Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HALFALATOK A NAGYVILÁGBÓL 3.

2016.05.22

HALAK LEXIKONJA

Rakott ponty (osztrák)
Hozzávalók:
1 kg halfilé, 25 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 2 dl vörösbor, 1 dl tejszín, 10 dkg füstölt sajt, ízlés szerint őrölt bors, só
A sütéshez:
olaj

Elkészítése:
A halfiléket rétegezze a vékonyan szeletelt vöröshagymával. Tegye legalább négy-hat órára hűtőszekrénybe. Utána a hagymát kivéve, a filéket forgassa lisztbe. Forró olajban süsse pirosra. Rendezze tűzálló tálba a sült szeleteket. A visszamaradt zsiradékon az apróra vágott petrezselymes gombát pirítsa meg. Terítse szűrőkanállal lecsepegtetve a ragut a halszeletekre. Hintse meg ízlése szerint a fűszerekkel, majd öntse alá a vörösbort. A maradék zsiradékra szitáljon kevés lisztet. Folytonos keverés közben pirítsa le, és a tejszínnel forralja össze. Ezt öntse a halszeletekre, végül szórja meg reszelt sajttal. Forró sütőben olvassza az ételre, és azonnal tálalja.

Rakott tonhal (norvég)
Hozzávalók:
40 dkg tonhal, 80 dkg spenót, 2 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 1 dl tejszín, só, őrölt fehérbors

Elkészítése:
Kockázza fel a tonhalat, majd a bort ráöntve, lassú tűzön, fedő alatt párolja puhára. Közben a megtisztított és megmosott spenótot lobogó vízben párolja pár percig. Csepegtesse le, majd a felét rendezze kivajazott tűzálló tál aljára. Erre tegye a halat. Hintse meg ízlése szerint a fűszerekkel, végül takarja be a maradék spenóttal. Öntse rá a tejszínt, és tegyen a tetejére vajdarabokat. Közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben 15 perc alatt süsse készre. Petrezselymes burgonyával tálalja.

Süllő vajmártással (francia)
(Beurre blanc)
Hozzávalók:
1 kg dkg süllő, 2 evőkanál liszt, 1 dl olaj
A mártáshoz:
1 kávéskanál vaj, 2 db sonkahagyma, 15 szem feketebors, 2,5 dl száraz fehérbor, 0,5 dl fehérborecet, 1 evőkanál tejszín, 2 evőkanál szárnyashús-leves, 10 dkg jeges vaj

Elkészítése:
A filézett halszeleteket bőrös oldalukon sűrűn irdalja be. Az irdalt felületüket alaposan lisztezze be. Kevés forró vajon süsse át. Sütés közben a halszeleteket enyhén nyomkodja le, hogy azok ne töpörödhessenek össze. Két-három percig a bőrös oldalán, aztán néhány másodpercre a másikon süsse. Közben vastag falú edényben, kevés vajon néhány perc alatt párolja üvegesre a finomra vagdalt sonkahagymát. Hintse meg a durvára tört borssal. Locsolja rá a bort és a borecetet, és forralja fel. Lassú tűzön, kevergetve sűrítse mártássá. Adja hozzá a tejszínt és a szárnyashús-levest, majd sűrítse a felére. Végül, a tűzről félrehúzva dolgozza bele a jeges vajat. Úgy lesz krémes-fényes a mártás, ha közben kis habverővel veri és kevergeti. Előmelegített tányéron, néhány friss párolt zöldséggel, főtt burgonyával, a vajmártással leöntve tálalja.

Sült lazac mustármártással
(Baked Salmon with Mustard Sauce)
Hozzávalók:
60 dkg lazacfilé, 8 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 1 citrom
A mártáshoz:
1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, 1 kávéskanál petrezselyem, só

Elkészítése:
Az összemelegített vajat és olajat öntse tepsibe. Ebbe fektesse a halfiléket, és locsolja meg a citrom levével. Tegye negyedórára, a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ekkor fordítsa meg a szeleteket, hogy a másik oldalon is pirosra süljenek. Közben a vajon párolja üvegesre, a finomra vagdalt hagymát. Öntse rá a bort, és alacsony hőfokon addig párolja, míg a levét elfövi. Adja hozzá a tejszínt, a mustárt és a finomra vagdalt petrezselymet.
Ízlése szerint fűszerezze.
Tálaláskor a sült halfiléket öntözze körbe a mártással, díszítse citromkarikákkal, és főtt burgonyát adjon mellé.

Szezámos hal (japán)
Hozzávalók:
20 dkg tengeri halfilé, 4 evőkanál világos szójaszósz, 2 mokkáskanál cukor, 2 kávéskanál szezámmag, 1 mokkáskanál hét-fűszer keverék

A filéket vágja ujjnyi széles csíkokra. Fektesse tűzálló tálba, hintse rá a fűszerkeveréket, és locsolja meg a két kanál cukorral simára kevert szójaszósszal. Öntsön rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Alacsony hőfokon főzze puhára körülbelül 20 perc alatt. Az utolsó percekben adja hozzá a maradék szójaszószt. Párolt rizzsel körítve kínálja. A tálaláskor hintse meg szezámmaggal.

Tonhalpástétom (dél-vidéki)
Hozzávalók:
30 dkg tonhal, 1 db piros húsú paprika, 1 csomó újhagyma, 10 dkg sajt, 2 evőkanál majonéz, fél citrom, fél citrom, 2 csipet morzsolt bazsalikom, fél-fél mokkáskanál őrölt fehér bors és só, 3-4 szál kapor

Elkészítése:
Csöpögtesse le a konzerv tonhalat. A kicsumázott paprikát, és a meghámozott hagymát vagdalja nagyon apróra. Külön tálkában a majonézt, a reszelt füstölt sajtot, a citrom levét és reszelt héját és a fűszereket alaposan keverje ki. Forgassa a mártást egybe az előkészített hallal és a zöldségfélékkel. Frissen zsemleszínűre pirított kenyérszeletekre kenve, meghintve a finomra vagdalt kaporral tálalja.

Tonhalsaláta
(Tuna Salad)
Hozzávalók:
45 dkg konzerv tonhalfilé, 1,8 dl majonéz, 10 db zöld olívabogyó, 10 dkg zeller, 1 db zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál fehérbors

Elkészítése:
A tonhalat csepegtesse le, majd csíkozza fel. A zöldségféléket vágja gyufaszálra. A kimagozott olívabogyókat felezze el, és tegye félre. A többi hozzávalót forgassa össze, végül a salátát díszítse az olajbogyókkal.
Félórányit hagyja összeérni, majd lehűtve tálalja.

Tonhalszeletek vitaminmártással
Hozzávalók:
50 dkg tonhal, 2-2 evőkanál vaj és olaj, 2 db kaliforniai paprika, 1 nagyobb paradicsom, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, fél dl víz, 1 evőkanál citromlé, só, fehér bors

Elkészítése:
Vajon párolja meg az apróra kockázott paprikát és a meghámozott paradicsomot. Öntse fel a borral, majd fedő nélkül, alacsony hőfokon párolja zsírjára. Ekkor a tejszínnel és a vízzel öntse fel, és forralja fel. Húzza félre a melegről, majd turmixolja pépesre. Közben a halfiléket locsolja meg citromlével. Sózza, borsozza, forgassa meg lisztben, és forró olajban süsse pirosra. Fektesse a halszeleteket tányérra, körítse petrezselymes burgonyával, és a mártással meglocsolva tálalja.

Tonhal-tál (olasz)
(Tuna Cassarole)
Hozzávalók:
2,5 dl gomba-krémleves, 1 dl tej, 1,2 dl majonéz, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 40 dkg tonhalfilé, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg főtt szarvacska tészta

Elkészítése:
A felkockázott halfilét forgassa össze a többi hozzávalóval. Simítsa kivajazott tűzálló tálba. Tolja 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt süsse készre, mire a teteje zsemleszínű és ropogós lesz.

Tormás tőkehal
Hozzávalók:
15-15 dkg cékla és zeller, 1 csomó újhagyma, 1,5 dl olívaolaj, 1 teáskanál mustármag, 1 dl húsleves, 75 dkg tőkehal-filé, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 közepes szál torma, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A zöldségféléket tisztítsa meg. A céklát főzze puhára, majd kockázza fel. A zellert vágja apró kockákra, és sós vízben 5 percig főzze. A zöldhagymát és a petrezselymet vágja apróra. A tormát reszelje le. Két evőkanál olajon párolja meg a zellert és a hagymát. Szórja meg a mustármaggal, és adja hozzá a levest és a céklát. Forralja fel, sóval, borssal ízesítse. A halat vágja tenyérnyi szeletekre. Sózza, borsozza, forgassa bele a lisztbe. Forró olajban a szeletek mindkét oldalát süsse pirosra. Fektesse a filéket teflon tepsibe. A petrezselyemmel, tormával és zsemlemorzsával elkevert vajat simítsa a halakra, majd forró sütőben süsse aranybarnára. A zöldséggel körítve tálalja. Párolt rizst vagy főtt burgonyát adjon mellé.

Töltött ponty (felvidéki)
Hozzávalók:
1 ponty, 1 db zsömle, 2 evőkanál rizs, 1 db tojás, 2 evőkanál olaj, 2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt bors

A halat tisztítsa meg kívül és belül, de a fejét és a farkát hagyja rajta. Sós vízben főzze meg a szokott módon a rizst. Az olajon üvegesre pirított hagymát keverje össze a főtt rizzsel, és az előzőleg beáztatott, majd kicsavart zsemlével. Fűszerezze ízlése szerint. Adja hozzá a tojást és a zúzott fokhagymát. Kézzel alaposan dolgozza össze a keveréket, majd töltse meg vele a halat. Varrja, vagy tűzze össze a nyílást, végül kivajazott tűzálló tálba fektetve, forró sütőben süsse pirosra. Petrezselymes burgonyával tálalja.

Tőkehalas káposztaragu (francia)
Hozzávalók:
20 dkg káposzta, 20 dkg tőkehal-filé, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 pohár tejszín, 3 evőkanál olívaolaj, 10 dkg vaj, 1 db bagett, 2 db citrom, só, bors

Elkészítése:
Az apróra vagdalt káposztát kevés olajon pirítsa meg. Ízesítse sóval, borssal, reszelt citromhéjjal. Adja hozzá a kockára vágott halat. Szórja meg apróra vágott kaporral és fokhagymával. Tegyen a tetejére vajdarabkákat, majd öntse alá a tejszínt. Ha készre főtt, akkor a felkockázott bagettre szedve a ragut, citromkarikákkal díszítve tálalja.

Tőkehalas szendvics (angol)
(Tuna Sandwiches)
Hozzávalók:
1 doboz tőkehal konzerv, 5 dkg zellergumó, fél dl majonéz, 1 teáskanál citromlé, fél-fél mokkáskanál só és őrölt bors, 8 szelet kenyér, 1 tojás, fél dl tej, 10 dkg vaj, 5 dkg sajt

Elkészítése:
A lereszelt zellert, a lecsepegtetett tőkehalat, a majonézt, a citromlevet és a fűszereket villával dolgozza össze. Tegye félre, közben a tojást verje fel a tejjel és kevés sóval. A kenyérszeletek egyik oldalát mártsa bele, majd a felforrósított vajon a tojásos oldalukat süsse zsemleszínűre. Kenje a halas keveréket négy szeletre, és takarja be mindegyiket a maradék szeletekkel. (Alul és legfölül legyen a bundázott felületük.) Tegye kivajazott sütőlapra a szendvicseket, hintsen rájuk reszelt sajtot, és forró sütőben 4-5 perc alatt melegítse át azokat.

Tőkehalpástétom (francia)
(Brandade de morue)
Hozzávalók: 40 dkg tőkehal-filé, 1,5 dl olívaolaj, 1 dl tejföl, 4 db közepes burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben, a halfilét tíz perc alatt lobogó vízben főzze puhára - majd szűrje, csepegtesse le. Húzza le a főtt hal bőrét. Tegye a húst egy lábosba. Öntözze meg a citromlével és az olívaolajjal. Nagyon alacsony hőfokon párolja össze, miközben villával pépesre nyomkodja a keveréket. Ekkor keverje bele a zúzott fokhagymát, a tejfölt és a főtt krumplit. Villával keverje egynemű, pépes masszává, majd simítsa tűzálló tálba. Tegyen néhány vajdarabkát a tetejére, végül 200 fokos sütőben, pár perc alatt süsse össze. Kihűlve, pirított kenyérre kenve a legfinomabb.

Tőkehal tejszínes gombamártással (francia)
Hozzávalók:
1,40 kg tőkehal-filé, 2 db erőleves kocka, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 40 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
Óvatosan fejtse le a bőrt a filékről, majd a húst vágja 3-4 ujjnyi széles szeletekre. A leveskockákból főzzön egy liter vízzel levest. Ha kész, akkor tegye bele a halfiléket, és letakarva, lassú melegen párolja puhára. Szűrőlapáttal emelje tálra, és tartsa melegen. A vajon párolja üvegesre, a finomra vágott vöröshagymát. Adja hozzá a vékonyan szeletelt gombát. Sóval, őrölt fehér borssal, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezze. Amikor a gomba megpirult, hintse meg liszttel, pár percig kevergetve pirítsa tovább, majd engedje fel a levessel. Habverővel keverje bele a tejszínt, végül forralja mártás sűrűségűre. A mártást a párolt halszeletekre öntve, főtt burgonyával körítve tálalja az ételt.

Zöldséges halleves
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé, 1 fej vöröshagyma, 1 adag vegyes zöldség, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő, 1-1 mokkáskanál tárkony és borsikafű, 15 dkg zöldborsó, 1 evőkanál tárkonyecet, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A megmosott filét vágja ujjnyi csíkokra. Hintse meg sóval és őrölt borssal. A megtisztított hagymát és zöldséget vagdalja apróra. A felforrósított olajon párolja üvegesre a vöröshagymát, majd szórja rá a zöldségeket. Fedő alatt, lassú tűzön, saját levében párolja félpuhára. Hintse meg a liszttel, majd öntse fel hideg vízzel. Ízesítse a fűszerekkel, és tegye hozzá a borsót. Ha felforrt, adja hozzá a haldarabokat, és 5-6 perc alatt főzze készre. Végül a tárkonyecettel és a tejföllel tegye pikánssá.

Zöldséges haltál (brazil)
Hozzávalók:
1 dl húsleves, 2 evőkanál olívaolaj, 0,5 kg burgonya, 15-15 dkg sárgarépa, vöröshagyma, cukkini és paradicsom, 60 dkg tengeri halfilé, 1 kávéskanál só és pirospaprika

Elkészítése:
A húslevest az olívaolajjal együtt öntse teflon tepsibe. Rendezze el benne a meghámozott és vékonyan felszeletelt zöldségféléket. Az olívaolajjal kissé bekent halfiléket fektesse a zöldség tetejére. Legfölülre karikázza a paradicsomokat. Fedje be fóliával az edényt, és a 180 fokra előmelegített sütőben süsse 40 percig.

Forrás:
HALFALATOK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
Barna Aladár
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.