Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - RECEPTEK SZILVÁRA 7

2017.01.03

GYÜMÖLCSLEXIKON

Gyümölcsös beigli
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 10 dkg cukor, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só, 2 evőkanál kakaópor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj;
A töltelékhez
15 dkg cukrozott gyümölcs (vagy beszáradt, kemény lekvár, esetleg befőtt, természetesen kimagozva), 10 dkg kimagozott aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj vagy citromhéj, 4 evőkanál rum (vagy édes gyümölcslé, esetleg édes bor), 10 dkg apróra tört (nem darált) dió vagy mandula;
A tetejére
10 dkg cukor, 1 tojás fehérje, pár csepp citromlé.

A tejbe belekeverem a cukor felét és a szétmorzsolt élesztőt, majd letakarva felfuttatom. Ezután összegyúrom a liszttel, a margarinnal, a tojással és a tejföllel. Ha a tészta már jól összeállt, kettéosztom. Az egyik felébe belekeverem az olajat, a kakaóport és a maradék cukrot, majd mind a két cipóba formált tésztát a hűtőszekrényben pihentetem. Közben a gyümölcsöket apróra összevágom, és a rummal meglocsolom. A fehér tésztát nagyon vékonyra kinyújtom és kettévágom. A barna tésztát ugyancsak kettévágva akkorára nyújtom ki, hogy egyet-egyet a fehér tésztába becsomagolhassak. (Két rúd gyümölcsös bejgli lesz ebből a mennyiségből.) Tehát a fehér tésztára ráteszek egy barna tésztalapot, erre pedig rászórom a kettéosztott gyümölcsöket. A tésztát szorosan összegöngyölöm, majd a sütőlemezen még 20 percig hagyom állni, ezután teszem bele az éppen akkor begyújtott sütőbe. 10 percig hagyom kis lángon, majd közepes hőfokon barnáspirosra sütöm. A megsült bejglit hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből gyenge habot verek, hozzáadom a cukrot és a citromlevet, majd addig verem, amíg fényes lesz.

Ezután ezt a cukormázat rákenem a tésztára, és annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a hab csak rászáradjon, de ne színesedjen.

Gyümölcsös rizsgombóc
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók:
15 dkg rizs, fél liter tej, 2 egész tojás, 3-4 evőkanál kristálycukor, 25-30 dkg vegyes gyümölcs (magvaváló szilva, ringló, sárgabarack stb.), csipetnyi só, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor.

A rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, majd 20 percig tiszta, hideg vízben áztatom. Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom és félbevágom. A tojásfehérjékből kemény habot verek. A tojás sárgájákat a cukorral habosra keverem. A rizst a vízben addig főzöm, amíg az összest magába szívta. Ezután ráöntöm a tejet, megsózom és ugyancsak addig főzöm, amíg a tejet is magába szívja. Langyosra hűtöm, majd hozzáadom a cukros tojássárgáját és a fehérjékből vert kemény tojáshabot. Nedves kézzel a gyümölcsdarabok köré gombócot formálok a tejberizsből, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bő, forró olajban pirosra sütöm mindkét oldalán.
Jól lecsöpögtetem róla a fölösleges olajat, és még forrón megszórom fahéjas porcukorral.
Hidegen is, melegen is egyformán nagyon finom.

Habos szilva 1.
Fél kiló szilvát kimagozunk, a mag helyére egy fél diót vagy hámozott mandulát teszünk. Két tojás fehérjéből habot verünk, két evőkanál porcukorral elkeverjük, és egy-két szelet csokoládét reszelünk bele.
A szilvát vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a csokoládés habot, és a sütőben addig sütjük, amíg a hab átsül.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Gyümölcsös ételek - SZILVÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.