Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK SZILVÁRA 5

2016.11.08

GYÜMÖLCSLEXIKON

Ernő májas-gyümölcsös rizottója
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 25 dkg rizs, 2,5 dl-es üveg vörösboros aszalt szilva (vagy szilvabefőtt, esetleg ecetes szilva), 5 dkg mazsola, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg reszelt márványsajt, só és törött bors, ízlés szerint.

Előző este a vörösboros szilvalébe a szilva mellé teszem a mazsolát. Másnap leszűröm, a szilvát kimagozom, és apróra vágom. A nagyon vékony csíkokra metélt füstölt szalonnát kiolvasztom, és a kisült pörcöt félreteszem. A szalonnazsíron lepirítom a megmosott, lecsöpögtetett, apró darabokra vágott csirkemájat, majd szűrőkanállal kiveszem a serpenyőből, és melegen tartom. Helyére öntöm a megmosott, lecsöpögtetett rizst és pár percig pirítom. Ha már üveges, térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, megsózom, megborsozom, hozzákeverem az aszalt szilvát, a mazsolát és a májat. (A szilva levét más alkalommal használom el.) Az edényt lefedem, az ételt felforralom és kis lángon főzöm. Ha az összes levét elfőtte, hozzákeverem a szalonnapörcöt, és ha szükséges, megsózom. Ezután tűzálló tálba öntöm. A tetejére szórom a reszelt márványsajtot, és csak annyi időre teszem a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Pirulnia nem szabad! Tálaláskor még külön is lehet ráhinteni reszelt sajtot.
A szilva és a mazsola nagyon finom ízt ad a sajtos-májas rizsnek.

Édes hordós befőtt 30 l hordóhoz
Hozzávalók:
10 l hideg víz, 3,5 dkg nátrium benzoát, 3,5 dkg timsó, 1 dkg citromsav, 1 dkg borkén-por, 5 kg cukor, 0,5 csomag egész szegfűszeg, 0,5 csomag darabos fahéj, mindenféle gyümölcs: barack félbe v. negyedelve, meggy, cseresznye, körte, szilva, alma szőlő.

Tipp:
csak egészséges gyümölcs legyen A savanyúságnál is meg ennél a receptnél is fontos hogy a jól záródó tetőt mindig visszategyük a helyére, s mindig azonos fogóval s ne a kezünkkel szedjük ki, a savanyút már évek óta hordóban készítem. Kisebb edénynél, arányosan csökkenteni kell a hozzávalók mennyiségét, ja...
nem árt az egész uborkánál, ha nagyobb a végét levágni, esetleg egy kicsit behasítani, az egész paprikákat tűvel megszurkálni.

Finom szilvás sütemény
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 egész tojás + 1 tojássárga, 1 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, 1 csésze langyos tej, 50 dkg magvaváló szilva, csipetnyi só, kevés fahéjas porcukor.

A porcukrot és a szétmorzsolt élesztőt a langyos tejben elkeverem, majd felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, mélyítek bele egy üreget, amibe beleteszem a tojásokat és a kis darabokra vágott margarint. Ráöntöm a felfutott élesztőt, és sima tésztává dolgozom össze. Egy cipóba formálom, majd tálba téve belisztezem a tetejét és letakarom egy tiszta ruhával. Langyos helyen, 2 órán keresztül pihentetem, majd akkorára húzogatom, hogy beleférjen egy közepes nagyságú tepsibe. A tetejére egyenletesen rászórom a megmosott, lecsöpögtetett, kimagozott és apróra vágott szilvadarabokat, és a fahéjas porcukorral meghintve, kis lángon, egy órán keresztül sütöm.
Kihűlés után kis kockákra vágva kínálom.

Flódni
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 4 egész tojás, 1 dl száraz bor, csipetnyi só;
A máktöltelékhez
25 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom leve és reszelt héja. 1 dl tej;
A diótöltelékhez
25 dkg darált dió, 1 dl bor, 25 dkg cukor, fél citrom leve és reszelt héja, valamint 3 dl szilvalekvár,
A tészta tetejére
1 tojás.

A tésztához valókat simára gyúrom, majd négy cipóba osztom. Két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. Közben elkészítem a töltelékeket. A darált mákot, a tejet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet összekeverem, majd kis lángon, állandó keverés közben addig melegítem, amíg az egész össze nem áll. Ezután belekeverem a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. A diótöltelékhez is ugyanígy összekeverek mindent. A szilvalekvárt (ha kemény és nem kenhető), egy-két evőkanál vízzel kenhetőre keverem. Az egyik kis tésztacipót egy közepes tepsi méretére kinyújtom, majd kibélelem vele a tepsit. Rákenem a szilvalekvárt. Erre ráborítom a második kinyújtott tésztalapot, ezt a diótöltelékkel kenem meg, ezután a harmadik tésztalapot teszem rá. Végül rákenem a máktölteléket, és a negyedik lappal beborítom. Kicsit rányomkodom, majd felvert egész tojással a tetejét megkenem. Előmelegített, forró sütőbe teszem, és 8-10 percig erős lángon sütöm, ezután takarékon szép pirosbarnára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, ezután hosszúkás téglalapokat vágok belőle.
Rendkívül finom, de nagyon hizlaló, kalóriadús sütemény.

Fűszeres szilvasaláta
Hozzávalók:
80 dkg magvaváló szilva, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 2 evőkanál szálkásra vágott mandula, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.

2,5 dl vízbe belecsavarom a citromlevet, belekeverem a citromhéjat és a szegfűszeget, majd 5 percig forralom. Ezután beleteszem a megmosott, lecsöpögtetett és kimagozott szilvát és annyi porcukrot, hogy kellemesen édeskés legyen. Annyi ideig főzöm a szilvát a lében, amíg a gyümölcs héja el nem kezd pöndörödni. Ezután a szilvát leszűröm, a visszamaradt levet felére beforralom, majd ráöntöm a szilvára.
Ha kihűlt, rászórom a mandulát, és a hűtőszekrényben érlelem még néhány órán át.

Forrás:
Gyümölcsös ételek - SZILVÁS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.