Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - NARANCSOS RECEPTEK 1.

2016.04.28

GYÜMÖLCSLEXIKON

Baromfihúsból
Csirkemell gyümölccsel

Hozzávalók 4 személyre:
500 g csirkemellfilé, só, fehér bors, 3 ek. olaj, 2 narancs, 1 sárgadinnye, 2 fej cikóriasaláta, 4 dl salátaöntet

A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük. A dinnyét cikkekre vágjuk, a salátát leveleire szedjük, a narancsot meghámozzuk, feldaraboljuk, s amikor a sült hús mellé kínáljuk, meglocsoljuk a salátaöntettel. Ezt készen is vásárolhatjuk, nagy a választék, de elkészíthetjük otthon is, a variációk sora végtelen. Az alap: 2-2 dl tejföl és joghurt összekeverve, ízlés szerint sóval, borssal, cukorral, mustárral, citromlével ízesítve, kerülhet bele reszelt márványsajt vagy apróra vágott friss zöld fűszer, ki ahogy szereti.

Fácánropogós narancsmártással
Hozzávalók: 4 személyre - A narancsmártáshoz:
2 dl tejföl, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 evőkanál narancslikőr, 1 evőkanál narancsdzsem, só, frissen őrölt fehér bors.
A fácánropogóshoz:
50 dkg kicsontozott főtt fácánhús, 3 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2, 5 dl fácánhúsleves, 2 tojás, só, frissen őrölt fekete bors, 1 szem összetört borókabogyó, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dl sütőolaj.

Elkészítés:
A mártáshoz az összes hozzávalót simára keverjük, és a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A fácánhúst nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk. A vajat kis lábosban habzásig hevítjük a liszttel, majd a közben megmelegített tejet ráöntjük, és folyamatosan kevergetve nagyon sűrűre főzzük. Ezután kissé kihűtjük. Belekeverjük a darált húst és a tojásokat. Az olajat felforrósítjuk. A húsmasszát sóval, borssal, borókabogyóval, majoránnával és citromhéjjal ízesítjük. Éles késsel a hártyák közül kivágjuk a narancsgerezdeket, azaz kifilézzük a narancsot. Alaposan összedolgozzuk. Ha lágy, kevés zsemlemorzsát keverünk hozzá. Nedves kézzel nagy diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle, és a forró olajban kisütjük. A szép aranysárgára megsült gombócokat itatóspapíron lecsöpögtetjük. A narancsmártással és kifilézett narancsszeletekkel tálaljuk. Italajánlatunk: félszáraz fehérbor. Elkészítési idő: 50 perc.

Kacsa Cabernet módra
Hozzávalók:
1 kis pecsenyekacsa, 1, 5 dl félszáraz vörösbor, 2 dl narancslé, 1 citrom lereszelt héja, 1 csapott evőkanál cukor, ízlés szerint só.

A cukrot kis lábosban barnára pirítom, majd nagyon óvatosan (hogy meg ne égessem magam a sistergő gőzzel) beleöntöm a vörösbort és a narancslevet. Hozzákeverem citromhéjat, és addig forralom, amíg a karamell feloldódik. A kacsát feldarabolom, felesleges háját és bőrét levágom, majd apró kockákra metélve zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm és félreteszem. A kacsazsíron a kacsadarabokat lepirítom, és egy nagy tűzálló tálba átteszem. Leöntöm a mártással, és alufóliával szorosan lefedve, előmelegített, forró sütőbe teszem. Egy órán keresztül sütöm. Ha a hús puha, mindkét oldalát szép pirosra, ropogósra pirítom. Burgonyalángos vagy burgonyakrokett illik mellé. Elkészítési ideje: 120 perc

Kacsasült Rőmertopfban
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 3 narancs, 1 zacskó gyorsrizs, 1 fiola (vagy 1 evőkanál) kapribogyó, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál mustár, 1-1 teáskanál só és cukor, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A Römertopfot (vagy egyéb, fedeles agyagedényt) fél órára hideg vízbe áztatom. Közben a kacsát megtisztítom, és kívül-belül átmosom, lecsöpögtetem. Két narancs kicsavart levét és egy narancs lereszelt héját a fűszerekkel összekeverem, hozzáteszem a kapribogyó leszűrt levét, a vörösbort és a mustárt. A kacsamájat a kacsa hasában lévő kevés hájon megsütöm, majd vékony szeletekre vágom. A maradék narancsot hámozás után gerezdekre szedem, és kis kockákra vágva félreteszem. A gyorsrizst beleszórom a lecsöpögtetett agyagtálba. A kacsát belülről megsózva ráfektetem a rizsre. Ráöntöm a boros-fűszeres narancslevet, majd a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe teszem. Ezután gyújtom csak be, takaréklángon hagyom 10 percig, majd kissé felerősítem a lángot. Két órán keresztül sütöm a szárnyast, ezután az agyagedényből óvatosan kiemelem. Szűrőkanállal kiszedem a rizsszemeket. A kacsát 15 percnyi pihentetés után feldarabolom, és szép nagy tűzálló tálra teszem, összerakva eredeti formájára. Köré rakom a rizst, rászórom a narancskockákat és a kapribogyót, majd a sült májszeletekkel beborítom. Az agyagtálból kiöntöm a levet, lekanalazom róla a zsírt, és a megmaradt mártásból egy keveset a húsra locsolok. Forró sütőben 15 percig pirítom. (A mártásmaradékkal levest ízesítek, vagy egy más alkalommal rizsköretet készítek, mert annyira finom, ízes a lé, hogy kár kiönteni.) Elkészítési ideje: 180 perc

Libamáj-pástétom, ünnepre
Hozzávalók:
1 libamáj, tej a libamáj áztatásához, 10 dkg gomba, 3 evőkanál libazsír, 1 narancs, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 szem tört szegfűszeg, 2 kockacukor, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 evőkanál zselatinpor.

A libamájat megtisztítom és megmosom, majd annyi tejet öntök rá, hogy teljesen ellepje. Két órán keresztül áztatom, de akár előző nap is beletehetem a tejbe. (Ekkor lefedve tartom a hűtőszekrényben felhasználásig.). A megtisztított gombát szeletekre vágom, majd egy evőkanál libazsíron, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel saját levében fedő alatt puhára párolom, majd a felesleges levét elpárologtatva zsírjára sütöm. A narancsot jól megmosom, a kockacukorral a héját ledörzsölöm, a levét pedig kicsavarom. A párolt gombát összekeverem a narancslével, a narancsízű cukorral, a többi fűszerrel, egy evőkanál libazsírral és a zselatinporral. A májat az áztatótejből kiveszem, és másik lábosba téve friss tejet öntök rá. Lefedem, és addig párolom, míg a májba beleszúrt villa már száraz. Ezután a léből kiveszem és kettévágom. Az egyik felét vékony, nagy szeletekre vágom, a másik felét pedig ledarálom. A darált májat hozzákeverem a gombás-narancsos keverékhez. Kisebb, de mély tűzálló tálat kikenek a maradék libazsírral, és az alját kirakom májszeletekkel. Erre rákenek egy réteg krémet, majd beborítom egy szelet májjal. Erre újabb réteg krémet teszek, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogy a hozzávaló. Ezután a tálat fedetlenül kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. A tepsit az előmelegített, forró sütőbe tolom, és egy órán át közepes lángon gőzölöm. A pástétomot a tálban hagyom kihűlni, majd letakarva hűtőszekrényben tartom fogyasztásig. Sokáig eláll. Tálalás előtt salátával bélelt üvegtálra borítom, felszeletelem, tetszés szerint feldíszítem. Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé. Elkészítési ideje: 3 óra

Mandarinos-majonézes kacsa
Hozzávalók:
1 sovány, kicsi pecsenyekacsa, 1 doboz mandarinbefőtt (vagy 3 friss mandarin), 1 narancs (vagy 1/2 dl narancslé), 2 dl sűrű majonéz, 1/2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1 zacskó gyorsrizs, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 2 szem őrölt szegfűszeg.

A kacsát kívül-belül megtisztítom. Annyi sós vízben, amennyi ellepi, olyan puhára főzöm, hogy a csontja kicsússzon a húsból. A megfőtt kacsa bőrét lenyúzom, csontját kiszedem, és a húst nagyon vékonyra metélem. Hagyom kihűlni. Közben a majonézt simára keverem a tejföllel, a fehérborral, a mustárral és a fűszerekkel. Hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát, a nagyon finomra vágott snidlinget, kevés sót és a kacsahúst. A gyorsrizst az előírásnak megfelelően megfőzöm és kihűtöm. A mandarinbefőttet levétől leszűröm, és kis kockákra vágom. A narancslevet, a mandarinkockákat és a kihűlt rizst a húsos keverékhez adom, jól átforgatom, majd mély üvegtálba simítom. Lefedve, hűtőszekrényben egy napig hűtöm. Pirított kenyérszeletkékkel kínálom. (Hűtőszekrényben akár 4 napig is eláll.)
Elkészítési ideje: 150 perc

Nantes-i kacsa naranccsal
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 5 dkg vaj, só, törött bors, 4-5 narancs, 2, 5 dl húsleves, 1 pohár száraz bor, fél citrom.

A konyhakész, kívül-belül megsózott, beborsozott kacsát minden oldalán a vajban átsütjük, majd a bort és a húslevest ráöntve, jól záródó edényben, közepes lángon másfél óra hosszat pároljuk. Ezután kivesszük a lábasból, és előmelegített tálra tesszük. A levét 2 narancs és fél citrom levével, borssal és sóval ízesítjük, majd a kacsára öntjük. Narancsszeletekkel díszítjük.

Narancsmázas sült csirke
Hozzávalók

1/2 teáskanál reszelt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 150 g narancslekvár, 50 g barna cukor, 5 evőkanál narancslé, 4 evőkanál vörösborecet, 1-2 evőkanál Dijoni mustár, 11 evőkanál olaj, 1 fiatal csirke (kb. 1, 4 kg)

1. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A lekvárt, cukrot, narancslét, ecetet, mustárt, gyömbért, fokhagymát, 1 h evőkanál olajjal elkeverjük és félrerakjuk.
2. A csirkét 6-8 részre daraboljuk. Sütőedényben közepes hőfokon felforrósítjuk a maradék olajat, a húsdarabokat kb. 8 percig minden oldalról megpirítjuk benne. A húsokat kiszedjük, az olajat kiöntjük, a lekváros keveréket az edénybe tesszük, és az egészet felforraljuk.
3. A csirkehúst egy másik sütőformában az előmelegített sütőbe tesszük, majd kb. 20 percig sütjük, amíg beleszúrva a kibuggyanó lé színtelen lesz. A keletkezett zsiradékot kanállal kimerjük. A kész csirkedarabokat tálcára rendezzük, majd a narancsmártással leöntve azonnal kínáljuk.

Narancsos kacsa 01.
Hozzávalók (5-6 személyre):
1 db 2-2, 5 kg-os pecsenyekacsa, 1 nagy fej hagyma, 2 narancs, 1 ek paradicsompüré, só, bors, 1 kk finomra vágott petrezselyem, 1 csomag mirelit hasábburgonya.

Elkészítés:
A kacsa aprólékát levágjuk, a belsőséget megtisztítjuk. A kacsát sóval, borssal bedörzsöljük, a megtisztított hagymát félbevágva a belsejébe tesszük. Az aprólékból és a belsőségből a mártáshoz alaplét főzünk. Az előmelegített, mérsékelten meleg sütőben feltesszük sülni a kacsát úgy, hogy kevés vizet teszünk alá. A sütés mintegy 60 percig tart.
Félidőben megszurkáljuk, pecsenyelével többször megöntözzük, a túlzott zsírt kikanalazzuk. Közben megreszeljük a narancs héját, meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, szeletekre vágjuk, a másiknak kinyomjuk a levét. A megsült kacsát melegen tálalóedénybe tesszük. Az alapléhez hozzáadjuk a paradicsompürét, a narancs levét, a reszelt narancshéjat, leöntjük vele a sült kacsát. Finomra vágott petrezselyembe mártott narancsszeletekkel díszítjük. Köretnek sült hasábburgonyát kínálunk hozzá.

Narancsos kacsa 02.
Hozzávalók:
1 kisebb pecsenyekacsa, 2 nagy narancs, 3 dl narancs ivólé, 5 evőkanál olaj, 1 kis darabka zeller, 1 fej vöröshagyma, só (ízlés szerint).

A zellert megtisztítjuk, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A megmosott egyik narancs héját vékonyan lereszeljük, a narancsot meghámozzuk és felkarikázzuk. A kacsát feldaraboljuk, ahol csak lehet, a felesleges zsiradékot leszedjük róla, és jól megsózzuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vágjuk és a felforrósított olajon megfuttatva, rátesszük a zellert. Egy-két percig együtt pirítjuk, ezután ráöntünk 2 evőkanál narancslevet és rátesszük a kacsadarabokat. Mindkét oldalán átsütjük, majd tepsibe, egymás mellé (nem egymásra) tesszük. A fűszeres pecsenyelevet ráöntjük, a tetejére rendezzük a narancsszeleteket és ráöntjük a narancs ivólevet. Előmelegített forró sütőben, saját levével locsolgatva puhára sütjük.

Narancsos kacsa 03.
Hozzávalók:
Egy kb. 2 kg-os kacsa, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1-2 dl vörös bor, 5 dkg vaj, só, 2 babérlevél, majoránna, törött bors, 3 narancs

A kacsa belsejét sóval és majoránnával bedörzsöljük. A megforrósított vajban egy kissé megpirítjuk a karikára vágott zöldséget, beletesszük a kacsát, leöntjük a borral, és a fűszerekkel ízesítve jó puhára pároljuk. Közben lereszeljük 2 narancs héját, és fölszeleteljük a húsát (a fehér bundát kidobjuk), és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Mikor a kacsa megpuhult, leszedjük a zsírját, ráöntjük a narancsos mártást, és néhány percig együtt forraljuk. Végül a kacsát kivesszük, egy kevés átszűrt mártásban, a sütőben ropogós pirosra sütjük. Tálaláskor a kacsa tetejére megtisztított, vékonyra szelt narancsot borítunk, és külön csészében adjuk hozzá a maradék, átszűrt narancsos mártást.

Narancsos kacsa 04.
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 5 dkg gomba, 3 dkg kacsazsír vagy olaj, petrezselyem, 10 dkg kacsamáj, 3 db zsemle, 3 tojás, 20 dkg vegyes zöldség, 3 dl vörösbor, 1 mokkáskanál liszt, 1 narancs, só, törött bors

Az apró kockákra vágott gombát a zsíron vagy olajon sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezve megpirítjuk. A darált kacsamájat hozzáadjuk, tovább pirítjuk, majd összekeverjük a megáztatott, kifacsart zsemlével meg a tojásokkal. A kacsa hasüregébe töltjük, a szárnyast kívül besózzuk, és tepsibe fektetve kevés forró vizet öntünk alá. Körülrakjuk karikára vágott vegyes-zöldséggel, és vörösborral locsolgatva, a sütőben puhára pároljuk.
Ezután a tepsiből kivesszük, a visszamaradt zöldséges pecsenyelevet liszttel meghintjük, pár percig pirítjuk. A narancs levét elkeverjük a vörösborral, kevés narancshéjat is reszelünk bele, és ezzel engedjük fel a pecsenyelevet. 3-4 percig forraljuk, és átszűrve a felszeletelt kacsára öntjük.

Narancsos-mazsolás csirkemell
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell, 3 dkg füstölt szalonna, 2 kisebb alma, 5 dkg mazsola, 2 narancs, fél citrom, liszt, só, szegfűszeg, babérlevél

A melleket a rostjaikra merőlegesen sűrűn bevagdaljuk. A nyílásokra egy-egy vékony szalonna- és almaszeletet nyomunk, a maradékot a hús köré rakjuk. A hússzeleteket tepsibe fektetjük, a darabos fűszereket mellédobjuk. Alufóliával lefedjük, a sütőben először átforrósítjuk, majd puhára pároljuk. Utána a fóliát levesszük, a húst kissé megsózzuk. A lé háromnegyed részét átöntjük egy másik tálba. A pecsenyét a sütőbe visszatoljuk, megpirítjuk. A pecsenyelevet a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a mazsolát, és 4-5 percig forraljuk, majd citromlével ízesítjük. A húst forró tálra fektetjük, a mártást melléöntjük.
Párolt rizst és zöldséget kínálhatunk hozzá. (Aki nem szereti a mazsolát, gombát is keverhet a mártásba.)

Narancsos sült csirke
Hozzávalók:
Egy 1. 20 kg-os csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 narancs, só, szerecsendió, ananászkonzerv, olajbogyó

Egy tűzálló tálat kibélelünk vékonyra vágott szalonnaszeletekkel. A csirkét kettévágjuk, belsejét sóval, szerecsendióval bedörzsöljük, és a szalonnaszeletekre fektetjük. A bort és a narancs levét ráöntjük, letakarjuk, forró sütőben 8-10 percig sütjük. Ezután a tüzet mérsékeljük, majd tovább pároljuk. A húst a tálból kivesszük, a tejfölt a levével simára keverjük, majd visszarakjuk a szárnyast, és a sütőben ropogósra sütjük. Olajbogyóval, ananászkarikákkal díszítve kínáljuk.

Pikáns, narancsos kacsasült
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 20 dkg cérnametélt, 1 tojás, maréknyi aszalt szilva, 1 pohár vörösbor, 2 evőkanál narancsszörp, kis üveg (fél liter) meggybefőtt, kis üveg (fél liter) csalamádé, 10 dkg gomba, 1/2 üveg ketchup, 1 narancs. 1-1 teáskanál reszelt narancshéj és majoránna, késhegynyi őrölt babérlevél, őrölt szegfűbors és őrölt mustármag, 1 mokkáskanál koriander és törött fekete bors, 1 csapott teáskanál füstízű só.

A cérnametéltet forrásban lévő sós vízbe dobom és újraforrástól számított két percig főzöm, majd leszűröm. Összekeverem a ketchuppal, a majoránnával, a megtisztított és nagyon apróra vágott (vagy ledarált) gombával, a füstízű sóval, a borssal, majd ha langyosra hűlt, a felvert tojással. A kívül-belül megtisztított, átöblített pecsenyekacsa besózott hasába töltöm a fűszeres-tésztás tölteléket. A nyílást jól összetűzöm vagy bevarrom. A kacsa bőrét sűrűn bevagdalom. A narancsszörpöt, a narancshéjat, a sót, a borsot, a vörösbor felét összekeverem, és a kacsa bőrének vágataiba kenem. A szárnyast nagy tepsibe fektetem, és leöntöm 1 merőkanál meggybefőttlé és 2 evőkanál csalamádé-lé keverékével. A tepsit szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőbe tolom. Legalább másfél órán keresztül sütöm. Ezután nagyon óvatosan kiemelem a tepsiből a megsült kacsát. Levét leöntöm, a húst feldarabolom, és bőrével felfelé visszateszem a tepsibe. Köré teszem a levétől leszűrt csalamádét, a leszűrt, kimagozott meggybefőttet, a kimagozott aszalt szilvát és a meghámozott, gerezdjeire szedett narancsot. Ezután kevés pecsenyelével megspriccelem, és fedő nélkül addig pirítom, míg a kacsabőr pirosra, ropogósra nem sül.

Köret és saláta nem szükséges hozzá, mert a kacsa mellett sült gyümölcs és savanyúság tökéletes kiegészítő és bőven elegendő. Rendkívül finom!
Elkészítési ideje: 150 perc

Portugál csirke (Frango guisado)
Hozzávalók:
2 csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl fehérbor, 1, 5 dl narancslé, 1 kiskanál reszelt hagyma, só.

Elkészítése:
A szalonnát apró kockára vágjuk, és a hagymával együtt megpirítjuk. A csirkéket feldaraboljuk, és a pirított hagymán átforgatjuk. Hozzáadjuk a bort, a narancslevet, megsózzuk, majd kis lángon az egészet puhára pároljuk. Közben a húsdarabokat többször forgassuk meg, hogy magukba szívják a mártás ízét. Majd rövid lére sütve tálaljuk.

Pulykamell narancsmártásban
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott, lebőrözött pulykamell, 2 dl tejszín, 2 narancs, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.

A pulykamellet vékonyra szeletelem, széleit bevagdosom, majd húskalapáccsal gyengén kiverem. Leöntöm a megsózott, megborsozott tejszínnel és egy napig benne érlelem letakarva, hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt a pulykamell-szeleteket lecsöpögtetem, és lisztbe mártva 5 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm. Míg a hús sül, elkészítem a mártást: a narancsot meghámozom, a fehér bundáját is leveszem. Gerezdekre, majd kis kockákra vágom. A pácolás után visszamaradt tejszínbe keverem a narancskockákat, a narancshéjat, a gyömbért, kevés sót. A maradék liszttel simára keverem. Az átsült húst melegen tartom. A vajas pecsenyeléhez öntöm a narancsos-fűszeres tejszínt, és állandó keverés közben jól összeforralom. Ezután visszateszem a mártásba a húst, és ismét felforralom. Szerecsendióval ízesített burgonyalángos a hozzáillő köret.
Elkészítési ideje: 50 perc

Pulykamell narancsmártással
Hozzávalók (10 főre):
1, 4 kg pulykamell filé, 1 dl olaj, 8 dkg liszt, só, őrölt bors, ízlés szerint, a mártáshoz 10 dl Grand Gold Narancsdzsúsz sűrítménye, 15 dkg Demi Glace mártásalap, 10 dkg vaj, 10 dl tejszín, 15 dkg narancs, friss gyömbér, a körethez burgonyakrokett, mazsolás rizs, vörösboros körte

A befűszerezett pulykamell filét lisztbe forgatjuk, roston megsütjük. Vajban áthevítjük a metéltre vágott friss gyömbért és a narancshéjat. A mártásalapot felengedjük a tejszínnel és a kevés vízzel elkevert Grand Gold Narancs juice sűrítménnyel, majd jól kiforraljuk. Az üde, kitűnő ízű narancsmártást a hús mellé öntve, a köretekkel tálaljuk.

Spanyol csirkemáj
Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 6 dkg vaj 2 db narancs, só törött bors.

Elkészítése:
A forró vajhoz hozzátesszük a megtisztított, és nagyobb darabokra vágott csirkemájat és néhány percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük az egyik cikkekre bontott narancsot, majd elkeverjük a másik narancs kifacsart levével. Tovább pároljuk néhány percig, megsózzuk, megborsozzuk és forrón tálaljuk.

Szőlős-narancsos kacsa
Hozzávalók:
2 kisebb pecsenyekacsa, só bors, 1 evőkanál morzsolt majoránna, 2 dl félszáraz fehérbor, a kacsa mája + 4 (8 személyre) csirkemáj, 2 citrom leve, 3 narancs leve, 2 dl tejszín, 2 evőkanál brandy
A díszítéshez:
4 db narancs, 1 nagy fürt fehér csemegeszőlő

A megtisztított kacsákat besózzuk, hasüregüket bedörzsöljük majorannával és törött borssal. A lábakat összekötözzük, a kacsákat tepsibe fektetjük, aláöntjük a bort, és a sütőben, mérsékelt tűznél (180 fok), saját levével locsolgatva pirosra pároljuk-sütjük. A sütés befejezése előtt, 10 perccel a pecsenyelébe dobjuk a májakat, ha kész, deszkára téve pépesre törjük, és egy lábaskába szedjük. Hozzáadjuk a zsírtalanított pecsenyelét, az átszűrt narancs- és citromlevet, erős tűzön a felére beforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül összeforrósítjuk a tejszínnel és belekeverjük a brandyt. íbr> A gyümölcsöket megmossuk, a narancsokat cikkcakk-formán középen bevagdossuk, elfelezzük; a szőlőt leszemezzük, és a kacsák köré rendezzük. Csak az asztalnál daraboljuk, a mártást forrón, külön csészében kínáljuk. Burgonyapüré vagy krokett illik legjobban hozzá.
Ötlet: kitűnő vendégváró étel, nagy előnye, hogy a kacsát előre megpárolhatjuk, csak a sütést kell időzíteni.

Tejfölben sült libamáj
Hozzávalók:
1 libamáj, 2 pohár tejföl, 1 narancs leve és reszelt héja, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és pástétomfűszer, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A libamájat megtisztítom, megmosom, és két órán keresztül vízben áztatom. Ezután lecsöpögtetem, és tűzálló tálba teszem. A tejfölbe keverem a narancshéjat, a narancslevet, a sót, a borsot, a pástétomfűszert, a gyömbért és rálocsolom a májra. A tálat befedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa száraz marad. Ezután a mártásból kiveszem, felszeletelem és visszateszem a tálba. Éppen csak annyi időre teszem vissza fedő nélkül a sütőbe, hogy a teteje szépen megpiruljon. Gombás rizzsel kínálom ezt a különlegesen finom ételt. Elkészítési ideje: 40 perc

Toledói csirke
Hozzávalók:
2 db csirke, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 kanál reszelt hagyma, 2 dl narancslé, 2 dl fehérbor, só, bors.

Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk olyan apróra, ahogy a paprikás csirkénél szokás. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, megpirítjuk rajta a reszelt hagymát. A csirkedarabokat megsózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a hagymás zsiradékon. Felöntjük a borral és a narancslével, majd fedő alatt puhára pároljuk.

 

Toledói töltött csirke
Hozzávalók:
1 csirke, 2 narancs, 2 alma, 2 zsemle, 3 dl tej, só, gyömbér, 5 dkg mazsola, 1 tojás, 3 dkg vaj, 1 csipetnyi majoránna, törött bors, pirospaprika.

Elkészítése:
A csirkéket kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, pirospaprikával. Meghámozzuk, és kockára vágjuk a narancsokat, és az almákat elkeverjük 2 dl tejben áztatott zsemlével, a mazsolával 1 tojással, sóval, kevés gyömbérrel. A csirke hasüregébe töltjük, a nyílást lezárjuk. Mély tűzálló tálba tesszük, öntünk alá 1 dl bort 1 dl vizet. Leöntjük forró vajjal, a tálat lefedve sütőben takaréklángon puhára pároljuk. Időközben sokszor meglocsoljuk saját levével. Ha már kezd puhulni, levesszük a fedőt, megkenjük vajjal, és pirosra sütjük.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

 

Forrás:
Gyümölcsös ételek - Narancsos receptek
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.