Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HALKOCSONYÁK 5.

2016.11.06

HALAK LEXIKONJA

KOCSONYÁZOTT HAL 01.
Hozzávalók 6 személyre:
1,2 kg fehér húsú szálkamentes hal (harcsa, csuka, stb.),10 dkg sárgarépa és petrezselyem,5 dkg hagyma, paprika, só

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, darabokra vágjuk és besózzuk. Néhány órát hagyjuk állni hűvös helyen. 1,5 liter vizet felteszünk főni, beletesszük a kettőbe vágott, tisztított zöldségeket és a halat. Mikor forr a víz, beleszórunk egy kanál édes-nemes paprikát és pároljuk 20-25 percet, fedő nélkül. Ekkor kikapjuk a halakat, bőrét lehúzzuk, és tálakba elosztjuk. A levet, ha kell, még sűrítjük, majd átszűrve és forrón a halakra öntjük. Kihűlés után tegyük hűtőbe.
Aki szereti, készítheti erős paprikával is.

KOCSONYÁZOTT HAL 02.
Elkészítése:
A megtisztított, többféle halat (1 1/2-2 kiló) darabokra vagdaljuk és megsózzuk. Így állhat 2-3 óra hosszat. + fej összevagdalt hagymát, 2 karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret halfőzőbe teszünk a hallal együtt, felöntjük vízzel, és felforraljuk. Mikor forr, egy kávéskanál nemes-édes paprikát hintünk bele. Aztán a tűzhely szélére húzzuk úgy, hogy egészen gyengén forrjon, körülbelül egy óráig. A halat kiszedjük, mély halas-tálba rakjuk, és a levet forrón rászűrjük. Ha sok a lé, addig főzzük (hal nélkül), míg a kellő mértékre beforr.
Hideg helyen fagyasztjuk.

KOCSONYÁZOTT HAL MAMI MÓDRA
Elkészítése:
Zöldséges ecetes pácot főzünk (zöldség, hagyma, bors, só) átszűrjük, ha forr, kifőzzük benn a darabokra vágott halat 10 percig. Ha ez megvan, a halat kivesszük, és félre tesszük. A lében felolvasztunk 4–5 szál zselatint.
Kevés levet formába öntünk, megfagyasztjuk, rá teszünk kockára vágott halat, ráöntünk levet, megfagyasztjuk, most rákot és így tovább, feldíszíteni és majonézzel feladni.

KOCSONYÁZOTT HALÁSZLÉ
Elkészítése:
Halászlét főzünk, de ajánlatos, hogy a levét külön vásárolt halaprólékkal tartalmasabbá tegyük. Az alaplevet kocsonyakészítés esetén ne passzírozzuk, csak szűrjük le. A végső fázisban, a színhallal egyidejűleg zöldpaprika karikát és paradicsomot főzünk bele úgy, hogy egy szűrőbe helyezve mártjuk a forrásban lévő levesbe, hogy a paprikát kettő, a paradicsomot fél perc után kiemelhessük. Ha mindez elkészült, a megfőtt haldarabokat, ikrát, tejet, üveg vagy porcelán tányéron elrendezzük, paprika és kemény tojás karikákkal, paradicsom cikkelyekkel díszítjük.
A leves gondosan zsírtalanítjuk, majd rámerjük és lehűtjük.

KOCSONYÁZOTT PONTY MAGYAROSAN
Hozzávalók:
1 kiló tükörponty, 10 deka vöröshagyma, 1 friss paradicsom, 2 - 4 zöldpaprika (télen lecsókonzerv), 1 cseresznyepaprika, fél deka pirospaprika, só

Elkészítése:
Erre a célra legalkalmasabb a tükörponty, amelynek külső bőrét csak kis részben borítja pikkely, bőre vastagabb, s így nagyobb az enyvtartalma.
A halat megtisztítjuk, kibelezzük, tejét vagy ikráját félretesszük, a többi belső részt az epével együtt eldobjuk. Fejét levágjuk és eltávolítjuk belőle a keserű fogat, és a kopoltyúkat.
A pontyot ezután lefilézzük, vagyis kétoldalt éles késsel úgy fejtjük le a gerinccsontról, hogy a gerinccsont minél szárazabb legyen.
A fejet, a gerinccsontot, uszonyokat finomra vágott vöröshagymával, sóval, pirospaprikával, zöldpaprikával, paradicsommal – télen konzerv lecsóval – és cseresznyepaprikával feltesszük főni. Amíg az alaplé lassan forr, a pontyfiléket egyenlő darabokra vágjuk, és erősen lesózzuk.
Egyórai főzés után leszűrjük az alaplevet, belerakjuk a megsózott pontyrészeket, az ikrát vagy tejet - aszerint, hogy a ponty tejes vagy ikrás, - és még 30-35 percig lassú forralással főzzük. Ez után próbát veszünk a hal levéből egy kis tálkába és kihűtjük, hogy meggyőződjünk róla, elég keményre fagy-e, vagy kissé lágy marad-e. Ha lágy, a halat tálkákba rakjuk, az ikrát vagy tejet arányosan elosztjuk, a levet pedig még 20 - 30 percig forraljuk.
Beforralás után megízleljük, elég sós-e, majd tiszta szűrőruhán átszűrjük, zsírtalanítjuk, és a kitálalt halszeletekre arányosan ráöntjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HALKOCSONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.