Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - A PISZTRÁNG 4

2016.11.29

HALAK LEXIKONJA

Fehérboros pisztráng
Hozzávalók 4 személyre:
Személyenként 30 dkg tisztított pisztráng, 2 evőkanál citromlé, 50 dkg sárgarépa, 40 dkg uborka, 30-40 dkg édesköménygyökér, 6 dkg vaj, 1-2 dl száraz fehérbor, fűszeres só, 1 csomó petrezselyem.

Az elkészítés módja:
A megmosott és szárazra törölt pisztrángot a gerince mentén kifilézzük, a bőrét bevagdossuk, mindkét oldalán meglocsoljuk citromlével és megsózzuk. A megtisztított zöldséget csíkokra vágjuk, a meghámozott uborkát kockára és elosztjuk négy, vajjal megkent fóliára, megsózzuk, bőrével felfelé rátesszük a pisztrángszeleteket, s megszórjuk a vágott petrezselyemmel. Tegyünk mindegyik tetejére kis vajdarabkákat, locsoljuk borral, s egy másik fóliát rátéve, a széleket gondosan hajtogassuk össze.
Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig süssük, majd a fóliát kinyitva tálaljuk.

Filézett pisztráng egészben, fóliában tálalva
Hozzávalók 5 személyre:
Fejenként 1 pisztráng, 40 dkg vegyes zöldség, 1 padlizsán, só, bors, bazsalikom, szerecsendió, 1 dkg halfűszer, 2 dl FLORIOL étolaj.
A körítéshez:
1 kg burgonya, 1 csomó kapor, 5 dkg vaj, só.

Az elkészítés módja:
A pisztrángokat fordítva, tehát hasüregüknél kezdve filézzük, s a halhúst úgy fejtjük le óvatosan a csontról, hogy a gerincénél egészben maradjon. A hal fejét és farkát rajta hagyjuk. A pisztrángok hasüregét bedörzsöljük sóval, borssal és halfűszerrel. A vékonyra felvágott zöldséget kevés étolajon lepirítjuk, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A padlizsánt meghámozzuk, felszeleteljük, meghintjük egy kis sóval, bazsalikommal, majd ugyancsak kevés olajon megsütjük, és a zöldséggel együtt a pisztrángok hasába töltjük. Öt db alufólia egyik oldalát beolajozzuk, rátesszük a töltött pisztrángokat, a halak tetejét is megkenjük olajjal. A fóliát nem szorosan, hanem levegősen ráhajtva lezárjuk, és faszénparázs fölött kisütjük.
Sós vízben főtt, vajon megforgatott, finomra vágott kaporral megszórt burgonyával, a nyitott fólián tálaljuk.

Filézett vagy egész pisztráng pirított mandulával
Hozzávalók:
2 db egész pisztráng, 1 evőkanál liszt, só, 5 dkg vaj, 10 dkg mandula, 0.5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:
Az egész pisztrángot megtisztítjuk a pikkelyeitől, megmossuk, ruhával letöröljük. A fejét levágjuk. Egy ruhával letakart (hogy ne csússzon) vágódeszkára fektetjük, és éles késsel a gerincénél kezdve a filéket szépen lefejtjük. Besózzuk, lisztbe mártva kevés fölhevített olajban aranysárgára sütjük. Egy apró tanács: a bőrös felével fölfelé tegyük először az olajba, így nem pördül föl a filé. A mandulát a következőképpen készítjük el: fölforralunk kb. fél liter vizet, beledobjuk a mandulát, aztán ismét forrpontig hevítjük. Ezzel készen is van. Hideg vizet öntünk hozzá, így kéz-melegre lehűtjük. A mandulaszemeket a héjából kinyomkodjuk, kissé összevagdaljuk, majd fölhevített vajban világosra pirítjuk egy csipet sóval. Tálaláskor köretként vajas-petrezselymes burgonyát adunk. Friss kaporral, petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Tetszetős, illetve praktikus, ha a citromot negyedelve tüllruhába kötjük egy színes szalaggal, ezáltal megóvjuk vendégünket a szembespricceléstől.
Elkészítési idő: 60 perc Ajánlott ital:
egri olaszrizling

Firenzei pisztráng
Elkészítése:
600 g mélyhűtött leveles parajt szobahőmérsékleten felengedünk, 80 g húsos szalonnát, kis kockákra vágunk, és kiolvasztjuk, 1 hagymát letisztítunk, apró kockákra vágjuk, és a kiolvasztott szalonnazsírban üvegesre pároljuk, a parajt hozzáadjuk, és néhány percig pároljuk, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. A parajt kikent tűzálló tálba tesszük, 4 konyhakész (egyenként kb. 200 g-os) pisztrángot folyó hideg vízzel leöblítünk, leitatjuk, citromlével kívül-belül lecsöpögtetjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, újra leitatjuk, sóval, frissen őrölt borssal megszórjuk, 3-4 evőkanál búzalisztben megforgatjuk, 60 g vajat felforrósítunk, ebben a halakat mindkét oldalról aranybarnára sütjük, a parajra egymás mellé fektetjük, és a tálat a sütő rácsára helyezzük.

A pecsenyelevet 3 evőkanál fehérborral felfőzzük, átszűrjük, 1 pohár tejszínt (Créme fraiche) belekeverünk, sóval és borssal ízesítjük. Röviddel a sütés befejezése előtt a mártást a pisztrángokra ráöntjük, és együtt sütjük.
Felső/alsó hőfok:
kb. 200 °C (előmelegítve), légkeverős sütőnél: kb. 180 °C (előmelegítés nélkül), gázsütőnél: 4-es fokozat (előmelegítve), sütési idő kb. 20-25 perc.

 
Fokhagymás pisztráng
Hozzávalók:
1000 g pisztráng (5 db), 80 g liszt, 200 g vaj, 30 g só, 2 dl étolaj, 80 g fokhagyma, 5 adag vajas burgonya.

Elkészítése:
A pisztrángot megtisztítjuk, belső részeit eltávolítjuk, sóval ízesítjük. Vajat felforrósítunk, zúzott fokhagymát adunk hozzá, és a megtálalt halakra öntjük. Vajas burgonyával tálaljuk.
Forrón tálaljuk.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PISZTRÁNGRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.