Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK SZILVÁRA 6

2016.12.08

GYÜMÖLCSLEXIKON

Gesztenyés szilvaleves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva, 10 dkg gesztenyemassza, 10-15 dkg cukor, fél citrom leve, csipetnyi só és csipetnyi törött bors.

Elkészítése:
A többször megmosott aszalt szilvát 8 dl vízbe teszem és felforralom. 5 percnyi forralás után beleteszem a fűszereket és a szilva puhulásáig főzöm. Ezután leszűröm, és a szilvát kimagozva visszateszem a levébe. A gesztenyemasszát kevés szilvalével folyósra keverem, majd a forrásban lévő levest állandó keverés közben behabarom.
Felforralva, melegen tálalom.

Gőzgombóc
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, csipetnyi só; a töltelékhez 25-30 dkg szilvalekvár; a tetejére 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor.

Elkészítése:
Az élesztőt fél dl langyos vízben elmorzsolom, hozzáadom a cukrot, és addig kevergetem, amíg a cukor elolvad benne. Az edényt letakarom, és langyos helyen fölfuttatom. Ezután tálba szórva a lisztet, ráöntöm a megkelt élesztőt és 3-4 dl langyos vízzel, sóval addig dagasztom a tésztát, amíg hólyagossá nem válik. Ezután liszttel meghintett tálba teszem, tetejét is belisztezem, majd tiszta ruhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, és kb. nyolcszor nyolc centis darabokra vágom. A négyzetek közepére teszek a szilvalekvárból egy keveset, majd a tészta négy sarkát összefogva gombóccá gömbölyítem úgy, hogy a töltelékből ne látsszék ki semmi sem. Egy tepsit kizsírozok, és egymás mellé teszem a gombócokat. Ahol két gombóc összeér, ott mindkettőt megzsírozom. Csak annyira teszem tele a tepsit, hogy a gombócok kényelmesen beleférjenek. Ezután annyi forró vízzel öntöm le, amennyi ellepi, és az előmelegített forró sütőben addig főzöm, amíg az összes levét be nem szívja, illetve amíg az elfő alóla. Tálalás előtt kevés forró zsírral meglocsolom és a porcukorral elkevert darált mákkal sűrűn behintve kínálom.
Bár elég munkaigényes tészta, olyan olcsó és annyira finom, hogy néha megéri a fáradságot!

Gyümölcsleves
Hozzávalók:
1 kg jó ízű, aromás alma, 1 kg magvaváló szilva, 1 kg kemény húsú, magvaváló őszibarack, 1,5 liter víz, 80 dkg cukor, 12 szem szegfűszeg, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
A vízbe belekeverjük a cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk. A habját leszedegetjük. A gyümölcsöket megmossuk és kimagozzuk. Az almát és az őszibarackot vékony gerezdekre, a kimagozott szilvát félbe vágjuk. A gyümölcsöket apránként a szirupba tesszük, pár percig főzzük, majd szűrőkanállal kivéve az előre elkészített, literes üvegekbe tesszük, ráöntjük a fűszeres szirupot és hagyjuk kihűlni. Másnap a szirupot leöntjük, ismét felforraljuk, és ötpercnyi fövés után ráöntjük a gyümölcsre. Azonnal lekötjük, és 24 órán keresztül száraz gőzben hagyjuk.
Megjegyzés:
Tetszés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Gyümölcslevest úgy főzünk belőle, hogy a levét vízzel duplájára hígítjuk, és lisztes tejföllel behabarjuk.
Csak a végén tesszük bele a gyümölcsöt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Gyümölcsös ételek - SZILVÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.