Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK SZILVÁRA 3.

2016.09.26

GYÜMÖLCSLEXIKON

Aszalt szilvás palacsinta
Hozzávalók:
2 egész tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 25 dkg aszalt szilva, fél dl olaj, kevés szódavíz, fahéjas porcukor, ízlés szerint, csipetnyi só.

Elkészítése:
A tojásokat habosra verem, megsózom és belekeverem a lisztet meg a tejet. Annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. Ezután belekeverem az előzőleg megmosott, majd meleg vízben megáztatott, kimagozott és nagyon apróra vagdalt aszalt szilvát. Hozzákeverem az olajat, és fél órán keresztül pihentetem a tésztát.
A szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütök belőle, majd félbehajtva, fahéjas porcukorral megszórva tálalom.

Aszalt szilvás rétes (2 rúd)
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes), csipetnyi só.

Elkészítése:
A töltelékhez a zabpelyhet tálba szórom, ráöntöm a szilvalevet és a felvert tojásokat. 20 percig hagyom állni. Közben a megmosott aszalt szilvát kevés vízben felforralom, és fedő alatt 5 percig főzöm. Ezután kimagozom, és csíkokra vágom. A szilvával és az áttört túróval együtt hozzáadom az áztatott zabpehelyhez. Jól összekeverem, majd ízlés szerint mézzel, csipetnyi sóval édesítem. A réteslapokat szétszedem. Kettőt nedves konyharuhára teszek, egy evőkanál olajjal megkenem, majd a töltelék félét a szélére, egy csíkban felkenem. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarom, és kikent sütőlapra teszem. A tetejét is megolajozom. A másik rétesrudat ugyanígy elkészítem.
Előmelegített, forró sütőben 13-15 percig sütöm.

Aszalt szilvás-sajtos pecsenye
Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 kis üveg vörösboros (vagy ecetes) aszalt szilva, fél citrom leve, 5 dkg reszelt márványsajt, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A vörösboros aszalt szilvát leszűröm és kimagozom. A levéből 1 dl-nyit elkeverek a citromlével, a citromhéjjal, a sóval, a borssal, a szegfűszeggel. A hússzeleteket körben bevagdosom, és a felhevített olajon mindkét oldalán átsütöm. A zsiradékból kivéve félreteszem. Helyére teszem a zúzott fokhagymát, üvegesre futtatom, majd ráöntöm az előkészített fűszeres-boros szilvalevet. Jól összeforralom. Tűzálló tálba teszem az átsütött hússzeleteket, mellé rakom a kimagozott aszalt szilvát és rálocsolom a fokhagymás levet. Rászórom a reszelt márványsajtot, és a tálat lefedve 30 percig párolom, majd annyi ideig pirítom fedő nélkül, amíg éppen csak színesedni kezd a teteje. Nem szabad barnára pirítani, mert a sajt keserűvé válik a tetején.
Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálalom.

Aszalt szilvával töltött kacsa
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa, 1 csésze aszalt szilva (mag nélküli), l csésze hámozott, kockára vágott alma, kevés fahéjjal leszórva, só.

Elkészítése:
Összekeverjük a szilvát és az almát, a kacsa hasüregébe töltjük, s lehetőség szerint bevarrjuk. Megsózzuk, tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá, és szép pirosra sütjük.
Tört krumplival tálaljuk, a szilvát és almát a sült köré rendezzük.

Besztercei csirkemell
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell, 50 dkg kissé éretlen, magvaváló szilva, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, 1 teáskanál mustár, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozom, és kis kockákra vágom. Tűzálló tálba teszem a vajat, és lepirítom rajta a csirkemell-kockákat. Megsózom, majd köré rakom a megmosott, lecsöpögtetett és kimagozott fél szilvákat. Rászórom a fűszereket, és a tálat szorosan lefedve az előmelegített forró sütőbe teszem. 25 percig párolom az ételt. Közben a mustárt, a tejfölt és a csipetnyi sót összekeverem, majd a már megpuhult húsra locsolom, és a sütőbe visszatéve, fedő nélkül addig pirítom, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Párolt rizs illik hozzá.

Forrás:
Gyümölcsös ételek - SZILVÁS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.