Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - A PISZTRÁNG 6.

2017.01.21

HALAK LEXIKONJA

Füstölt pisztráng
Hozzávalók:
Füstölt pisztráng 10 db (1,5 kg), citrom 200 g, teavaj 200 g, fejes saláta 1 fej, étolaj 1/4 dl, tejszínes tormamártás 5 dl, Elkészítése:
A szép füstölt pisztrángot kerekre formázva hassal lefelé egy tálpapírral bélelt kerek ezüsttálra tesszük. Közepét fejes saláta-levéllel kibéleljük, és dresszírozó késsel szeletelt vajhasábot teszünk bele. A cikkekre vágott citromot pedig a pisztráng fejénél helyezzük el. Az így felrakott pisztrángot olajba mártott kenőtollal egy kissé megkenjük, hogy még mutatósabb legyen.
Tejszínes tormamártást adunk hozzá.

 

Füstölt pisztráng tejfölben
Hozzávalók:
2 nagyobb pisztráng vagy egyéb füstölt hal (50 dkg), 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 dkg vaj, késhegynyi őrölt fekete bors A füstölt pisztrángokat hosszában félbevágjuk, gerinccsontjukat kivesszük, ezáltal 4 lapot (azaz 4 fél halat) kapunk; ezek bőrét lehúzzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és a csiga alakra felcsavart halszeleteket egymás mellé tesszük.
Megszórjuk törött borssal, rálocsoljuk a tejfölt, meghintjük a reszelt sajttal, és a tálat lefedve, előmelegített forró sütőben közepes lángon sütjük 20 percig.

Fűszeres pácolt pisztráng
Hozzávalók (8 személyre):
8 konyhakész pisztráng (20-20 dkg), só, kevés liszt, olívaolaj a sütéshez, 1 ágacska rozmaring, néhány zsályalevél.
A pácléhez:
10 dkg mazsola, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 2 narancs, 2 citrom, 2 evőkanál gyümölcsecet, 0,5 l borecet.

Elkészítése:
1. A pisztrángot lehetőleg konyhakészen vásároljuk. A kibelezett halat megmossuk, leszárítjuk, és kívül-belül megsózzuk. Lisztben mindkét oldalát megmártjuk.
2. Két serpenyőbe (hogy gyorsabban haladjunk) bő olajat öntünk, felforrósítjuk. Elfelezzük a rozmaringot és a zsályát, majd néhány percre az olajba tesszük. Ezután a zöldfűszereket kivesszük, a pisztrángokat rakjuk a serpenyőkbe, és 6-8 perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
3. A pácléhez a mazsolát langyos vízben megmossuk, és kis időre beáztatjuk. A megtisztított fokhagymát finomra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. 4 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Ezután a fokhagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk. A hagymakarikákat, a narancs- és citromhéjat megfőzzük az ecetes keverékben. Az egyik narancsot és az egyik citromot egészen vékonyan lehámozzuk, héjukat gyufaszálnyi csíkokra aprítjuk. Mindkét fajta ecetet, és 2,5 dl vizet a hagymára öntjük. Öt percig forraljuk, majd kihűtjük.
4. A másik narancsot és citromot felszeleteljük. Az elősütött pisztrángokat, a mazsolát és a narancs- valamint a citromszeleteket hosszúkás edénybe helyezzük, és leöntjük a hagymás-ecetes páclével. 24 órán keresztül hagyjuk benne.
Körete:
ropogós fehér kenyér vagy sült krumpli.
Italajánlatunk:
sör.
Tipp:
A pisztrángokat ma már mesterséges halastavakban is tenyésztik. A hal nagyon ízletes, azonban a vadon élő, sebes folyású patakokban tanyázó sebes pisztráng az igazi. A pisztrángokat a fűszeres olajban 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük.
Elkészítési idő: 40 perc.
Pácolási idő: 24 óra

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PISZTRÁNGRA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.