Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK BIRSEKRE 4.

2016.11.05

GYÜMÖLCSLEXIKON

Birsalmapuding
Hozzávalók:
1 kg birsalma (vagy birskörte), 25 dkg édes Hóvirág kétszersült, 20 dkg kristálycukor, 3 egész tojás, 3 dkg vaj, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, kevés liszt, fahéjas porcukor a tetejére.

Elkészítése:
A birsalmát megtisztítom, kicsumázom, és gerezdekre vágom. Annyi tiszta, hideg vízzel teszem fel főni, amennyi szűken ellepi. A cukrot is hozzátéve, a forrástól számított 5 percig főzöm, majd leszűröm a gyümölcsöt és hagyom hűlni. Mély tűzálló tálat kivajazok, kevés liszttel meghintem, és a tál aljára rakok egy réteg száraz kétszersültet. Ezt meglocsolom kevés birsalma főzőlével. Míg a birsalma fő, az egészben hagyott tojásokat habosra keverem a cukorral és a fűszereket is hozzáadom. Ezzel az öntettel meglocsolom a nedves kétszersültet, ezután birsalma gerezdeket rakok rá. A következő réteg újból száraz kétszersült lesz, amit ugyancsak meglocsolok kevés birsalmalével és a tojásos öntettel. A rétegezést addig folytatom, míg csak tart a hozzávalókból. Előmelegített, forró sütőbe beleállítok egy vízzel telt tepsit, ebbe rakom bele a masszával teli tálat, és addig gőzölöm, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem ragad.
Azonnal meleg tálra borítom és porcukorral meghintve tálalom.

Birsalmasaláta
Hozzávalók:
3 db 1/1-es üveg, 2 kg érett birsalma, kb. 1 liter víz, 1 evőkanál só, 20 dkg cukor, 1 dl 20%-os ecet, 6 babérlevél, 1 teáskanál mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag, 10 szem egész fekete bors

Elkészítése:
A jól megmosott, meghámozott és kicsumázott birsalmákat, gerezdekre vágom.
A vizet felforralom a sóval, a cukorral, az ecettel, a babérlevéllel és az összes fűszerrel. A lobogó lébe egyenként beledobom a birsalmagerezdeket. Az újraforrástól számított 2 perc múlva leszűröm, és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakom.
Ráöntöm a forró levet, és azonnal lekötöm. Csak kihűlés után teszem el a végleges helyére.
Fogyasztáskor leszűröm, kis kockákra vágom, összekeverem paradicsompaprika-salátával és lesózott hagymakarikákkal.
Remek kiegészítője a füstölt húsételeknek.

Birsalmaszeletek mustban(régi recept)
Hozzávalók:
Birsalma, must, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítése:
A ledörzsölt, jól megmosott birsalmát annyi musttal tesszük fel főni, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a fűszereket.
Ha puhára főtt, meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát kiszedjük.
Ha kihűlt üvegekbe tesszük, felöntjük musttal, lekötözzük.
(Nagyon finom.)

Birsalma tearúd
Elkészítése:
3 egész tojást 1 cs. V.-vanillincukorral és 25 dkg porcukorral félóráig keverünk, azután 6 dkg vajat, 15 dkg apróra vágott birsalmasajtot, 1 citrom reszelt héját, és 30 dkg liszttel elkevert 1 cs. V.-sütőport gyúrunk hozzá. A tésztából ujjnyi vastag rudakat formálunk, melyeket vajazott, lisztezett tepsibe téve, kés hegyével hosszában gyengén végighúzunk.
Metélt-vastag birsalmasajt szeletkét rakva mindegyikre, közepes tűznél szép sárgára sütjük.

Birsalmatorta 01.
Hozzávalók:
10 dkg lágy vaj, 5 ek. méz, 3 tojássárgája, 1 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg darált dió, 1 mk. fahéj, 1,5 kg birs, 3 ek. méz, 1 citrom leve, 3 tojásfehérje, csipet só, 3 púpozott ek. cukor.

Elkészítése:
Vékonyan meghámozzuk a birset, félbevágjuk, kimagozzuk, és 4-4 cikkre vágjuk. Azonnal beleforgatjuk a mézzel elkevert citromlébe.
A héjat, magokat 2 csésze vízzel 20 percig lassan forraljuk, leszűrve a birsszeletekre öntjük, és 10 percig pároljuk.
Habosra keverjük a vajat, hozzáadjuk a mézet, egyenként a tojások sárgáját, majd az egész tojást. 4 részletben keverjük hozzá a dióval, fahéjjal összekevert lisztet.
Összegyúrjuk.
Kikent tortaformába simítjuk, kirakjuk a leszűrt, kihűlt birsszeletekkel.
Meleg sütőben 1 órán át, sütjük takarékon.
Csipet sóval felverjük a tojás fehérjét, hozzáadjuk a cukrot és kb. 40 percnyi sütés után nyomózsákkal a birsdarabok közé nyomjuk.
Ha elkészült, a sűrűre befőzött birssziruppal, megkenjük a gyümölcsöt.
(Finom!)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
RECEPTEK BIRSEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.