Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - RECEPTEK TENGERI HALAKRA 17.

2016.10.16

HALAK LEXIKONJA

MAKRÉLA
BOROS KOCSONYA FÜSTÖLT HALLAL

Hozzávalók:
4 füstölt halfilé (pisztráng vagy makréla), 2,5 dl húsleves, 2,5 dl olaszrizling, 2 kemény tojás, 1 paradicsom, 1 citrom, néhány borókabogyó, szemes bors, mustármag, 1 evőkanál zselatin, só, bors, citromlé, kapor, tárkony levél, Worcester-mártás

Elkészítése:
A füstölt halfilé bőrét lehúzzuk. Fazékban felmelegítjük a húslevest a szemes borssal, mustármaggal és borókabogyóval. Feloldjuk benne a zselatint, majd a tűzről levéve felöntjük a borral. 2-3 kanál levet merünk minden tányérba, ha megszilárdult, ráfektetjük a füstölt halat. Körülrakjuk hámozott paradicsom szeletekkel, tojás- és citromkarikákkal. Néhány kaporággal és tárkonylevéllel díszítjük, majd ráöntjük a maradék levest a szemes fűszerekkel együtt.
Hűtőszekrényben 2 órát állni hagyjuk.

BORSOS MAKRÉLA, TOJÁS ÉS SALÁTA
Hozzávalók 2 személyre:
2 füstölt makréla borsos mártásban, 2 tojás, 2 maréknyi vegyes zöldsaláta, 4 teáskanál kaviár, 2 evőkanál salátaöntet

Elkészítése:
A makrélák bőrét lehúzzuk, a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, és négybe vágjuk. A makrélát és a tojásgerezdeket egyaránt elrendezzük egy-egy tányéron, majd ráhalmozzuk a salátaleveleket.
A tányér szélére kaviárt kanalazunk, a salátát pedig meglocsoljuk a salátaöntettel.

ÉDES-SAVANYÚ GRILLEZETT MAKRÉLA
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy makrélafilé, 2 mogyoróhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 tálka perui földicseresznye, friss metélőhagyma, 1/2 vegyi anyagokkal nem tartósított citrom héja és leve, fekete bors, 3 közepes pasztinák, 1 tojás, 25 g vaj, tengeri só

Elkészítése:
A szósz elkészítése előtt távolítsuk el a perui földicseresznye pergamenszerű, száraz héját. A pasztinák-puffancs legyen olyan nagy, hogy ráfektethessük a grillezett halszeleteket.
A meghámozott és apróra vágott mogyoróhagymát pirítsuk meg 2 evőkanál olívaolajban. Adjuk hozzá a félbe vágott földicseresznyéket (néhány egész szemet tegyünk félre a díszítéshez), 1 nagy marék apróra vágott metélőhagymát, a citromlé felét és ízesítsük fekete borssal. Pároljuk alacsony hőfokon kb. 10 percig.
A pasztinákot hámozzuk meg, vágjuk félbe és főzzük 10 percig. Hagyjuk lehűlni, reszeljük meg, nyomkodjuk ki belőle a vizet. Keverjük bele a citrom lereszelt héját és a felvert tojást. Hevítsük fel a maradék olajat és a vajat. A massza feléből formázzunk két lapos puffancsot és süssük 3-4 percig mindkét oldalán. Ugyanígy járjunk el a puffancs másik felével is. Kenjük be a makrélafilé bőrét az olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. Grillezzük 4-5 percig, míg a bőr hólyagosodni kezd. Nézzük meg, hogy megpuhult-e, szükség esetén fordítsuk meg a szeleteket.
A halfilét tálaljuk a puffancsokon, és kínáljuk mellé a szószt.

FÜSTÖLT MAKRÉLA
Elkészítése:
A halakat megszabadítom a bőrétől, csontjaitól (szálkáktól), és egészen apróra darabolom, morzsolom. Kevéske olívaolajon egy fej apróra vágott vöröshagymát dinsztelek, hozzáadok egy ek fenyőmagot, v. aprított mandulát és utána jön a halacska. Összepárolom őket, fűszerezem sóval, borssal, fahéjjal és egy ek mazsolát is kap. Félrehúzom a tűzről, hagyom hűlni, és ekkor 1 csokor aprított petrezselymet és 1-2 ek kapribogyót is adok hozzá. (a kaprit is kicsit megvágom) Ha teljesen kihűlt csak annyi vajat teszek hozzá, hogy ne essen szét, ne legyen morzsalékos és némi citromlét sem sajnálok belőle.
Hideg szendvicsekre tetem, de lehet, hogy melegen sem rossz!

GENOVAI SPAGETTI
Elkészítése:
A genovai spagetti szintén hallal készül. Egy csomag spagettit sóval, kiskanálnyi olajjal meg egy evőkanálnyi szárított bazsalikommal puhára főzünk, majd leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. Közben egy fél csomag mirelit zöldborsót négy deka vajon, egy kevés sóval, a saját levében, nagyon kis lángon puhára párolunk, két deci tejföllel vagy aludttejjel összekeverjük. Ugyanakkor egy doboznyi Saira makrélát lecsurgatunk, és bőrétől, gerincétől megszabadítva, darabokra tördelünk. A tésztát a borsóval meg a hallal összekeverjük, átmelegítjük, és azonnal tálaljuk.
Adhatunk az asztalra még reszelt sajtot is, hogy ki-ki a tányérján meghinthesse vele a tésztát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK TENGERI HALAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.