Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZILVÁS RECEPTEK 1

2021.07.09

Ajókás szilva
Hozzávalók:
Szilva, ajókagyűrű, főtt császárhús

A megmosott szilvát magozd ki, s minden mag helyére tegyél egy félbevágott ringlit. A főtt császárhúsból vágj hosszú, de hajszálvékony szeleteket, s azokat tekerd rá a szilvákra. (Fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítsd.) Egy tepsit vékonyan kenj ki a ringli olajával, abba tedd a szilvacsomagokat, s forró sütőben (olykor átforgatva) süsd, amíg a szalonna meg nem pirul.
(Szabad tűzön, roston is érdemes megpróbálni.)

Aszalt gyümölcsökkel töltött, párolt sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre:
2 tasak Maggi Milánói Fix, 80 dkg kicsontozott sertéskaraj, 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs: szilva, barack, alma stb. 1 mokkáskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 dl félédes vörösbor, 1 dl étolaj kevés só

Elkészítése:
A fele vörösbort szegfűszeggel, őrölt fahéjjal ízesítjük, s hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. Lassú tűzön rövid időre felfőzzük, kihűtjük, a szilvákat kimagozzuk. A húst hosszú pengéjű, éles késsel felszúrjuk, a lecsepegtetett gyümölcsöket szorosan beletömjük. A két végét hústűvel lezárjuk. Bedörzsöljük kevés sóval, őrölt köménnyel, tepsibe fektetjük, s előhevített olajon mindegyik oldalát előpirítjuk. Sütőbe tesszük, és mérsékelt tűzön sütjük. Mikor félig megpuhult, ráöntjük a maradék vörösborral és vízzel csomómentesen elkevert Maggi Milánói Fixet, s együtt készre pároljuk. Rövid ideig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Körbe rakjuk a maradék gyümölccsel, ráöntjük a párolólevet, és petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Aszaltszilvaleves
Hozzávalók 2-3 személyre:
50 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, liszt, fahéj, citromhéj, só, darált dió

A folyóvízben megmosott aszalt szilvát párold meg egy kevés cukros vízben.
(A lébe tegyél egy csipet sót is.)
Ha megpuhult, öntsd fel 6-7 dl vízzel, adj hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is. Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levét.
Még egyszer forrald össze, s a tálaláskor adj a tetejére darált diót.

Aszaltszilvás csirkemell
Hozzávalók:
2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors

A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk.
A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen! Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosbarnára megsütjük.
A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk.
Kissé munkaigényes, de igazi különlegesség.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - SZÍLVÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta