Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 18.

2019.04.19

HALAK LEXIKONJA

BAKONYI HALGOMBÓC-LEVES
Hozzávalók: 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy - fej), 1 evőkanál só, 1 vöröshagyma, 40 dkg csiperkegomba, 2 paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 hegyes erős paprika, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt A halgombóchoz: 30 dkg pontyfilé, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 kisebb csokor petrezselyem, 1 tojásfehérje,
A galuskához:
1 tojás, csipetnyi só, 4 evőkanál liszt

Elkészítése:
A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 1,3 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk. A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük pirospaprikával. A tejfölt a liszttel és 0,5 deci vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt hal-alaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk. A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük.
Levesbe szaggatott galuskával azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

BAKONYI HALLEVES
Hozzávalók:
50 dkg halcsont (pontyfarok vagy fej), 1 evőkanál só, 1 vöröshagyma, 40 dkg csiperkegomba, 2 paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, hegyes erős paprika, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt
A halgombóchoz: 30 dkg bőr és nagy szálkáktól mentes pontyfilé, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 kisebb csokor petrezselyem, 1 tojásfehérje, a galuskához: 1 tojás, csipetnyi só, kb. 4 evőkanál liszt

Elkészítése: A halcsontokat megmossuk, lábasba szórjuk, és 1,3 liter vizet öntünk rájuk. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük. Ez alatt a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot meg a kétféle paprikát egy centis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon, kis lángon kb. 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi sütés után a paprikát adjuk hozzá, de már nagy lángon pirítjuk. Újabb 3 perc elteltével kerül bele a paradicsom, újabb 3 perc múlva a pirospaprikával meghintjük. A tejfölt a liszttel meg fél deci vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt hal-alaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk. Közben a gombócokhoz a pontyot ledaráljuk. Hogy ne maradjon hal a darálóban, egy szelet kenyérrel a végén kinyomatjuk. Utána a keményítőt beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel 16 kis gombócot formálunk, a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. A galuskához a tojást egy kevés sóval, a liszttel meg néhány evőkanál vízzel összedolgozzuk, deszkára borítjuk, majd a levesbe mártott késsel a halgombóc-levesbe szaggatjuk.
A galuskát 2 percig főzzük, és a levest azonnal tálalhatjuk.

BARÁTLEVES ÍNYESMESTER MÓDRA

Elkészítése:
Csukából és pontyból készítjük.
A húst gondosan leszedjük a szálkáról, összevágjuk vagy megdaráljuk, vajban, kevés morzsával és apróra vágott zöldpetrezselyemmel megpároljuk. Forró vízzel föleresztve tejföllel, liszttel behabarjuk és pirított zsemlekockával tálaljuk.

BOLGÁR IKRALEVES

Hozzávalók:
20 dkg ikra, 1 csomó vegyes zöldség, 2 db zöldpaprika, és paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, szemes bors, babérlevél, kakukkfű, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, citromlé

Elkészítése:
Az olajban, fedő alatt, üvegesre pároljuk a karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott leveszöldséget, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és 1, 5 l vízzel fölengedve, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, egy csipet kakukkfűvel ízesítve a zöldséget nagyon puhára főzzük. Az egészet áttörjük, majd belefőzzük a megtisztított ikrát. Végül a liszttel simára kevert tejföllel sűrítjük be, és citromlével ízesítve tálaljuk.
Adunk hozzá pirított zsemlekockát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.