Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - RECEPTEK TENGERI HALAKRA 18.

2016.12.04

HALAK LEXIKONJA

MAKRÉLA
GOMBÁS MAKRÉLAHAL - SALÁTA.

Hozzávalók:
2 doboz paradicsomos ízesítésű makrélakonzerv, 30 dkg gomba, vöröshagyma, citromlé, babérlevél, mesterséges édesítőszer, olaj, só, fehér bors

Elkészítése:
A vöröshagymát olajon pároljuk, hozzáadjuk a babérlevelet, citromlevet, édesítőszert, fehér borssal fűszerezzük, megpároljuk benne a gombát. Kihűlése után összekeverjük a makrélakonzervvel.
Hűtőben érlelés után tálaljuk.

HALAS BÚZAGOMBÓC CITROMMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
1 doboz makrélafilé-konzerv, 10 dkg búzapehely, 3-4 evőkanál korpás liszt, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 dl tej, 2 dkg margarin, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors

Elkészítése:Az összetört halat levével együtt összekeverem a felvert tojással, a búzapehellyel, a nagyon finomra vágott hagymával, sóval, borssal, citromhéjjal. 10 percnyi pihentetés után annyi korpás lisztet keverek hozzá, hogy formázható masszát kapjak. Pár percre ismét félreteszem.
Közben a mártáshoz a margarint habzásig hevítem 2 evőkanál liszttel, majd a forró tejet ráöntöm, és folytonos kevergetés közepette sűrűre főzöm. Megfűszerezem sóval, borssal, citromlével, citromhéjjal, és kevés cukrot is beleszórok. A mártást beleöntöm egy tűzálló tálba. A halas masszából diónyi gombócokat formázok, és beleteszem a tálba, szorosan egymás mellé (de nem egymásra). A tálat befedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon 25 percig párolom, végül a tál tetejét levéve, kissé megpirítom.
Párolt rizs a hozzá való köret.

HALAS LEPÉNY
Elkészítése:
Ehhez pizzatésztát készítünk, azaz egy dekányi élesztőt egy kiskanál cukornál ízesített tejben megfuttatunk. Utána 30 deka lisztet (a fele rétes-, a másik fele finomliszt!), 15 deka margarinnal, egy tojás sárgával, egy kevés sóval meg annyi langyos tejjel vagy vízzel összedolgozzuk, hogy kemény kelt tésztát kapjunk, és langyos helyen egy óráig pihentetjük. Utána egy akkora lappá nyújtjuk, hagy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Ketchuppal megkenjük, oregánóval megszórjuk, és egy doboznyi, levétől alaposan lecsepegtetett, bőrétől, csontjaitól megszabadított, dobókocka nagyságú darabokra tördelt Scumbria nevű haltörzset hintünk, esetleg Makréla haltörzset. Az egészet a sütőbe toljuk, és félig megsütjük. Ekkor még öt deka reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőbe visszatoljuk, hogy a lepény alja szép piros, a tetején levő sajt puha legyen. (Olívabogyókat is hinthetünk a haldarabok közé, vagy a sajt helyett - de már a sütés kezdetekor - 1-2 fej nagyon vékony karikákra vágott vöröshagymával boríthatjuk be a lepényt.
Még melegen nagy háromszögekre vágjuk, és teával vagy sörrel kínáljuk.
Elk. idő: 1 óra (pihentetés nélkül)
Ha nincs időnk tésztakészítésre, akkor a drágább megoldást választhatjuk. Két doboz fagyasztott - sajtos - pizzát veszünk, a tetejüket oregánóval megszórjuk, és erre rakjuk a haldarabokat, majd azonnal a reszelt sajtot, mert ez hamarabb sül meg, mint a frissen gyúrt tészta.
De mivel ez a pizzatészta nem elég zsíros, a sütőlemezt zsírral vagy olajjal megkenjük alatta.
A két pizzához egy doboznyi hal bőségesen elegendő.
Elk. idő: 30 perc

HALPÁSTÉTOM
Elkészítése:
A halpástétomhoz egy doboznyi Atlanti szardíniát vagy Saira makrélát lecsepegtetünk, lebőrözünk, kicsontozunk, és a húsát villával összetörve, 15 deka Ráma margarinnal kikeverjük. Utána 3-4, apró kockákra vágott kemény tojás, egy kevés citromlé, és - ha túl sűrű lenne -, 1-2 evőkanál tejföl vagy kefir is kerül bele.
Végül egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, csipetnyi őrölt fehér borssal fűszerezzük, és egy tálra halmozva, jégbe hűtjük.
Elk idő: 20 perc

HALSALÁTA
Elkészítése: Kitűnő hideg vacsora a halsaláta. Négy kemény tojást meg két nagy fej vöröshagymát vékony karikákra vágunk. Négy-öt szem burgonyát (kb. 40 deka) héjában megfőzünk, meghámozzuk, és ezt is karikákra szeljük, majd még melegen ecetes-sós-cukros páclébe áztatjuk. Amikor kihűlt, leszűrjük, és a felét egy mély tál aljára terítjük. Erre az egyik felszeletelt hagyma 'kerül, rá a kemény tojások fele.

Egy doboznyi Saira makrélát vagy Atlanti szardíniát a bőrétől, gerincétől megszabadítunk, és nagyobb darabokra tördelve, a tojásra terítjük. Most a maradék tojáskarikák, erre a hagymakarikák kerülnek, és az egészet a burgonya maradékával befedjük. Két deci kefirt vagy aludttejet evőkanálnyi mustárral, csipetnyi sóval, kiskanálnyi porcukorral simára keverünk, és a salátára öntjük.
Lefedve legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy az ízeik összeérjenek.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK TENGERI HALAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.