GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK ALMÁVAL 1.

Almakugli
Hozzávalók:
1 kg hámozott alma, 1 csésze darabokra vágott dió, 2 kanál zsír, 2 tojás, cukor, fahéj.
Elkészítése:
Az almát nagyobb lyukú reszelőn megreszeljük, hozzáadjuk a diót, a tojást, a zsírt és a fűszereket, majd kizsírozott lábosban lassú tűzön sütjük.

Almamártás
Hozzávalók:
személyenként 10 - I5 dkg alma, cukor, kevés só, 2-3 dkg liszt, tejfel, tej.
Elkészítése:
Az almát apró szeletekre vágjuk. Hideg vízbe cukrot és kevés sót teszünk. Amikor felfőtt a víz, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha puhára főtt, az egy kanál tejfellel összekavart lisztet hozzáöntjük. Ha szükséges, lehet még tenni hozzá néhány kanál tejfelt és édes tejet. Kavargatás közben kell felfőzni.
Tálalás előtt adunk még hozzá ízlés szerint sót és cukrot.
Főtt baromfihúshoz fogyasztják elsősorban.

Almás káposzta
Hozzávalók;
I kg fejes káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 4 alma, só, ecet.
Elkészítése:
Az olajban megpirítjuk a hagymát, a vékony laskára vágott káposztát beletesszük, megsózzuk, ecettel megöntözzük, és lefedve puhára pároljuk. (Ha friss a káposzta, nem kell rá víz, a saját levében megpuhul.) Végezetül cukorral "szelídítjük meg" az ecet ízét, és belerakjuk a meghámozott, cikkekre vágott almát.
Az egészet együtt még kb. öt percig pároljuk.
(Erdély egyes vidékein, az almán kívül még szőlőszemeket is kevernek a káposztába.)

RECEPTEK ALMÁVAL
Szerző:



