Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 15.

2018.12.18

HALAK LEXIKONJA

AFRIKAI CSÍPŐS HALLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg filézett hal, 1 vöröshagyma, 4 paradicsom, petrezselyemzöld, 2 chili-paprika, 1 kis csokor kakukkfű, só

Elkészítése:
A megmosott halat kis kockákra vágjuk, és egy liter vízzel főni tesszük. Apró kockákra vágjuk a paradicsomot, a chili-paprikát, és a vöröshagymát, majd a halhoz adjuk, és együtt puhára főzzük.
Felaprított kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, sóval, fűszerezzük, és félóra alatt készre főzzük.

AL-DUNAI HALLEVES 01.
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg szálkamentes hal, 10 dkg hagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 2 zöldpaprika, 10 dkg friss paradicsom, 3 dl tejföl, 2-3 kávéskanál pirospaprika, 1 babérlevél, őrölt bors, só, 3 tojássárgája

Elkészítése:
A hal fejét levágjuk, a halat megtisztítjuk, a húsát lefejtjük a csontról, és feldaraboljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával, és megfőzzük. A halfejet és a csontot a hagymával, paradicsommal, zöldséggel, zöldpaprikával, babérlevéllel kb. 8 dl vízben erős lángon, egy órán át, főzzük, leszűrjük, és a halhoz öntjük. A tojássárgákat a tejföllel elkeverjük, s a levesbe habarjuk. Ízlés szerint borsozzuk, s ha savanykásabbra akarjuk, tehetünk bele néhány csepp citromlevet vagy kevés ecetet.
Csipetkét, vajas galuskát is főzhetünk bele.

AL-DUNAI HALLEVES 02.
Hozzávalók:
2 kg szálkamentes hal, 20-20 dkg vöröshagyma és zöldpaprika, 15 dkg leveszöldség, 10 dkg paradicsom (télen készíthetjük lecsóval), 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, só, bors, babér, paprika

Elkészítése:
A halat tisztítjuk, fejét levágjuk és kicsontozzuk. A fejből és a csontokból levest főzünk, melybe beleadjuk a hagymát, a paprikát, a paradicsomot (vagy lecsót), a zöldséget, a babért, borsozzuk és paprikázzuk. A víz mennyisége 1,2 l legyen, s egy órán át, főzzük. Közben a halhúst darabokra szeljük, megsózzuk és megfőzzük. A zöldséges lét leszűrjük, és a halra öntjük.
A tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal és behabarjuk vele a levest. Felforraljuk, kevés ecettel savanyítjuk. Gyúrt csiperkét adjunk bele.

AL-DUNAI HALLEVES VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók:
2 kg ponty, 15 dkg vöröshagyma, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 5 dkg zeller, 2 dl tejföl, fél liter vörösbor, 1 citrom leve, zsír, liszt, só, bors, babér, 1 zsemle

Elkészítése:
A pontyhúst lefejtjük a gerincről, a fejet, a farkat és a csontokat feltesszük főni 2 liter vízbe. A répaféléket, a zellert beleadjuk, babérral, sóval, borssal ízesítjük és másfél órán át főzzük. Langyosra hűtjük és áttörjük. Zsírral és liszttel világos rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott hagymát és feleresztjük a hallével. Bort és citromlevet öntünk bele, sózzuk és belerakjuk a halszeleteket.
15 percnyi főzés után tejföllel dúsítjuk, s a zsemléből készült pirított kockákkal tálaljuk.

ALJOTTA (MÁLTAI HALLEVES)
Hozzávalók:
80 dkg hal, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 szem paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dkg rizs, 2 ek olaj, só, őrölt bors, babérlevél, mentalevél, majoránna

Elkészítése:
A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A paradicsomot lehéjazzuk, feldaraboljuk, és a pürével együtt a hagymához adjuk. Fűszerezzük, és másfél liter vízzel felengedjük. A megtisztított halat beletesszük, és kis lángon harminc-negyven percig főzzük. Ezután a levest sűrű szűrőn átszűrjük, a halat pedig áttörjük. A tűzre visszatéve a megmosott rizst beleszórjuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Tálaláskor citromot kínálunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.