Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - SZILVÁS RECEPTEK 8.

2017.02.27

GYÜMÖLCSLEXIKON

Habos szilva 2.
Elkészítése:
Kb. 1/4 kg friss, befőtt vagy felengedett gyorsfagyasztott szilvát kimagozunk, és vajjal kikent lapos tűzálló tálba tesszük. 2-3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, elkeverjük 3 evőkanál porcukorral és 2 szelet reszelt csokoládéval. Ezt a csokoládés habot ráöntjük a tálra tett szilvára, és a sütőben addig sütjük, amíg a hab kissé megpirul.
Melegen is, hidegen is tálalható.

Hámán-táska (Hámán-füle)
Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1dkg élesztő, 10 dkg cukor, só, reszelt citromhéj, 2 tojás, kevés rum, szilvalekvár vagy máktöltelék.

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük.
Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk, és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.

Hideg aszalt-szilva leves
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva, 2 dl tejföl, 3 evőkanál búzapehely, 1-2 evőkanál méz, fél citrom leve és reszelt héja, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál só.

Elkészítése:
Az aszalt szilvát előző este többször váltott vízben megmosom, majd annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi. Másnap a levét leszűröm. A szilvát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. Az áztató vizet összesen 8 dl-re egészítem ki, majd beleszórom a szegfűszeget, a citrom reszelt héját, a fahéjat és a sót. Felforralva 10 percig főzöm, csak ezután teszem bele a búzapelyhet és a szilvát. További 5 percnyi forralás után a levéből kiveszek 1 dl-nyit, amit simára keverek a tejföllel, a citromlével és a mézzel. A keveréket beleöntöm a levesbe, és ismét felforralom. (Nem szabad túl édesnek lennie, inkább pikáns legyen.) Ha egészen kihűlt, befedve teszem a hűtőszekrénybe.
Előhűtött csészékben tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Gyümölcsös ételek - SZILVÁS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.