Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HALKOCSONYÁK 6.

2016.11.01

HALAK LEXIKONJA

HALKOCSONYA 09.
Hozzávalók:
1 kg ponty, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller, 2 nagy fej hagyma, 3-4 lap zselatin
Díszítéshez:
2 kemény tojás, 2-3 csemegeuborka, főtt cékla

Elkészítése:
Egy liter vízben puhára főzzük a megtisztított, vékony szeletekre vágott zöldséget és hagymát, ebben a lében feloldjuk a zselatint, majd a megtisztított, szeletekre vágott ponttyal még 15 percig főzzük. Lapátkanállal kiemeljük a pontyszeleteket, amikor kihűltek, tálon elrendezzük a zöldségeket, ráhelyezzük a pontyszeleteket, amelyeket négyfelé vágott tojással és uborkával, céklaszeletekkel díszítjük.
Leöntjük a páclével, s néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

HALKOCSONYA 10.
Hozzávalók:
1,8 kg ponty, 20 dkg halikra, 3 fej hagyma, 2 tojás fehérje, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 dkg zselatin, pirospaprika, só

Elkészítése:
A megtisztított, filézett halhúst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk és meghintjük pirospaprikával. A halcsontokat, fejet, farkat az egész hagymákkal 1,5 liter vízben feltesszük főni. Gyenge tűzön kb. 1,5 óráig főzzük. Közben a zselatint 1 dl hideg vízben feloldjuk. A halalaplét átszűrjük, hozzáöntjük a zselatint, beletesszük a halhúst és 15 percig főzzük. A halszeleteket óvatosan kiszedjük és üvegtálkákba szétosztjuk. A kocsonyát zsírtalanítjuk. A tojás fehérjét a paradicsompürével összekeverjük, beleöntjük a kocsonya lébe és átforraljuk. Leszűrjük, hogy szép tiszta, átlátszó legyen a kocsonya. A levet rámerjük a halhúsra és hideg helyre tesszük.
Ízlés szerint egyegy tojáskarikával vagy citromszelettel díszítjük.

HALKOCSONYA 11.
Hozzávalók:
3 ponty fej, 70 80 dkg halgerinc, és / vagy/ farok, 60 dkg nemes halfilé (ponty vagy harcsa), 30 dkg tej, és/ vagy ikra, 1 fej vöröshagyma, 2 teáskanál piros paprika, só

Elkészítése:
A haldarabokat 3 literes fazékba tesszük. A karikára vágott (ha nem szereted látni turmixolt) hagymát rátesszük. Felengedjük kb. 2 l hideg vízzel és felforraljuk. Ekkor sózunk és kis lángon 2 órát főzzük. Míg a lé kb. 1.5 literre leforr, a halfiléket besózzuk. A lét kicsit hűlni hagyjuk, majd sűrű szűrőn leszűrjük. A lét visszatesszük a tűzre, beletesszük a halfiléket és a belsőséget és kb. 1/2 órát főzzük. Ha kész, óvatosan kiszedjük a hal darabokat, 4 részre osztjuk, és rá szűrjük a lét.
Hideg helyen hagyjuk kocsonyásodni.
Tálaláskor citromkarikákat teszünk reá.

HALKOCSONYA 12.
Hozzávaló 8-10 személyre:
1,5 kg ponty, 1 szál sárgarépa és 1 szál petrezselyemgyökér, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 kisebb fej vöröshagyma, fél citrom leve, 1 kávéskanálnyi halfűszer-keverék, 1 kis darab reszelt, friss gyömbér vagy fél kávéskanálnyi gyömbérpor, 1 csomag zselatinpor, 6-8 szem bors, só

Elkészítése:
Ugyanúgy, mint más halételeknél, itt is ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne fagyasztott, hanem friss halból készítsük az ételt. A pontyot pikkelyeitől megtisztítjuk, belsőségeit kivesszük, a hal ikráját vagy a tejet félretesszük, a fejét levágjuk, és a haltestet felszeleteljük. Egy lábasban a megtisztított halfejet, a csontokat (farok rész, uszony stb.) sós, citromos vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk az alapléhez a felszeletelt paradicsomot, paprikát, a hasábokra vágott zöldségeket, a vöröshagymafejeket és a fűszereket. Kb. 40 percig lassú tűzön főzzük. Azután leszűrjük, és a lében a halszeleteket puhára főzzük, ügyelve arra, hogy a halszeletek egyben maradjanak. Amikor a halszeletek megpuhultak, kiemeljük a léből, és külön tálba téve hűlni hagyjuk. Az alapié fele részéhez hozzáadjuk a zselatinport, és aszpikot készítünk, majd hozzáöntjük az alapié másik felét is. Ha szükséges, tojásfehérjével tisztítjuk. A kihűlt halszeleteket mélytányérokba rakjuk, a zöldségekből is ízlés szerint egy-egy adagot elhelyezünk, majd rászűrjük az alaplét, és hideg helyre téve dermedni hagyjuk. Majonézt vagy tartármártást adhatunk hozzá.

HALKOCSONYA AMURBÓL
Hozzávalók:
1 kg amur, 3 fej vöröshagyma, só, pirospaprika

Elkészítése:
A megtisztított halat szeletekre vágjuk és a hagymát is felszeleteljük. A lábasba a hagymát a hallal rétegezve lerakjuk, a közöket sóval, pirospaprikával meghintjük. Ekkor leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és nagyon lassú tűzön 30 percig főzzük. Keverni nem szabad. Utána a haldarabokat tálra, tányérokra vagy formába szedjük, a visszamaradt levet felére lefőzzük, és átszűrve öntjük a halra.
Ha egyenletesen, lassan főtt, a kocsonya teljesen átlátszó, tiszta.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HALKOCSONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.