. majd a kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk.

Meggyes túrófelfújt
Hozzávalók:
Fél kg meggy (befőtt), 25 dkg túró, 3 ek. cukor, 2 tojás, 1 kk. van. cukor, 1-1 ek. gríz, mazsola, rum, 2 ek. citromlé, 1 kk. étkezési keményítő

A túrót a cukorral, a tojásokkal, a van. cukorral, a grízzel, a mazsolával, a citromlével és a rummal simára keverjük. A masszát mikrohullámálló tálba tesszük, a tetejére szórjuk a meggyet. 600 W-on 9 percig sütjük, majd kivéve a készülékből fedő alatt 2 percig pihentetjük. A meggybefőttlét elkeverjük a maradék cukorral, az étkezési keményítővel, 600 W-on 2 percig főzzük. A mártást a felfújt mellé kínáljuk.

Meggyes-habos
Hozzávalók 14 darabhoz:
10 dkg liszt, 8 dkg étkezési búzakeményítő, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 evőkanál porcukor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 4 dl tejszín, 2 evőkanál szálasra vágott mandula, 2 zacskó tejszínhab-keményítő, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszitálunk 12 dkg cukrot, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Egymás után belekeverjük a tojások sárgáját is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és 5 dkg étkezési búzakeményítővel, majd a krémbe szitáljuk. A tésztából két, sütőpapírral kibélelt tepsibe evőkanállal hét-hét, kb. 7x10 cm-es ovális halmot rakunk, tetejüket a kanál aljával ellapítjuk. Hét halmot meghintünk szálasra vágott mandulával. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 12 percig sütjük. A tepsiből kivéve a sütőpapírt leválasztjuk, a süteményeket kihűtjük. A meggybefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A maradék, étkezési keményítőt, és cukrot a lébe keverjük, majd felforraljuk. Beletesszük a meggyet és felfőzzük. A tejszínt kemény habbá verjük. Közben beleszitáljuk a habkeményítőt, majd csillagcsöves nyomózsákba töltjük. A meggyet a sima ovális lapokra kanalazzuk, és ráspricceljük a habot. Ráborítjuk a mandulás lapokat, és kissé összenyomjuk.
A süteményeket kettévágjuk, és meghintjük porcukorral.

Meggyes - joghurtos torta
Mirelit vajas tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztunk, kör alakúra kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett, hullámos falú kerek formát kibélelünk vele. Közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük. Tíz deka magozott meggyet összeturmixolunk, majd három deci joghurttal, és ízlés szerinti mennyiségben, cukorral összekeverjük. Kevés vízben elkeverünk egy evőkanál zselatint, melegítjük, hogy feloldódjon, majd a meggyes joghurthoz adjuk, és betöltjük a kihűlt tésztaformába. Hűtőben tartjuk, amíg kissé megdermed, a tetejét megrakjuk magozott meggyel, és áthúzzuk piros tortazselével.
Zöld marcipántömbből kis levélkéket formázunk, és a kész tortát feldíszítjük velük.

Meggyes rétes
(2 rúdhoz)
28 dg kimagozott és kettéválasztott meggyről öntsük le a levét, és keverjünk hozzá 10 dg mézet, valamint fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dg diót daráljunk le, és a felét keverjük a meggyhez. A másik felét hintsük egyenletesen az olajjal megkent rétestésztára. Ezt követően szórjuk rá a meggyet, szemenként elosztva. Télen használhatunk gyorsfagyasztott vagy konzervált meggyet is.
Mivel a meggybefőtt édes, ezért az előírt mennyiségű méz felét adjuk csak hozzá.

Meggyes tiroli rétes
Hozzávalók:
50 dkg (1 doboz) mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg meggy, 2-3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, ízlés szerint cukor, 10-15 dkg tört piskótamorzsa (vagy összetört babapiskóta vagy száraz, töltetlen teasütemény, vagy édes kétszersült).

A töltelékhez a meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk, majd kicsurgó levével együtt lábosba tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés közben csak annyira forrósítjuk, hogy kevés levet eresszen. Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a fűszereket meg a cukrot, és annyi piskótamorzsát, amennyi a levét felszívja. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön. A felengedett tésztát lisztezett deszkán két részre vágjuk. (Amíg az egyik tésztadarabbal dolgozunk, a másikat tegyük vissza a hűtőbe, nehogy túlságosan felolvadjon). Nagyon vékony, nagy lappá nyújtjuk. A tésztát a szélén, egy csíkban meghintjük kevés morzsával, majd a töltelék felét egyenletesen ráhalmozzuk. Szorosan felcsavarjuk, és a rudat a tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással bekenjük, de ügyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon az oldalára. A másik rudat ugyanígy elkészítjük, és előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes lángon megsütjük.
Csak akkor vágjuk fel, ha már kihűlt.

Meggyes porhanyós
Hozzávalók:
3 csésze liszt, 1 csésze zsír, 1 csésze cukor, fél csomag sütőpor, 2 egész tojás, cukrozott meggy, vagy alma, cseresznye, esetleg más gyümölcs, csipet só.

Összegyúrjuk a lisztet, a zsírt, a cukrot, a kevés sót, 1 tojást és 1 tojássárgáját. Kinyújtjuk, majd a felét kizsírozott tepsibe tesszük, megszórjuk cukrozott meggyel, és a másik részét a tetejére tesszük. Tojás fehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk, és kisütjük.
Hidegen felvágjuk.

Meggyes-pudingos álom
25 dkg vajat 25 dkg cukorral habosra keverünk, 6 tojást, 35 dkg lisztet, 1 csomag sütőport adunk hozzá, simára keverjük.

Felét egy nagy méretű tepsibe kenjük, a másik felébe 2 evőkanál kakaót keverünk, majd a sárga tésztára kenjük. A tetejére egy nagy üveg meggyet szórunk és megsütjük. Két csomag vaníliás pudingot megfőzünk, kevergetve kihűtjük, majd 25 dkg vajjal habosra keverjük.
A krémet a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, ha megdermedt, csokimázzal, csokireszelékkel vagy szitált kakaóval díszítjük.

Omlós, meggyes szeletek
Hozzávalók
30 dkg zsírt 1/2 kg liszttel, 1 cs. V.-sütőporral, 2 egész tojással és 15 dkg cukorral összegyúrunk.

A tésztát nagyobb tepsibe téve, egyenletes vastagon elnyomkodjuk, és 1 kg jó érett, kimagozott meggyel beterítjük, amit még megszórunk 6 dkg cukor, kis késhegynyi törött fahéj és 1/2 cs. V.-vanilincukor keverékével. Forró sütőben jól átsütjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk, kihűlés után. Télen meggy-, vagy málnaízt használjunk, melyet a tésztából sodort pálcikákból rakott ráccsal fedünk.
Fenti tészta kettéosztva és mazsolás-almás töltelékkel töltve, remek almás pite is!

Meggytorta
Hozzávalók:
20 dkg meggy, 3 dkg sorbit, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg dióbél, 4 db tojás, 5 dkg margarin, fél citrom héja

Elkészítés:
A meggyet kimagozzuk, jól lecsepegtetjük. A tojások sárgáját habosra keverjük az édesítőszerrel, állandó kevergetés mellett apránként hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a 3 dkg olvasztott margarint, a citromhéjat, a kimagozáskor maradt gyümölcslevet, végül a tojások felvert habját. A maradék margarinnal kikenünk egy tortaformát, meghintjük a durvára vágott dió felével, majd lesimítjuk a masszát. A tetejét megrakjuk a meggyel és a maradék dióval, majd előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön kb. 30 percig sütjük. A tortaformában hagyjuk kihűlni.

Tejszínes meggykrém rolád
(10 személyre)
Hozzávalók a piskótamasszához:
3 db tojás (15 dkg), 1 dkg vaníliás cukor, 9 dkg kristálycukrot, 2 dkg citromreszelék, 9 dkg liszt

A liszt kivételével minden összetevőt kikeverünk habverővel, majd hozzáadjuk a lisztet. Mikor bekevertük, sütőpapírra, egy háztartási zománcos tepsiben kikenjük teljes hosszában, de széltében csak kétharmad részig. A kikent lapot darált dióval megszórjuk, majd 180 fokos sütőben kisütjük. Nem sütjük erősre, hogy egy jó puha, tekerhető piskótalapot kapjunk. Kisütés után a tetejét megszórjuk kristálycukorral, ami azért szükséges, hogy ne egy kellemetlen liszt ízt kapjunk, hanem csak a citrom, a dió és a cukor íze maradjon meg. Ezt a lapot átfordítjuk egy másik sütőpapírra, majd hűtőbe tesszük. Nem tévedés: még langyosan, ugyanis marad puha a tészta.
Tejszínes meggykrém hozzávalói:
5 dkg meggykompót lé, 4 dkg víz, 5 dkg kristálycukor, 5 g zselatin, 2 dkg citromlé, 1 db tojás sárgája

Ezeket egy edényben, gőz fölött felhevítjük kb. 60 fokra. Ha kész, habverővel addig keverjük, míg le nem hűl.
Ezek után kell még: 5 dkg magozott és darabolt meggy, 2 dkg őrölt dióbél, 25 dkg felvert tejszín

Lehűlés után hozzáadjuk az előbb kikevert krémhez a magozott és darabolt meggyet, az őrölt dióbelet, ezeket összekeverjük, majd simára keverjük a tejszínhabbal. Kicsit állni hagyjuk, majd a piskótalapra töltjük a sütőpapír levétele után. Úgy kenjük ki, hogy középen vastagabb legyen a krém, a szélén egészen vékony. Ez azért szükséges, mert különben nem tudjuk henger alakúra felhajtani. A kikenés után a hűtőbe tesszük, és kicsit kötni hagyjuk. Amikor megkötött, két oldalát felhajtjuk, majd egy papírlapba beletekerve henger alakot képzünk. A betöltött hengert ezután mélyhűtőbe tesszük, és ott lefagyasztjuk. Fagyasztva vágjuk fel annyi szeletre, amennyire szükségünk van.
Porcukorral meghintjük, így tálaljuk.

Pikáns kacsasült
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 20 dkg cérnametélt, 1 tojás, maréknyi aszalt szilva, 1 pohár vörösbor, 2 evőkanál narancsszörp, kis üveg (fél liter) meggybefőtt, kis üveg (fél liter) csalamádé, 10 dkg gomba, 1/2 üveg ketchup. 1 narancs, 1-1 teáskanál reszelt narancshéj és majoránna, késhegynyi őrölt babérlevél, őrölt szegfűbors és őrölt mustár-mag. 1 mokkáskanál koriander és törött fekete bors, 1 csapott teáskanál füstízű só.

Elkészítése:
A cérnametéltet forrásban lévő sós vízbe dobom és újraforrástól számított két percig főzöm, majd leszűröm. Összekeverem a ketchuppal, a majoránnával, a meg-tisztított és nagyon apróra vágott (vagy ledarált) gombával, a füstízű sóval, a borssal, majd ha langyosra hűlt, a felvert tojással. A kívül-belül megtisztított, átöblített pecsenye-kacsa besózott hasába töltöm a fűszeres-tésztás tölteléket. A nyílást jól összetűzöm vagy bevarrom. A kacsa bőrét sűrűn bevagdalom. A narancsszörpöt, a narancshéjat, a sót, a borsot, a vörösbor felét összekeverem, és a kacsa bőrének vágataiba kenem. A szárnyast nagy tepsibe fektetem, és leöntöm 1 merőkanál meggybefőttlé és 2 evőkanál csalamádé-lé keverékével. A tepsit szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőbe tolom. Legalább másfél órán keresztül sütöm. Ezután nagyon óvatosan kiemelem a tepsiből a megsült kacsát. Levét leöntöm, a húst feldarabolom, és bőrével felfelé visszateszem a tepsibe. Köré teszem a levétől leszűrt csalamádét, a leszűrt, kimagozott meggybefőttet, a kimagozott aszalt szilvát és a meghámozott, gerezdjeire szedett narancsot. Ezután kevés pecsenyelével megspriccelem, és fedő nélkül addig pirítom, míg a kacsabőr pirosra, ropogósra nem sül. Köret és saláta nem szükséges hozzá, mert a kacsa mellett sült gyümölcs és savanyúság tökéletes kiegészítő és bőven elegendő.
Rendkívül finom! .

Forrás:
Gyümölcsös ételek - MEGGYES RECEPTEK
Szerző:
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.