Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVES, HALLEVESEK 8.

2017.02.08

HALAK LEXIKONJA

DUNAI HALÁSZLÉ 03
(DUNAÚJVÁROSIASAN)
Hozzávalók:
1, 5 kg ponty, 0, 5 kg apróhal (kárász, keszeg stb.), 3 fej hagyma, 10 dkg édes paprika, 1 erős paprika, csuszatészta

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a bográcsban 1 liter vízben félóra hosszat főzöm. Beleteszem a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt.
Megpaprikázom, sózom, annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Csak rázogatva főzöm, nem szabad keverni.
Félórai főzés után főtt csuszatésztával tálalom.

DUNAI HALÁSZLÉ 04.
Hozzávalók:
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házi paprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta

Elkészítése:
A pontyot megtisztítjuk, törzsét felszeleteljük, késpengével lepattintjuk a keserű fogát. A hagymát apróra vágjuk, 3 liter vízbe feltesszük főni a hallal együtt. Mikor forr, beletesszük a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát.
Miután félórát főtt, beletesszük a paprika másik felét, és még öt percig forraljuk, majd főtt gyufatésztával tálaljuk.

DUNAI HALÁSZLÉ 05.
Hozzávalók:
1 kg hal, 1-2 fej hagyma, 1 liter víz, 1 ek őrölt paprika, 1-2 csípős paprika, 1 paradicsom, 1 paprika

Elkészítése:
Ezt is többféle halból jó elkészíteni. Tisztítsuk meg a halakat, majd a fejekkel és farkakkal béleljük ki a bogrács/fazék alját, hogy a halat megvédje a leégéstől. Tegyük rá az apróra vágott hagymát, a paradicsomot és a paprikát, meg 1-2 gerezd fokhagymát. Erre fektessük rá a beirdalt (bevagdosott) halszeleteket, és öntsük fel vízzel. Személyenként fél kiló hallal és egy tányér vízzel kell számolni, plusz egy tányérnyi, úgymond a kondérnak. Ízlés szerint sózzuk, majd forrás után adja hozzá a pirospaprikát is. Lassú tűzön főzzük kb. 50 percig, úgy hogy a leves végig gyöngyözzön. Ezután kóstoljuk meg, ha még kell, sózzuk, majd tegyük bele a tejet/ikrát és egy-két szem, csípős paprikát egészben. Még tíz percig főzzük. Az igazi bajai halászléhez enyhén sós vízben kifőzött, gyufatésztát adnak.
Tipp: ha elmorzsolunk néhány csípős cseresznyepaprikát, és megfőzzük egy deci hallében, sokkal jobb ízesítőt kapunk, mintha csak szárazon beleszórnánk a cseresznyepaprikát a levesbe.
Tálaljuk külön csészében a halászléhez.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK-HALLEVESEK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.