Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSOS RECEPTEK 4.

2020.01.21

GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK

Narancsmázas sült csirke
1/2 teáskanál reszelt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 150 g narancslekvár, 50 g barnacukor, 5 evőkanál narancslé, 4 evőkanál vörösborecet, 1-2 evőkanál Dijoni mustár, 11 evőkanál olaj, 1 fiatal csirke (kb. 1, 4 kg)

Elkészítése:
- 1. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
A lekvárt, cukrot, narancslét, ecetet, mustárt, gyömbért, fokhagymát, 1 h evőkanál olajjal elkeverjük és félrerakjuk.
- 2. A csirkét 6-8 részre daraboljuk.
Sütőedényben közepes hőfokon felforrósítjuk a maradék olajat, a húsdarabokat kb. 8 percig minden oldalról megpirítjuk benne.
A húsokat kiszedjük, az olajat kiöntjük, a lekváros keveréket az edénybe tesszük, és az egészet felforraljuk.
- 3. A csirkehúst egy másik sütőformában az előmelegített sütőbe tesszük, majd kb. 20 percig sütjük, amíg beleszúrva a kibuggyanó lé színtelen lesz.
A keletkezett zsiradékot kanállal kimerjük.
A kész csirkedarabokat tálcára rendezzük, majd a narancsmártással leöntve azonnal kínáljuk.

Narancsos kacsa 01.
Hozzávalók (5-6 személyre):
1 db 2-2, 5 kg-os pecsenyekacsa, 1 nagy fej hagyma, 2 narancs, 1 ek paradicsompüré, só, bors, 1 kk finomra vágott petrezselyem, 1 csomag mirelit hasábburgonya.

Elkészítése:
A kacsa aprólékát levágjuk, a belsőséget megtisztítjuk.
A kacsát sóval, borssal bedörzsöljük, a megtisztított hagymát félbevágva a belsejébe tesszük.
Az aprólékból és a belsőségből a mártáshoz alaplét főzünk.
Az előmelegített, mérsékelten meleg sütőben feltesszük sülni a kacsát úgy, hogy kevés vizet teszünk alá.
A sütés mintegy 60 percig tart. Félidőben megszurkáljuk, pecsenyelével többször megöntözzük, a túlzott zsírt kikanalazzuk.
Közben megreszeljük a narancs héját, meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, szeletekre vágjuk, a másiknak kinyomjuk a levét.
A megsült kacsát melegen tálalóedénybe tesszük.
Az alapléhez hozzáadjuk a paradicsompürét, a narancs levét, a reszelt narancshéjat, leöntjük vele a sült kacsát.
Finomra vágott petrezselyembe mártott narancsszeletekkel díszítjük.
Köretnek sült hasábburgonyát kínálunk hozzá.

Narancsos kacsa 02.
Hozzávalók:
1 kisebb pecsenyekacsa, 2 nagy narancs, 3 dl narancs ivólé, 5 evőkanál olaj, 1 kis darabka zeller, 1 fej vöröshagyma, só (ízlés szerint).

Elkészítése:
A zellert megtisztítjuk, és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
A megmosott egyik narancs héját vékonyan lereszeljük, a narancsot meghámozzuk és felkarikázzuk.
A kacsát feldaraboljuk, ahol csak lehet, a felesleges zsiradékot leszedjük róla, és jól megsózzuk.
A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vágjuk és a felforrósított olajon megfuttatva, rátesszük a zellert.
Egy-két percig együtt pirítjuk, ezután ráöntünk 2 evőkanál narancslevet és rátesszük a kacsadarabokat.
Mindkét oldalán átsütjük, majd tepsibe, egymás mellé (nem egymásra) tesszük.
A fűszeres pecsenyelevet ráöntjük, a tetejére rendezzük a narancsszeleteket és ráöntjük a narancs ivólevet.
Előmelegített forró sütőben, saját levével locsolgatva puhára sütjük.

Narancsos kacsa 03.
Hozzávalók:
Egy kb. 2 kg-os kacsa, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1-2 dl vörös bor, 5 dkg vaj, só, 2 babérlevél, majoranna, törött bors, 3 narancs

Elkészítése:
A kacsa belsejét sóval és majorannával bedörzsöljük.
A megforrósított vajban egy kissé megpirítjuk a karikára vágott zöldséget, beletesszük a kacsát, leöntjük a borral, és a fűszerekkel ízesítve jó puhára pároljuk.
Közben lereszeljük 2 narancs héját, és fölszeleteljük a húsát (a fehér bundát kidobjuk), és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük.
Mikor a kacsa megpuhult, leszedjük a zsírját, ráöntjük a narancsos mártást, és néhány percig együtt forraljuk.
Végül a kacsát kivesszük, egy kevés átszűrt mártásban, a sütőben ropogós pirosra sütjük.
Tálaláskor a kacsa tetejére megtisztított, vékonyra szelt narancsot borítunk, és külön csészében adjuk hozzá a maradék, átszűrt narancsos mártást.

Narancsos kacsa 04.
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 5 dkg gomba, 3 dkg kacsazsír vagy olaj, petrezselyem, 10 dkg kacsamáj, 3 db zsemle, 3 tojás, 20 dkg vegyes zöldség, 3 dl vörösbor, 1 mokkáskanál liszt, 1 narancs, só, törött bors

Elkészítése:
Az apró kockákra vágott gombát a zsíron vagy olajon sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezve megpirítjuk.
A darált kacsamájat hozzáadjuk, tovább pirítjuk, majd összekeverjük a megáztatott, kifacsart zsemlével meg a tojásokkal.
A kacsa hasüregébe töltjük, a szárnyast kívül besózzuk, és tepsibe fektetve kevés forró vizet öntünk alá.
Körülrakjuk karikára vágott vegyes-zöldséggel, és vörösborral locsolgatva, a sütőben puhára pároljuk.
Ezután a tepsiből kivesszük, a visszamaradt zöldséges pecsenyelevet liszttel meghintjük, pár percig pirítjuk.
A narancs levét elkeverjük a vörösborral, kevés narancshéjat is reszelünk bele, és ezzel engedjük fel a pecsenyelevet.
3-4 percig forraljuk, és átszűrve a felszeletelt kacsára öntjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - NARANCSOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.