Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 5.

2016.12.11

HALAK LEXIKONJA

BIHARUGRAI HALÁSZLÉ
Hozzávalók - Alap léhez:
20 dkg vöröshagyma, 1,5 kg burgonya, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 üveg lecsó (nyáron helyettesíthetjük zöldpaprikával és paradicsommal), kevés "Erős Pista" (darált erős paprika)

Elkészítése:
Miután az alapanyagok megfőttek, átpasszírozzuk és az előre elkészített halszeletekre (harcsa, ponty esetleg kárász és keszeg) ráöntjük a kész alaplevet és a forrástól számított 1 óráig lassú tűzön főzzük. Fontos, hogy friss halból készüljön. Tehetünk bele halfejet és halfarkat is.
Halikrával és haltejjel dúsíthatjuk.

BORSODI HALÁSZLÉ
Hozzávalók 8 személyre:
kb. 3 db másfél kilós vagy 4 db 1 kg körüli ponty; 0,5-1 kg vegyes apró hal: keszeg, kárász, törpeharcsa; 4 fej vöröshagyma, 2 db közepes zöldpaprika, egy nagyobb paradicsom. Négy púpozott evőkanál őrölt paprika (legalább kétféle), 2 gerezd fokhagyma, minimum 1 db cseresznyepaprika (de ízlés szerint lehet több is), néhány szem szemes bors, valamint 1 db közepes burgonya, só. Kell egy nagyobb fazék, vagy bogrács, attól függ, hol készül az étel

Elkészítése:
A pontyfejeket széthasítom, ezek kerülnek az edény aljára. Erre karikázom rá a burgonyát, hagymát, paprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát. Ha ez megvan, erre teszem a haltejet, ikrát (ha van) és a beirdalt, megtisztított apróhalat. Két kanál kalocsai paprikával, sóval és pár szem borssal fűszerezem. Felengedem annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Mivel ez az alap lé, ezt addig főzöm, míg a hús elválik a csontoktól, szálkáktól (kb. 1 óra), addig felvágom a pontytesteket, kb. kétujjnyi szeletekre (a farkrészt irdaljuk is). Besózom és félreteszem. Beledobom a két gerezd fokhagymát a lébe. Nagyméretű teaszűrőn vagy tésztaszűrőn átpasszírozom a kész alaplevet, vigyázva, hogy szálka ne kerüljön a hal lébe.
Ekkor belerakom a halszeleteket a lébe és felengedem annyi vízzel, hogy 8 személyre elegendő legyen. Ha kevés volna rajta, a halból és belsőségből kifőtt zsiradékot egy kanál sertészsírral pótolom. (A zsiradék kell, mert ebben oldódik a paprika színezőanyaga.)
Felforralom és a zsírfoltokra szórom a két kanál szegedi édes-nemest. Pár percig forralom, és már lehet is tálalni a markáns, testes borsodi halászlét.

BOSZORKÁNYSZIGETI BATYUS HALÁSZLÉ
Hozzávalók 10 személyre:
2 kg pontyfilé, 2 kg vegyes halcsont, 80 dkg vöröshagyma, 10 dkg szegedi paprika, 20 dkg liszt, 1 db tojás, 5 db csöves erős paprika, 3-4 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál étolaj, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A megtisztított pontyot filézzük, a halhúst egyenletesen a bőréig irdaljuk, 5-6 dkg-os darabokra szeleteljük, enyhén sózzuk, és hűtőbe rakjuk. A halcsontból, fejből vöröshagyma szeletekkel alaplevet főzünk csöves zöldpaprika és paradicsom hozzáadásával, sóval és szegedi őrölt paprikával.
A batyu tölteléke: olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk kevés apróra vágott zöldpaprikával és paradicsommal, rátesszük a halbelsőséget, készre pároljuk, sóval, borssal ízesítjük, fűszerezzük, liszttel meghintjük, pirítjuk, majd hal alap lé hozzáadásával sűrű pépes masszává forraljuk. Lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, nyújtófával vékony leveles tésztát készítünk, és 5-6 cm-es kockákat vágunk ki belőle. A kocka közepére tesszük a kávéskanálnyi halbelsőségből készült tölteléket és a tészta négy sarkát felemelve, evővilla segítségével batyukat formálunk belőle. Ez után az alaplevet átpasszírozzuk úgy, hogy tartalmas sűrű legyen. A fűszerezett halfiléket és a batyukat az alap lében 10-15 percig forraljuk.
Forrón, bográcsban, karikára vágott zöldpaprikával tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc

CIGÁNYOS KÁRÁSZHALÁSZLÉ
Hozzávalók:
2 kg kárász, 20 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej hagyma, egy zacskó édes-nemes paprika, 3-4 csöves erős paprika, 5-6 kanál lecsó, só

Elkészítése:
A bográcsba beleaprítom a szalonnát és meghervasztom rajta az apróra vágott hagymát. Rászórom a paprika felét, majd, hogy meg ne feketedjen, mindjárt rá a halak fejét és farkát, keverek rajta egyet-kettőt és öntök rá kétliternyi vizet. Ha felforrt sózom, aztán jöhet a vastagra szelt halderék, a lecsó és még vagy két liter víz. Mikor forr, beleteszem a forgójába a maradék paprikát, meg az erőseket is.
Ha van, akkor tésztát is főznek hozzá az asszonyok, ha nincs, akkor csak úgy kenyérrel esszük.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK-HALLEVESEK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.