Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK SZILVÁRA 1.

2016.09.16

GYÜMÖLCSLEXIKON

Ajókás szilva
Hozzávalók:
szilva, ajókagyűrű, főtt császárhús

Elkészítése:
A megmosott szilvát magozd ki, s minden mag helyére tegyél egy félbevágott ringlit. A főtt császárhúsból vágj hosszú, de hajszálvékony szeleteket, s azokat tekerd rá a szilvákra. (Fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítsd.) Egy tepsit vékonyan kenj ki a ringli olajával, abba tedd a szilvacsomagokat, s forró sütőben (olykor átforgatva) süsd, amíg a szalonna meg nem pirul.
(Szabad tűzön, roston is érdemes megpróbálni.)

Aszalt gyümölcsökkel töltött, párolt sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre:
2 tasak Maggi Milánói Fix, 80 dkg kicsontozott sertéskaraj, 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs: szilva, barack, alma stb. 1 mokkáskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 dl félédes vörösbor, 1 dl étolaj kevés só

Elkészítése:
A fele vörösbort szegfűszeggel, őrölt fahéjjal ízesítjük, s hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. Lassú tűzön rövid időre felfőzzük, kihűtjük, a szilvákat kimagozzuk. A húst hosszú pengéjű, éles késsel felszúrjuk, a lecsepegtetett gyümölcsöket szorosan beletömjük. A két végét hústűvel lezárjuk. Bedörzsöljük kevés sóval, őrölt köménnyel, tepsibe fektetjük, s előhevített olajon mindegyik oldalát előpirítjuk. Sütőbe tesszük, és mérsékelt tűzön sütjük. Mikor félig megpuhult, ráöntjük a maradék vörösborral és vízzel csomómentesen elkevert Maggi Milánói Fixet, s együtt készre pároljuk. Rövid ideig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Körberakjuk a maradék gyümölccsel, ráöntjük a párolólevet, és petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Aszaltszilva-leves
Hozzávalók 2-3 személyre:
50 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, liszt, fahéj, citromhéj, só, darált dió

Elkészítése:
A folyóvízben megmosott aszalt szilvát párold meg egy kevés cukros vízben. (A lébe tegyél egy csipet sót is.) Ha megpuhult, öntsd fel 6-7 dl vízzel, adj hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is. Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levét.
Még egyszer forrald össze, s a tálaláskor adj a tetejére darált diót.

Aszaltszilvás csirkemell
Hozzávalók:
2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése:
A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen! Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép piros barnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk.
Kissé munkaigényes, de igazi különlegesség.

Aszalt szilvás lepény
Hozzávalók:
15 dkg aszalt szilva, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg cukor, 4 egész tojás, 50 dkg magvaváló szilva, 1 teáskanálnyi sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 4 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítése:
A megmosott aszalt szilvát előző este tiszta vízbe áztatom, majd másnap leszűröm és kimagozom. Nagyon apróra összevágom. 5 dkg-nyi lisztet rászórok, és jól összekeverem. A tojások sárgáit habosra keverem a cukorral, a tört szegfűszeggel és a vaníliás cukorral, ezután megsózom és belekeverem a sütőport. Beleforgatom a fehérjékből vert kemény habot, végül hozzáadom az apróra vágott aszalt szilvát és a lisztet. Lazán összevegyítem az egészet, majd kikent és belisztezett, közepes nagyságú tepsibe öntöm a tésztát. A tetejét sűrűn megrakom a megmosott, lecsöpögtetett, kimagozott fél szilvaszemekkel, amiket magházukkal lefelé teszek rá. Előmelegített, forró sütőbe tolom a tepsit, és 5 percig erős lángon sütöm, majd a hőfokot mérsékelve 30-35 percig sütöm a közepesnél kisebb lángon. A tepsiben hagyom kihűlni és kicsi, téglalap alakú darabokra vágom.
A sütemény tetején lévő karamellizálódott szilvától igen különleges ízűvé válik.

Aszalt szilvás libasült
Hozzávalók 8 személyre:
1 pecsenyeliba, 20 dkg aszalt szilva, 2 tojás, 2 zsemle, 2 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 2 szem szegfűszeg, 1 kis fej vöröshagyma, só, törött bors

Elkészítése:
A libát lemossuk, belülről is kiöblítjük, majd nyílásával lefelé állítva, kicsöpögtetjük belőle a vizet. Kívülről papírtörülközővel leszárítjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: az előző este megmosott és 2 dl hideg vízbe áztatott aszalt szilvát kettévágjuk, kimagozzuk, majd egészen apróra vágjuk. A tojásokat habosra verjük, és a tejjel együtt ráöntjük az apró kockákra vágott zsemlékre. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az összetört szegfűszeget, majd sózzuk, borsozzuk. A tölteléket a szilvával együtt addig gyúrjuk, amíg egynemű masszává áll össze. Ha túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá.
A liba hasát sóval és borssal bedörzsöljük, beletömködjük a szilvás masszát, majd a nyílást bevarrjuk, hogy a töltelék, sülés közben ne folyhasson ki belőle. A liba bőrét kockásra vagdaljuk egészen a húsig, de ügyeljünk arra, hogy a húsát ne vágjuk át. Szárnyait és lábait a testéhez kötözzük.
Felforrósítjuk a nagy ovális AMC sütőedényt, és a liba mindkét oldalát lepirítjuk benne. Ezután óvatosan kiemeljük, az edény aljába rakjuk a lyukacsos betétet, és a megtöltött szárnyast ráfektetjük. Befedjük, és a legkisebb fokozatra visszakapcsolva a hőforrást, kb. 45-50 percig pároljuk anélkül, hogy felemelnénk a fedelét. Ezután óvatosan megfordítjuk, és ismét befedve további 45-50 percig pároljuk. A párolás végén levesszük a fedelét, leöntjük a felesleges zsírt, és addig pirítjuk, amíg a leve el nem párolog, illetve a liba bőre ropogóssá nem válik. Tipp:
Mielőtt felvágnánk, legalább fél órán keresztül hagyjuk pihenni.
Csirkeollóval 8 darabra vágjuk. A tölteléket kiszedjük a hasából, és ugyancsak 8 részre vágva, a hús mellé tálaljuk.
Köret- és italajánlat:
A libasülthöz mindenféle burgonya vagy párolt zöldség illik.
A libahús elég nehéz étel, ezért rosé bort vagy száraz vörösbort és salátát kínáljunk hozzá.

Forrás:
Gyümölcsös ételek - SZILVÁS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
íbr>
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.