Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSOS RECEPTEK 3.

2020.01.02

GYÜMÖLCSLEXIKON

Nantes-i kacsa naranccsal
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 5 dkg vaj, só, törött bors, 4-5 narancs, 2, 5 dl húsleves, 1 pohár száraz bor, fél citrom.

Elkészítése:
A konyhakész, kívül-belül megsózott, beborsozott kacsát minden oldalán a vajban átsütjük, majd a bort és a húslevest ráöntve, jól záródó edényben, közepes lángon másfél óra hosszat pároljuk.
Ezután kivesszük a lábasból, és előmelegített tálra tesszük.
A levét 2 narancs és fél citrom levével, borssal és sóval ízesítjük, majd a kacsára öntjük.
Narancsszeletekkel díszítjük.

Dán húspogácsa
Hozzávalók:
60 dkg darált hús, só, bors, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl olaj, 2 dl majonéz, alma, torma, narancs.

Elkészítése:
A húst fűszerezzük, majd összekeverjük 1 tojással, és a reszelt sajttal.
Bepanírozzuk, és olajban kisütjük.
Majonézzel tálaljuk.
Majonézbe almát, tormát reszelünk, narancslével ízesítjük.

Halfilé narancsmártásban
Hozzávalók:
60 dkg halfilé, 2 narancs, 2 ek olaj, 2 ek liszt, 1 dl tejszín, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 kk szardellapaszta, bors, só.

A halfilét szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk.
Forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd a serpenyőből kiszedve melegen tartjuk.
A hal helyére öntjük a narancsok kifacsart levét és a tejszínt, kevés reszelt narancshéjat és a petrezselymet.
Végül belekeverjük a szardellapasztát.
Jól összeforraljuk, majd a halszeleteket belerakjuk és átforrósítjuk.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Narancsos borjúsült
Hozzávalók 4 személyre:
1. 2 kg borjúcomb, 75 dkg apró szemű vöröshagyma, 30 dkg sárgarépa, 2 narancs, 1 dl tejszín, 4 dl húsleves (kockából is készülhet), 1 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál liszt, fél csokor kakukkfű, só, bors, a tepsi kikenéséhez olaj, alufólia

Elkészítés:
A húst megmossuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk.
Olajjal kikent tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőbe toljuk.
200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton kb. 1 órát sütjük.
Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, ha szükséges, félbevágjuk.
A lekapargatott sárgarépát, apróra felkockázzuk.
A megmosott narancsot héjastól cikkekre vágjuk.
Két cikket a díszítéshez félreteszünk, a többit félbevágjuk.
A hagymát a hús mellé dobjuk, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel.
Hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és a narancsot, és további kb. 15 percig sütjük.
A húst kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és melegen tartjuk.
A mártást leszűrjük, a levet fel- öntjük a húslevessel és a tejszínnel.
A lisztet összegyúrjuk a vajjal, és a mártást állandóan kevergetve, kb. 5 perc alatt besűrítjük.
A borjúsültet kevés mártással leöntve, a vele sült zöldségekkel körítve, naranccsal díszítve tálaljuk. A maradék mártást külön kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 és 3/4 óra,

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - NARANCSOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.