Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - A HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 1.

2016.11.12

HALAK LEXIKONJA

AL-DUNAI HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
3 kg hal, 1 hagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg leveszöldség, 2 paradicsom, 3 dl tejföl, 3 tojás sárgája, paprika, só, bors, babérlevél, csipetke

Elkészítése:
A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a húst lefejtem és félreteszem. A hagymát apróra vágom, majd felteszem főni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sóval 2 liter vízben. Leszűröm, beleteszem a halszeleteket és a paprikát. Mintegy 25 percnyi forrást követően behabarom a tejfölbe kevert tojássárgájával.
Ecettel ízesítem és csipetkével tálalom.

ANTI HALÁSZLEVE
Ez bajai halászlé, amelyhez nem passzírozzák le a halat. Mindenképpen legyen a halászlében dunai ponty, de ha kerül bele harcsa, törpeharcsa, kárász, esetleg csuka is, akkor az igazi. (A törpeharcsát egyébként negyedórára fahamuba kell fektetni, s utána le lehet róla kaparni a nyálkát.)
Elkészítése:
Személyenként fél kiló halat számítsunk. Jó, ha a főzés előtt néhány órával besózzuk a halat. Van, aki hagymát, paprikát is tesz rá erre az időre. Amikor feltesszük főni, 1 kg halhoz 1 jó nagy fej hagymát és 1 liter vizet adunk - így lesz passzírozás nélkül is sűrű a halászlé. Minden belevalót egyszerre tegyünk a fazékba (a hal fejét, farkát, a belsőséget és az ikrát is). Baján azt tartják, nagyon fontos az első forrás, mert a paprikát és a sót csak ezután szabad beletenni. Legalább egy óráig kell főzni, ez alatt végig rotyogjon a halászlé.
Amikor elkészült, kivesszük a halat, és a lébe belefőzzük a bajai gyufatésztát.

BÁCSKAI HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 3040 dkg apró hal, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl bor, paprika, só, 1 cseresznyepaprika

Elkészítése:
A megtisztított apró halat felteszem kb. 1 órára hideg vízbe főni. Ez alatt egy nagyobb edényben felteszem az apróra vágott hagymát, és a halszeleteket. Az apró halakat áttöröm, és a levével együtt beleteszem a halszeletes edénybe. Forráskor hozzáadom a felkarikázott paprikát, paradicsomot, a bort és megsózom. Mikor majdnem kész, akkor teszem bele a törött paprikát.
Kifőtt metélttésztával tálalom.

BAJAI HALÁSZLÉ 01.
Hozzávalók:
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házi paprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta

Elkészítése:
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserű fogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egyórai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.
Gyufatészta a bajai halászléhez
Elkészítése:
Ahány személy, annyi tojásból készül. Annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Víz nélkül készítjük! A tésztát kerek, gyufaszál vastagságúra nyújtva olyan széles szalagokra vágjuk, mint a gyufaszál hossza. A szalagokat gyufaszál szélességűre metélve, lobogva forró, sós vízben kifőzzük.
A kifőtt tésztából ki-ki, ízlésének megfelelő mennyiséget rak a tányérjába, majd rámeri a halászlét.

 

BAJAI HALÁSZLÉ 02. (B. FARKAS TAMÁS)
Hozzávalók:
1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek őrölt pirospaprika (az egyik kanál édes-nemes, a másik erős paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 3540 percig egyenletes rotyogtatás után, kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie!
Baján tálaláskor frissen főtt hosszú metéltet is adnak hozzá.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK-HALLEVESEK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.