Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - A HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 3.

2016.11.23

HALAK LEXIKONJA

BAJAI HALÁSZLÉ 03. (ICA MÓDRA)
Hozzávalók:
1,2 - 1,5 l víz/hal kg. (kell hozzá ponty és csuka. Ne legyen zsíros a hal (1.5-2 kg-os ponty kell), ahány kiló hal, annyi tojás nagyságú hagyma (összevágva) és annyi púpozott evőkanál pirospaprika és paradicsomkonzerv

Elkészítése:
2-3 órán át a halat sóban állni hagyom, egy tubus, csípős Piros Arany (4 kg halhoz) rákenni.
A hagymát a vízben felforralom, beleteszem a paprikát (erős) és 15 percig forralom, majd a halfejet, farkat és a csukát. Együtt újabb 15 percig forralom. Az apró halat a végén, teszem bele. (ha van). Ezután a halderék (ponty), 15 perc, belsőség (tej, ikra, törpeharcsa) kerül bele. 1 kicsi konzerv paradicsom sűrítményt teszek bele. Az utolsó 15 percben beleöntöm a tartalék hideg vizet, majd összeforralom. Nem nyúlok bele. Készre főzöm. A levet leszűröm a tányérba, a húst külön tálalom.
Ízlés szerint lehet bele széles metélt tésztát is tenni.

BAJAI HALÁSZLÉ 04. (MARCSI MÓDRA)
Hozzávalók:
Személyenként fél kilogramm hal (vegyesen: ponty, törpeharcsa, kárász, ki mit szeret) Minden kilogramm halhoz 1 közepes fej hagyma, minden kilogramm halhoz 1 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika, ízlés szerint só, cseresznyepaprika

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, a fejet félbevágjuk, és mindent lesózunk. A bográcsba (nem lábos meg ilyesmi) beletesszük az apróra vágott hagymát, a lesózott halat és a vizet. Annyi vizet számolunk, hogy 1 kg halhoz 1.2 - 1.3 liter víz legyen. Ezt feltesszük forrni, ha felforrt, beletesszük a pirospaprikát, a cseresznyepaprikát. Közepes forrású legyen, itt úgy mondják, hogy úgy forrjon, mint a lúg. Van, aki tesz bele paradicsomot vagy pici vörösbort, hogy a hal ne essen szét. Kb. 30-35 percig forraljuk, és kész. Gyufatésztával tálaljuk először a levét, majd külön a halhúst. Tehát mint látod, mi nem passzírozzuk, nincs alap lé. Ebben benne van a hal minden alkotóeleme egyben. A legjobb szabad tűzön főzni, és akácfával tüzelni.
Itt a bajai halfőzőn is mindenki fával főzi.

BAJAI HALÁSZLÉ 05.
Hozzávalók:
3 kg ponty, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 12 dkg széles metélt, só, paprika

Elkészítése:
A halat tisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, és kétujjnyi szeletekre vágjuk. 3 liter vízben az apróra vágott hagymát a halfejjel, farokkal, paprikával és paradicsommal együtt felforraljuk, majd lassú tűzön egy órán át, főzzük. Ekkor áttörjük, meghintjük sóval, paprikával, beletesszük a haldarabokat, és 40 percig forraljuk. A tésztát kifőzzük, tálba tesszük. Ráöntjük a hal levét.
A halat később tálaljuk.

BAJAI HALÁSZLÉ 06.
Dolezsár Antalné receptje

Hozzávalók:
1,2-1,5 l víz/hal kg. kell hozzá ponty és csuka. Ne legyen zsíros a hal (1.5-2 kg-os ponty kell) ahány kiló hal, annyi tojás nagyságú hagyma (összevágva) és annyi púpozott evőkanál pirospaprika, paradicsomkonzerv

Elkészítése:
2-3 órán át a halat sóban állni hagyom egy tubusnyi csípős piros arany (4 kg halhoz) rákenni. A hagymát a vízben felforralom, beleteszem a paprikát (erős) és 15 percig forralom, majd a halfejet, farkat és a csukát. Együtt újabb 15 percig forralom. Az apró halat a végén, teszem bele. (ha van) Ezután a halderék (ponty), 15 perc, belsőség (tej, ikra, törpeharcsa) kerül bele. 1 kicsi konzerv paradicsom sűrítményt teszek bele. Az utolsó 15 percben beleöntöm a tartalék hideg vizet, majd összeforralom. Nem nyúlok bele.
Készre főzöm.
A levet leszűröm a tányérba, a húst külön tálalom. Ízlés szerint lehet bele széles metélt tésztát is tenni.

BAJAI HALÁSZLÉ 07.
Hozzávalók:
1,5 kg ponty, kb. 20 dkg vöröshagyma, 6-7 dkg sárközi jófajta paprika, só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), bajai halászlétészta

Elkészítése:
A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert különben eldobhatjuk az egészet!). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házi paprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön kb. fél óráig forralom.
Főtt halászlétésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK-HALLEVESEK
Szerző:
és
Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.