Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 19.

2019.05.04

HALAK  LEXIKONJA

BOROS HALLEVES
Hozzávalók:
50 dkg halfilé, 4 dl száraz fehérbor, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 2 zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 5-10 dkg olaj, vagy zsír, ízlés szerint só, őrölt paprika

Elkészítése:
A halfiléket megmossuk, tetszés szerinti szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, és pihenni hagyjuk. A zöldségeket karikákra vágjuk, a zsiradék egy részén megfuttatjuk, kevés víz hozzáadásával majdnem puhára pároljuk. A maradék zsiradékon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, és rövid ideig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk karikára vágott zöldpaprikát, és jól átkeverjük. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel. Rámorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a párolt zöldséget, ha szükséges utána sózunk. 10-15 percig főzzük.
Ezután belekeverjük a bort, hozzáadjuk a halszeleteket, és újabb 8-10 percig főzzük.
Forrón tálaljuk.

BORS DE PESTE
(HALLEVES KORPACIBERÉVEL - ROMÁN RECEPT)
Hozzávalók:
1 kg hal (ponty vagy harcsa), leveszöldség, 1 fej hagyma, 50 dkg paradicsom, 1 ek zsír vagy olaj, 5 dl korpacibere (ld. korábbi fejezetben), lestyán, zöldpetrezselyem, só

Elkészítése: Miután a halat megtisztítottuk és megmostuk, sóval bedörzsöljük, és földaraboljuk.
Félretesszük.
Az apróra vágott hagymát forró zsíron megforgatjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott leveszöldséget, és miután megfőtt, sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
Mikor megfőtt, feltöltjük a forralt korpaciberével, s kevéssel utána beletesszük a haldarabokat.
Lassú tűzön főzzük.
Ha majdnem kész, apróra vágott lestyánt és petrezselyemzöldjét szórunk a hallevesbe.

BOUILLABAISSE 01. (FRANCIA HALLEVES)
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kilogrammnyi hal (lehet többféle is, a menyhal különösen kedvelt bouillabaisse-ben), 30 dkg kagyló, 30 dkg burgonya, 30 dkg paradicsom, 20 dkg hagyma,2 g sáfrány, fokhagyma, zöldpaprika, 6 baguette szelet karikára vágva. Az alapléhez:
1 tőkehaltej, 25 dkg apró rák, 1 hagyma, kevés fokhagyma, édeskömény, babérlevél, só bors

Elkészítése:
Először az alaplét készítjük el. 1 liter vizet felforralunk egy fél kávéskanál édesköménnyel, egy kávéskanálnyi sóval, egy csipet borssal, egy babérlevéllel, 3 gerezd zúzott fokhagymával, egy fej apróra vágott vöröshagymával, az apró rákokkal és a tőkehalfejjel.
A forrástól számítva mintegy 20 percig főzzük, majd állni hagyjuk.
Pirítsunk meg hat szelet bagettet.

Tisztítsuk és mossuk meg a zöldségeket: vágjuk vastagabb karikára a krumplit, darabokra a paradicsomot és egy fej hagymát, nagyon vékonyra a fokhagyma gerezdeket.

Vágjuk 12 egyenlő darabra a halakat. Most tegyük fel ismét forrni az alaplevet.

Amikor forrni kezd, tegyük bele a zöldségeket, majd a sáfrányt, a nagyon vékony karikákra vágott zöldpaprikát, s főzzük tíz percig.
Tegyük bele a halat, s főzzük ismét tíz percig.


Közben nyissuk fel a kagylókat, szabadítsuk meg a héjuktól, majd 3 perccel a főzés befejezése előtt tegyük bele a lébe. Néhányat pedig hagyjunk meg a házában.

Fokhagymás baguette pirítóssal tálaljuk.

BOUILLABAISE 02. (MARSEILLEI HALLEVES)
Hozzávalók:
1,5 kg tisztított vegyes tengeri hal, scampi, kagyló, 1 nagy fej kockára vágott hagyma, 80 dkg hámozott paradicsom, 30 dkg szeletekre vágott burgonya, 1 édeskömény-gumó laskára vágva, babérlevél, fokhagyma, sáfrány, só, bors, kakukkfű, 2,5 dl fehérbor, 7,5 dl hal-alaplé, 3 evőkanálnyi olívaolaj

Elkészítése:
A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen belerakjuk a burgonyát, rá, az összetört paradicsomot, a halakat, majd a rákokat, a kagylót és a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét. Felforraljuk, és 15 percig főzzük.

BOUILLEBAISSE (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
Az alábbi halakból készül: fehér és piros rascasse, viva, galinette, chapon.

A halakat egyben főzzük meg.

Olívaolajon és zsíron hagymát pirítunk kevés szárított ánizskaporral, majd 2 ek paradicsompürét adunk hozzá. Beletesszük egészben a halakat, előbb a nagyokat, majd a kicsiket.

Vékonyra szeletelt burgonyát adunk hozzá, sáfránnyal és narancshéjjal ízesítjük.

Először a lét tálaljuk pirított kenyérrel, majd külön a halat fokhagymás-, paprikás majonézzel.

BURGONYÁS HALLEVES 01.
Hozzávalók:
50 dkg tengeri halfilé, 5 dl víz, 2,5 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, fél teáskanál pirospaprika, só
A levesbetéthez:
3 közepes burgonya, 1 dl tej, 10 dkg zöldborsó, só

Elkészítése:
Tegye fazékba a vizet, a bort, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a pirospaprikát és a felkockázott halfilét. Forralja fel, sózza meg, majd alacsony hőmérsékleten gyöngyözve főzze nyolc percig. Közben a megfőzött burgonyát, és zöldborsót tegye turmixgépbe, öntse fel a tejjel, és készítsen sűrű pépet belőle.

Kiskanállal tegyen galuskákat ebből a tányérba, és forrón merje rá a hallevest.

BURGONYÁS HALLEVES 02.
Hozzávalók:
5 dl víz, 2,5 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, fél teáskanál pirospaprika, 50 dkg tengeri halfilé, só
A levesbetéthez:
3 közepes burgonya, 1 dl tej, 10 dkg zöldborsó, só

Elkészítése:
Tegye fazékba a vizet, a bort, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a pirospaprikát és a felkockázott halfilét. Forralja fel, sózza meg, majd alacsony hőmérsékleten gyöngyözve főzze nyolc percig. Közben a megfőzött burgonyát, és zöldborsót tegye turmixgépbe, öntse fel a tejjel, és készítsen sűrű pépet belőle.
Kiskanállal tegyen galuskákat ebből a tányérba, és forrón merje rá a hallevest.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.