Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - A HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 4.

2016.12.07

HALAK LEXIKONJA

BAJAI HALÁSZLÉ 08.
Hozzávalók:
2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, 20 dkg vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db burgonya, 1 db paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tojás, só

Elkészítése:
A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük, leöblítjük. A leszűrt hal alap lébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat. (a Hortobágyi Halgazdaság RT receptje)

BAJAI HALÁSZLÉ 09.
Hozzávalók:
1,50 dkg ponty, 1 paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, fűszerpaprika, só, 1 zöldpaprika, széles metélt.

Elkészítése:
A megtisztított pontyot filézzük, beirdaljuk és kb. kétujjnyi szeletekre vágjuk.
A halfejet, halcsontokat vöröshagymával, zöldpaprikával és paradicsommal hideg vízben feltesszük főni. Amint a habját elforrta, fűszerpaprikával, sóval lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük, benne megfőzzük a haldarabokat.
A forró halászlét széles metélttel kínáljuk.

BAJAI HALÁSZLÉ ERDÉLYIESEN
Hozzávalók két személyre:
1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika (az egyik kanál édes - nemes, a másik erő paprika), 1 db cseresznyepaprika, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 kis paradicsom, 1,4 dl vörösbor, só

Elkészítése:
Készíteni csak szabad tűzön, bográcsban lehet. Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már két órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Amikor forrni kezd (a keletkező szürkés habot nem szabad leszedni!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos, helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 3540 percig egyenletes rotyogtatás után, kóstolással döntjük el, hogy harmonikusak-e már az ízek. Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele.
Minden perc számít, mert a halnak nem szabad szétfőnie! Tálaláskor frissen főtt hosszú-metéltet adhatunk hozzá.

BAJAI PONTYHALÁSZLÉ BARTALIS MÓDRA
Hozzávalók:
2 és fél kg ponty, 3 nagy fej vöröshagyma, só, 4 evőkanál édes-nemes pirospaprika, 2 és fél liter víz, 1 evőkanál konzerv paradicsompüré vagy 1 dl száraz vörösbor, 4-5 dl erős cseresznyepaprika, 1 csomag bajai halászlétészta

Elkészítése:
A megtisztított pontyot (pontyokat) 5 mm - ként 3-4 mm mély bemetszéssel irdaljuk, felszeleteljük, darabonként besózzuk, ügyelve arra, hogy az irdalásokba is megfelelő mennyiségű só kerüljön. Legalább 2-3 órát állni hagyjuk. A halikrát, tejet különtesszük, ne sózzuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a bogrács aljára tesszük. Ráöntjük a vizet, és erős tűznél forraljuk. Ötpercnyi forrás után belehelyezzük a halszeleteket. Miután ismételten fel-forrt, rászórjuk a pirospaprikát, a cseresznyepaprikát. Ezt követően 8-10 perc múlva hozzáadjuk a paradicsompürét vagy a vörösbort (mindkettő a halhús szétesését hivatott megakadályozni), valamint a belsőségeket. 30-40 perc szükséges a halászlé elkészítéséhez. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát.
A halszeleteket külön tálcákra helyezzük, és a halászlét a tésztára öntve vagy külön tálban tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK-HALLEVESEK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.