Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - A BUSA 2

2016.02.20

HALAK LEXIKONJA

BUSA MAZSOLÁS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg hal, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 3 -4 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, fél citrom, 1-2 db szegfűszeg, 1 db babérlevél, kevés cukor, ecet, só, bors

Elkészítése:
Az olajat edénybe öntjük, beletesszük a szeletelt és sózott halat, babérlevelet, néhány szem borsot, a finomra vágott hagymát, szegfűszeget és citrom héját, kis darab fahéjat, ráöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk. A megfőtt halat tálra rakjuk. A levét liszttel összegyúrt vajjal sűrűsítjük, cukorral ízesítjük. Átszűrjük, a megmaradt vajat belekeverjük, s a meleg vízbe áztatott mazsolát belekeverjük. A kész mártást a halra öntjük.

BUSANYÁRSAK
Hozzávalók:
40 dkg filézett busa, 10 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 2 szál cukkini, 10 dkg paradicsom, KNORR Delikát ételízesítő

Elkészítése:
A megmosott halfilét hosszabb, kétujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A gombát, cukkinit, paradicsomot, a megtisztított vöröshagymát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, felváltva kihegyezett fanyársakra tűzzük őket. Meghintjük Delikát ételízesítővel, majd étolajjal megkent alufóliára helyezve, forró grillrácson megsütjük. Elkészítési idő: 40 perc

BUSAPAPRIKÁS
Hozzávalók:
1 kg halhús, 12 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dkg pirospaprika, 5 dl tejföl, 3 g bors, só és köret

Elkészítése:
A megtisztított halat irdaljuk, sóval és törött borssal bedörzsöljük és feldaraboljuk. A fejét, farkát levágjuk, feldaraboljuk, és egy kisebb edényben megfőzzük. A haldarabokat megtűzdeljük szalonnával, bedörzsöljük pirospaprikával és serpenyőben, forró zsírban kisütjük. A megsült halat tálra rakjuk. A serpenyőben maradt zsírból kellő mennyiséggel, a hallébe liszttel elkevert tejfölt csurgatunk, felforraljuk, és a tálra rakott halra öntjük. Rizskörettel, vagy sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

BUSAPÖRKÖLT 01.
Elkészítése:
1.5 kg busát megtisztítunk, beleit eltávolítjuk, és ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Egy nagyobb vöröshagymát apróra vágunk, kis olajon megfonnyasztunk, majd hozzáadunk pirospaprikát, és beletesszük a halszeleteket. Egy paprikát és egy paradicsomot karikázunk bele, megsózzuk, igen kis vízzel felengedjük, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 20-25 perc).

BUSAPÖRKÖLT 02.
Hozzávalók:
1 kg hal, 12 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 3 dkg só, 15 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika (vagy ennek megfelelő lecsókonzerv), törött bors, körítés

Elkészítése:
Megtisztított halat felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk. Fejét, farkát levágjuk, a törzsét irdaljuk, és ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A szeleteket sóval bedörzsöljük. Forró zsírban reszelt hagymát sárgás pirosra sütünk. Hintünk rá paprikát, törött borsot, megkeverjük, és bele tesszük a megtisztított, felszeletelt paradicsomot, a karikára vágott zöldpaprikát, kevés vízzel felöntjük, és 30 percig együtt forraljuk. A megózott haldarabokat, zománcozott tepsibe rakjuk, és leöntjük az elkészített alaplével. Sütőben közepes tűzön puhára pároljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

BUSARAGU
Hozzávalók:
1 kg halhús, 1 dl étolaj, 5 dkg liszt, 2 db babérlevél, 20 dkg gomba, 5 g törött bors, 2 dl fehérbor, só és köret

Elkészítése:
A megtisztított halat kétujjnyi szeletekre vágjuk. Olajban, kevés vízben megpároljuk. Lisztet és gombát szórunk rá. Borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, és ráöntjük a bort is. Ha a hal és a gomba már megpuhult, rizskörettel tálaljuk.

BUSA RÁNTVA
Hozzávalók:
1 kg halhús, étolaj, liszt, zsemlemorzsa, tojás, körítés, só

Elkészítése:
A megtisztított, beirdalt halszeleteket egy órán át sóban állni hagyjuk, ezután megforgatjuk lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, közepes tűzön étolajban kisütjük, és szalmaburgonyával tálaljuk.

BUSA ROSTON
Hozzávalók:
1 kg hal, só, paprikás liszt, bors, 20 dkg zsír

Elkészítése:
A megtisztított halat megmossuk, a vastagabb húst mélyen beirdaljuk, szeletekre vágjuk, besózzuk, és sózás után fél óráig állni hagyjuk. Paprikás lisztbe forgatjuk, majd forró olajban vagy zsírban kisütjük. Az úgynevezett adagos (25-30 dkg-nyi) amur roston elkészítve olyan finom, mint az adagos süllő.

BUSA ROZMARINGGAL
Hozzávalók:
1 kg hal, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis ágacska rozmaring, só, törött bors

Elkészítése:
A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat és belefektetjük a megsózott halat, tetejére kenjük a tejfölt és meghintjük a sajttal. A sütőben alsó lángon kb. 15 percig sütjük. Közben a maradék vajban megpirítjuk a hagymát, meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a paradicsompürét, egy kevés vizet, a tört fokhagymát és a többi ízesítőt. Alaposan összeforraljuk és a kisült hal köré öntve petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

BUSA SPÁRGÁVAL
Hozzávalók:
1 kg busa, 50 dkg spárga, 1 evőkanál zsír, 1 diónyi vaj, 1 dl tejföl, só, egy csipet cukor

Elkészítése:
A halszeleteket besózzuk, és a zsírban pirosra sütjük. Tűzálló tálra fektetjük és leöntjük a következő mártással: a spárgát megtisztítjuk, hüvelyknyi darabokra vágjuk, és sós-cukros vízben puhára főzzük. A vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük a spárga főzővizéből annyival, hogy sűrű mártást kapjuk, beleöntjük a tejfölt, a spárgát és belekeverjük azt a zsiradékot is, amiben a halat sütöttük. A mártást a halra öntjük, és csak annyi időre tesszük a sütőbe, míg átmelegszik.

BUSA-SZELETKÉK BORSOSAN, TARTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg halhús, só, 10 dkg liszt, bors, 20 dkg zsír

Elkészítése:
A halszeletkéket hosszú vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, a borsos lisztben megforgatjuk, és forró zsírban megsütjük. Tartármártással fogyasztjuk. Köretnek burgonyát vagy rizst adhatunk.

BUSASZELET KÓKUSZOSAN
Hozzávalók:
1 kg busa vagy amur, 1 szál póréhagyma, 1 db hegyes zöldpaprika, 2 dl olaj, só, bors, 5 dkg kókuszreszelék, 2 citrom, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 kg főtt burgonya egészben

Elkészítése:
A halat apró szeletekre várjuk, befűszerezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát, póréhagymát, végül a citromlevet. Az egészet összekeverjük, 20-25 percig állni hagyjuk (marináljuk), majd a szeleteket forró olajba átsütjük, és egy közepes tepsibe, vagy jénai tálba, sorba rakjuk. Megszórjuk kókuszreszelékkel, ráöntjük a tejet, és a tejszínt és sütőbe rövid lében átpároljuk. Főtt burgonyával tálaljuk.

BUSASZELET SÓSKÁVAL
Hozzávalók:
1 kg busaszelet, 15 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál zsír, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors, 20 dkg paradicsom, 60 dkg burgonya, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg mustár, 2 dl olaj, 1 dl fehérbor, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A busaszeleteket megsózzuk, korong alakúra formázzuk, és vékony szalonnaszeletekkel körbetekerjük, zsineggel összekötjük, forró zsírban mindkét oldalát megsütjük, és vele együtt átforrósítjuk a félbevágott paradicsomokat is. Petrezselymes burgonyával és mustáros sóskával tálaljuk. Az alaposan megmosott, megtisztított sóskát nyersen összekeverjük mustár öntettel, amit a következőképpen készítünk el: a mustárhoz kevés sót, csipetnyi őrölt borsot adunk és lassan, ahogy a majonézt készítjük, hozzácsorgatjuk állandóan kevergetve az étolajat, így selymes krémszerű, homogén lesz. Végül a fehér borral hígítjuk, és a kistányérokra halmozott sóskára öntjük.

BUSA TEJFÖLÖSEN
Hozzávalók:
1 kg busa, 5 dkg liszt, 3 g törött bors, 4 dl tejföl, 25 dkg gomba, petrezselyem zöldje, 10 dkg hagyma, 2 dl fehérbor, só és köret

Elkészítése:
A megtisztított, beirdalt, feldarabolt szeleteket besózzuk, és egy óra hosszáig állni hagyjuk, majd a szeleteket tűzálló edénybe helyezzük. Rászórjuk a finomra vágott hagymát, a törött borsot és a petrezselyem zöldjét. A szeletekre vágott gombával elkevert fehérbort is ráöntjük. Az így elkészített halat forró sütőben közepes tűzön pároljuk. Amikor megpuhult, ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, újra felforraljuk, és párolt rizzsel tálaljuk.

BUSA TOJÁSBAN
Hozzávalók:
1 kg hal, só, 8 tojás, olaj

Elkészítése:
A kifilézett, hosszúkásra vágott halszeleteket besózás után bő, forró olajba helyezzük és megsütjük. Amint a szeletek átsültek, az olajat leöntjük róla, a tűzre visszahelyezve, a sóval ízesített felvert tojásokat ráöntjük a szeletekre, és az egészet átsütjük. Jénai tálon salátával, céklával stb. díszítve tálaljuk.

BUSA ÚJVIDÉKI MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg halhús, 10 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, 2 fej vöröshagyma, 1/2 kg burgonya, 5 dkg sárgarépa, 4 dl tejföl

Elkészítése: A megtisztított halnak keresztbe vágjuk a húsát mindkét oldalán. Minden vágásba tegyünk egy csík füstölt szalonnát. A halat kívülről és belülről sózzuk meg, majd hintsük meg paprikával. Egy tepsit zsírozzunk ki, az aljára tegyünk apróra vágott hagymát, majd karikára vágott burgonyát, amelyre ráreszeltük a sárgarépát. A zöldségfélékre tegyük a halat, öntsük le sós tejföllel, és lassú tűznél sütőben süssük. Amikor a burgonya megpuhult, a hal is kész. A halat szeleteljük fel és a burgonyával együtt tálaljuk.

BUSA VAJBAN 01.
Hozzávalók: 1 kg hal, 10 dkg vaj, 8 dkg zsemlemorzsa, 5 g törött bors, csipetnyi majoránna, 1 csomag petrezselyem zöldje, 1 liter húslé, köret, só

Elkészítése: A megtisztított halat besózzuk, állni hagyjuk, majd fűszeres vízben megfőzzük. Vajban zsemlemorzsát pirítunk, kevés törött borsot, késhegynyi majoránnát és petrezselyem zöldjét szórunk rá, húslével feleresztjük. Mártás sűrűségűre főzzük, a halra öntjük. Sós burgonyával tálaljuk.

BUSA VAJBAN 02.
Hozzávalók 6 adaghoz:
1.5 kg hal, 10 dkg vaj, 8 dkg zsemlemorzsa, 0.5 dkg törött bors, csipetnyi majoránna, 1 csomag petrezselyem zöldje, 1 l húslé

Elkészítése:
A megtisztított halat besózzuk, állni hagyjuk, majd fűszeres vízben megfőzzük. Vajban zsemlemorzsát pirítunk, kevés törött borsot, késhegynyi majoránnát és petrezselyem zöldjét szórunk rá, húslével feleresztjük.
Mártás sűrűségűre főzzük, és a halra öntjük. Sós burgonyával tálaljuk.

BUSA VAJBAN 03.
Hozzávalók:
80 dkg busaszelet, 8 dkg vaj, 1 zöldség-erőleveskocka, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl erőleves, 1 csokor petrezselyem, majoránna, halfűszer-keverék

Elkészítése:
A halszeleteket besózzuk, halfűszer-keverékkel bedörzsöljük, és 20 percig állni hagyjuk. Zöldség-erőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.

BUSA VAJDASÁGI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg halhús, só, 1 evőkanál vegeta, 1 kg burgonya, 1 dl étolaj, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, egészben hagyjuk, és másfél centiméterenként bevagdossuk. Sózzuk, megszórjuk a vegetával. A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, egy tűzálló tálat kibélelünk vele, erre helyezzük a halat. Meglocsoljuk étolajjal és tejföllel. Nem túl erős lángon sütjük. Vegyes salátával tálaljuk.

BUSA ZÖLDSÉGESEN
Hozzávalók:
1 kg halszelet, 1 csomó leveszöldség, 2 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 9 dkg vaj, 3 dkg liszt, só, cukor, mustár

Elkészítése:
A leveszöldséget kis kockákra vágjuk, és sós vízben félig megfőzzük. A halszeleteket besózzuk, 5 dkg vajjal kikent tűzálló tálra fektetjük és beborítjuk a leszűrt zöldséggel és a karikára vágott hagymával. Leöntjük a borral, és a sütőben addig pároljuk, míg a hal meg nem főtt. A maradék vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük a zöldséges lével, felforraljuk és egy csipetnyi cukorral, és mustárral ízesítve visszaöntjük a zöldséges halra.

BUSA ZÖLD VAJJAL
Elkészítése:
A halat kifiléztük, megsózzuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és olajban vagy zsírban megsütjük. Nagyon sok petrezselymet, kevés metélőhagymát, borsot, sót, személyenként 1 dkg vajjal és öt adaghoz számítva egy tojás sárgájával, citromlével jól kikeverjük. A megsült halszeletek tetejére a zöld vajat rákenjük, és grillsütőben a tetejére pirítjuk. A fűszeres vaj beszívódik a halszeletekbe, tetején pedig ott marad a zöldpetrezselyem. Vajas burgonyával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HÚSÉTELEK - ÉDESVIZÍ HALAK - BUSA RECEPTEK 2
Szerző:
és
Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.