Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSOS RECEPTEK 2.

2019.11.29

GYÜMÖLCSÖS LEXIKON

Mandarinos-majonézes kacsa
Hozzávalók:
1 sovány, kicsi pecsenyekacsa, 1 doboz mandarinbefőtt (vagy 3 friss mandarin), 1 narancs (vagy 1/2 dl narancslé), 2 dl sűrű majonéz, 1/2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1 zacskó gyorsrizs, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 2 szem őrölt szegfűszeg. Elkészítése:
A kacsát kívül-belül megtisztítom.
Annyi sós vízben, amennyi ellepi, olyan puhára főzöm, hogy a csontja kicsússzon a húsból.
A megfőtt kacsa bőrét lenyúzom, csontját kiszedem, és a húst nagyon vékonyra metélem.
Hagyom kihűlni. Közben a majonézt simára keverem a tejföllel, a fehérborral, a mustárral és a fűszerekkel.
Hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát, a nagyon finomra vágott snidlinget, kevés sót és a kacsahúst.
A gyorsrizst az előírásnak megfelelően megfőzöm és kihűtöm.
A mandarinbefőttet levétől leszűröm, és kis kockákra vágom.
A narancslevet, a mandarinkockákat és a kihűlt rizst a húsos keverékhez adom, jól átforgatom, majd mély üvegtálba simítom.
Lefedve, hűtőszekrényben egy napig hűtöm.
Pirított kenyérszeletkékkel kínálom.
(Hűtőszekrényben akár 4 napig is eláll.)
Elkészítési ideje: 150 perc

Fűszeres pácolt pisztráng
Hozzávalók (8 személyre):
8 konyhakész pisztráng (20-20 dkg), só, kevés liszt, olívaolaj a sütéshez, 1 ágacska rozmaring, néhány zsályalevél.
A pácléhez:
10 dkg mazsola, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 2 narancs, 2 citrom, 2 evőkanál gyümölcsecet, 0, 5 l borecet. Elkészítése:
A pisztrángot lehetőleg konyhakészen vásároljuk.
A kibelezett halat megmossuk, leszárítjuk, és kívül-belül megsózzuk.
Lisztben mindkét oldalát megmártjuk.
Két serpenyőbe (hogy gyorsabban haladjunk) bő olajat öntünk, felforrósítjuk.
Elfelezzük a rozmaringot és a zsályát, majd néhány percre az olajba tesszük.
Ezután a zöldfűszereket kivesszük, a pisztrángokat rakjuk a serpenyőkbe, és 6-8 perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A pácléhez a mazsolát langyos vízben megmossuk, és kis időre beáztatjuk.
A megtisztított fokhagymát finomra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk.
4 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát.
Ezután a fokhagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk.
A hagymakarikákat, a narancs- és citromhéjat megfőzzük az ecetes keverékben.
Az egyik narancsot és az egyik citromot egészen vékonyan lehámozzuk, héjukat gyufaszálnyi csíkokra aprítjuk. Mindkét fajta ecetet, és 2, 5 dl vizet a hagymára öntjük.Öt percig forraljuk, majd kihűtjük.
A másik narancsot és citromot felszeleteljük.
Az elősütött pisztrángokat, a mazsolát és a narancs- valamint a citromszeleteket hosszúkás edénybe helyezzük, és leöntjük a hagymás-ecetes páclével.
24 órán keresztül hagyjuk benne. Körete:
ropogós fehér kenyér vagy sült krumpli.
Italajánlatunk:
minőségi sör. Tipp:
A pisztrángokat ma már mesterséges halastavakban is tenyésztik.
A hal nagyon ízletes, azonban a vadon élő, sebes folyású patakokban tanyázó sebes pisztráng az igazi.
A pisztrángokat a fűszeres olajban 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük.
Elkészítési idő: 40 perc.
Pácolási idő: 24 óra

Ananászos májragu
Hozzávalók:
60 dkg sertésmáj, 1 db friss ananász vagy 2 doboz konzerv, 2 db narancs, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, csipet morzsolt majoránna, 3 dkg vaj. Elkészítése:
Az ételt frissen készítjük, azonnal fogyasztjuk.
A narancsot és az ananászt meghámozzuk, felkockázzuk (a konzervananászt leszűrjük).
A májat ujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, előhevített vajon pirítjuk.
Hozzáadjuk a darabolt narancsot, ananászt.
Meghintjük kevés morzsolt majoránnával, a reszelt gyömbérrel.
Kevés narancs- vagy ananászlevet aláöntve rövid ideig forraljuk.
Töltött articsókával köríthetjük.
Elkészítési idő: 45 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - NARANCSOS RECEPTEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.