Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - RECEPTEK TENGERI HALAKRA 16

2016.10.12

HALAK LEXIKONJA

LEPÉNYHAL
MUSTÁROS LEPÉNYHAL
(CARRELETS Á LA MOUTARDE)
Hozzávalók:
60 dkg lepényhal, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, 1 evőkanál mustár, 1 ágacska kakukkfű, 5 dkg vaj, só, bors

Elkészítése:
Tegyük kivajazott tűzálló tálba a halat.
Öntsük rá a fehérbort és a tejszínt, szórjuk meg összevágott hagymával. Fűszerezzük a kakukkfűvel, sóval, borssal, fedjük le és süssük 20 percig. A sütésből visszamaradt pecsenyelét keverjük össze a mustárral, majd öntsük a halra.
Tálaljuk párolt bébi zöldségekkel, díszítsük petrezselyemmel és citrommal.

PARADICSOMMAL, GOMBÁVAL SÜLT LEPÉNYHAL
Hozzávalók:
2 közepes egész lepényhal, 2 fej hagyma, 1 citrom, 4-5 paradicsom, 4 paprika, 25 dkg apró erdei gomba, zsálya, só, bors, kevés liszt, 4 ek joghurt

Elkészítése:
A lepényhalakat megmossuk, bőrős oldalát lekaparjuk és keresztben filézés szerűen bevágjuk. Aztán óvatosan leválasztjuk a húst a gerincről, majd széthajtjuk. Citromos, olivás, halfűszeres bedörzsölés szükséges, majd hagyjuk hűtőben állni. Addig karikákra szeleteljük a paprikát, paradicsomot, és a hagymát, felezzük a gombát.
A halat széthajtjuk, egyenként 2-2 ek joghurtot kenünk bele, megtöltjük a hagyma és paradicsomkarikákkal, megszórjuk zsályával, borssal, visszahajtjuk, kevés lisztet szórunk a bőrére. Kis lábosban kevés olajon megpároljuk a felkarikázott paprikát és felezett gombát, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük, majd a vajjal kikent, olivás tepsibe rakott hal köré halmozzuk.
Először fólia alatt, 180 fokon, később a fóliát levéve 200 fokon sütjük készre.

PÁROLT LEPÉNYHAL
Hozzávalók:
90 dkg lepényhal-filé, 8 szelet bacon szalonna, 4 vékony karika citrom, 1,2 dl sűrített paradicsom, 5 dkg vaj, 2 dl víz, 2 db babérlevél, 1-1 mokkáskanál só és őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Fektessen a kivajazott tepsi aljára bacon szeleteket, és kissé süsse át azokat. Ezen rendezze el a tenyérnyi darabokra vagdalt halfiléket. Helyezze rá a vékonyra karikázott hagymát és zöldpaprikát, majd a maradék szalonnával takarja be. Hintse meg a fűszerekkel. Tegye rá a babérleveleket, és öntse fel a vízzel elkevert paradicsommal. Közepes hőfokon 30-35 perc alatt párolja készre. Tálaláskor hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, és díszítse citromkarikákkal.
Burgonyapürét adjon mellé.

SPÁRGÁVAL TÖLTÖTT LEPÉNYHAL
Hozzávalók:
8 darab mélyhűtött lepényhal filé, 2 csokor zöld spárga, 2 evőkanál Bertolli Verde bazsalikom pesto, 4 evőkanál Bertolli Pecorino paradicsomszósz, 3 evőkanál Bertolli Gentile extra szűz olívaolaj, 1 csokor citromfű, só, darált bors, 2 szem paradicsom

Elkészítése:
A lepényhal filéket hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben olvasszuk ki. Tegyük egymás mellé egy nagy tálcára, daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá citromfű leveleket, és kenjük meg bazsalikomos pestóval. Forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet, majd tegyük bele a megtisztított és alaposan megmosott spárgákat. Főzzük két percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjuk meg, míg lehűl, majd szedjük át egy szűrőedénybe, és csepegtessük le alaposan.
Csorgassunk 1-2 evőkanál olívaolajat egy nagy tűzálló sütőedény aljára, majd helyezzünk el egymás mellé négy darab befűszerezett halfilét. Egyenként a tetejére 8-10 szál megfőzött spárgát tegyünk, és utána fedjük be a maradék halfilékkel.
Kenjünk meg alaposan paradicsomszósszal, tetejére egy-egy szelet paradicsomot helyezzünk. Csorgassuk meg olívaolajjal, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150 fokon 15-20 perc alatt készre pároljuk.
Köretnek hozzá spárgát és kapros újburgonyát kínáljunk.

SÜLT LEPÉNYHAL - ANGOL-INDIAI-KERALA
Elkészítése:
Só, turmeric keverékében pácoljuk a halat. 4 ek olajban megpirítunk 2 apróra vágott lila hagymát, 6 zöld chilit, 2 cm darab gyömbért, 4-5 curry levelet. Hozzáadunk 3 tk sót, csipet turmericot, 11/2 dl vizet. Beletesszük a halat és 4-5 percig főzzük. Hozzáadunk bő 2 dl kókusztejet, 1 ek citromlét és 4-5 csepp kókusz olajat.

TENGERI HAL MUSKOTÁLYOS SZŐLŐVEL
Hozzávalók:
60 dkg tengeri halfilé (lepényhal), 1 teáskanál tengeri só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 20 dkg muskotályos szőlő, 2 evőkanál fehérbor, 1 csomó zsázsa

Elkészítése:
Fűszerezzük a halat tengeri sóval, borssal. Hintsük meg liszttel a halat. Forrósítsuk fel egy serpenyőben a vajat és az olajat, süssük a halat kb. 5 percig. Vágjuk félbe a szőlőszemeket, magozzuk ki, majd adjuk a fehérborral a halhoz.
Főzzük sűrűbbre a bort. Vágjuk le a zsázsát, hintsük meg vele a halat.
Sós burgonyával kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK TENGERI HALAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.