Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK BIRSEKRE 5.

2016.12.06

GYÜMÖLCSLEXIKON

Birsalmatorta 02.
"Tégy 1 font czukrot réz medencébe, önts reá egy meszszely vizet, 's főzd addig, míg nyulékony nem kezd lenni a' czúkor, hámozz meg szép érett birsalmákat, vagdald el vékony szeletekre, tégy belőle egy fontot a' főtt czukorba, 's főzd gyakori keverés közben mind addig, míg meg nem aluszik; végy azután tizenkét lat szeg formán metét mandolát, négy lat éppen úgy metélt czitronádot; két czitromnak a' levével 's öszve aprított héjjával együtt; tedd a' többihez, 's hagyd együtt egy kevéssé felfőni. Ha már megaludt, rakj be egy torta táblát ostyával, tedd reá a' feljebbieket, 's kend el szép simára; megmerevedvén, adj reá czitromjeget, 's száritsd meg a' kemenczében."

(Czifray István szakácsmester Magyar Nemzeti Szakácskönyve, magyar gazda asszonyok szükségeihez alkalmaztatva. - Hatodik megbővített kiadás. - Pesten - 1840.)

Birsalmatorta 03.
Hozzávalók (4 személyre):
6 db egész tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 80 dkg birsalma, 15 dkg kristálycukor, 1 citrom, 5 dkg szőlő, 2 dl tejszín.

Elkészítése: A birsalmát meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát egyforma nagyságú cikkekre szeleteljük. 7 dl vízben 15 dkg kristálycukorral, a citrom levével, reszelt citromhéjjal, félig megfőzzük. A lében hagyjuk kihűlni, utána leszűrjük.
A tésztához 6 egész tojást, és 25 dkg porcukrot habosra keverünk, majd összegyúrjuk a liszttel, reszelt citromhéjjal, és 12 dkg olvasztott vajjal. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, alacsony szélű tortaformába tesszük. Tetején elhelyezzük a birsalma szeleteket, néhány szem szőlőt, és közepes hőfokon megsütjük.
Tálalás előtt tejszínhabbal díszítjük.

Birsalmás csirke
Hozzávalók:
1 kg csirke 6 felé vágva, 2 ek. vaj, 2 fej apróra vágott hagyma, 0,5 mk. sáfrány, 1 mk. őrölt fahéj, 0,5 mk. cayenne-i bors, 2 ek. finomra vágott petrezselyem, bors, só, 1 közepes birsalma kimagozva, 6 részre vágva.

Elkészítés:
Tegyük lábasba a vajat, 2 ek vöröshagymát, a megsózott csirkét, sáfrányt, petrezselymet, borsot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Főzzük meg félig a birsalmát. Tegyük a csirkedarabok közé a fahéjjal, cayenne-i borssal, maradék hagymával együtt. Pároljuk tovább lefedve, míg a birs is megpuhul.
Tegyük kerek tálra úgy, hogy a birs a húsdarabokra kerüljön

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK
Forrás:
RECEPTEK BIRSEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.