Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - RECEPTEK PISZTRÁNGRA 7.

2017.02.17

HALAK LEXIKONJA

Göngyölt pisztráng sherry-zselében
(6 darab) Elkészítése:
200 ml vizet 100 ml világos száraz sherryvel, 1 babérlevéllel, 5 szem borssal, 2 szem szegfűborssal, 1 szelet citromhéjjal 6 lap fehér zselatint felforralunk, hűlni hagyjuk, átszűrjük, hideg vízben áztatunk, lecsöpögtetjük, 100 ml lében, kis lángon felolvasztjuk, 6 kis (kb. 7 cm átmérőjű) formába 5 mm vastagon beleöntjük, hideg helyre téve dermesztjük, mentalevelekkel kirakjuk, 2 nagy pisztrángfilét 6 - kb. 1 cm vastag - csíkra vágunk, felgöngyölve (bőrével kifelé) a formákba tesszük, 50 g túrósajtot vagy túrót 100 g tejszínnel, 1 teáskanál citromlével krémesre keverünk, frissen őrölt borssal, 2 evőkanál vagdalt mentalevéllel együtt belekeverjük, a göngyölt pisztrángokba töltjük, a zselatinoldattal leöntjük úgy, hogy éppen lefedje, és kb. 6 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A kiborítás előtt a formákat forró vízbe mártjuk.
Toastot, vajat adunk hozzá.

Grillezett pisztráng (indiai)
Hozzávalók:
4 pisztráng megtisztítva (kb. 25 dkg-osak; friss makrélából is készíthetjük), só, 6 evőkanál olvasztott vaj, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 friss zöld chili-paprika kimagozva és felaprítva (vagy 1 kiskanál konzerv darált chili), diónyi friss gyömbér finomra vágva, 1-1 kiskanál köménymag, garam masala és őrölt kömény, 1 citrom finomra reszelt héja, 2 citrom Ieve, korianderágak és citromkarikák a díszítéshez.

Elkészítése:
Éles késsel óvatosan három nem túl mély, átlós bevágást ejtünk a pisztrángok mindkét oldalán. Fűszerezzük, majd egy enyhén kizsírozott serpenyőbe tesszük őket. Egy kisméretű lábosban lassú tűzön megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fokhagymát, a chili-paprikát, a gyömbért valamint a fűszereket, és nagyon óvatosan, állandóan kevergetve fél percig sütjük. Levesszük a lábost a tűzről, és a keverékhez adjuk a citromhéjat és a citromlevet. A keverék felét a pisztrángokra kanalazzuk, és közepesen meleg grillsütőben 5-8 percig sütjük, amíg egyik oldaluk teljesen átsül. Ezután megfordítjuk őket, ráöntjük a maradék keveréket, és további 5-8 percig sütjük, időnként megkenegetve a lével.
Az elkészült pisztrángokat elrendezzük egy előmelegített tálalóedényen, rájuk kanalazzuk a citromos lét, és korianderágakkal, valamint citromkarikákkal díszítjük.
Forrón tálaljuk.

Hideg pisztráng egészben
Hozzávalók:
Pisztráng 2 kg (10 darab), konyhasó 50 g, citrom 300 g, halaszpik 300 g, rákolló vagy - farok 30 g, petrezselyemzöldje 1/2 csomó, franciasaláta 300 g, fejes saláta 4 fej, tartármártás 5 dl.

Elkészítése:
A pisztrángokat kibelezzük, jól megmossuk, majd félkör alakúakra formázzuk úgy, hogy egy hosszú tűbe fűzött cérnát a fejébe és a farkába szúrva keresztülhúzunk rajta és megkötjük. Főzőedénybe téve, az elkészített, jól kiforralt főzőlével leöntjük, és pár percig főzzük. A tűzről levéve, főzőlevében kihűlni hagyjuk. Tálaláskor a cérnát kivesszük, olvasztott és lehűtött aszpikkal lefényezzük, előhűtött porcelán, üveg vagy műanyag tálon franciasaláta-talpazatra tálaljuk, spricc-aszpikkal, citromkarikával, főtt rákkal, petrezselyemzöldjével, kockaaszpikkal és tépett salátalevéllel díszítjük. Külön mártásos csészében tartármártást vagy kaviáros majonézt stb. adunk hozzá. Ezt az eljárást akkor alkalmazzuk, ha a konyhánkba érkező pisztráng már nem élő, hanem jegelt. Abban az esetben, ha élő pisztrángot kapunk, azt óvatosan belezzük ki úgy, hogy a bőr felületén levő nyálkás rész rajta maradjon. Tálra helyezve a pisztrángot citromlével meglocsoljuk, és így csúsztatjuk a forrásban levő, sós főzőlevébe.
Az így főzött pisztráng, ég kék színű marad, és ebben az esetben "kékre főzött pisztráng" néven hozzuk forgalomba.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PISZTRÁNGRA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.