Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 20.

2019.07.02

HALAK LEXIKONJA

CACCIUCCO
(TOSZKÁN HALLEVES)
Hozzávalók:
1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint, 1 pohár fehérbor, 50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egész paradicsom, száraz vagy pirított kenyér, fokhagyma, erős paprika, petrezselyem, olívaolaj

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges.
Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy icipici erős paprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort.
Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig.
Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő.
Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek.
Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba.
Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.

CÁPAUSZONY-LEVES
Hozzávalók:
20 dkg szárított cápauszony, előre beáztatva 1,5 l alaplé, 2 zöldhagyma, 3 szelet gyömbérgyökér, 2 evőkanál olaj, 20 dkg csirke- vagy sertéshús, csíkokra vágva, 0,5 csésze bambuszrügy csíkokra vágva. 0,5 csésze gomba, csíkokra vágva, 0,5 csésze főtt sonka, csíkokra vágva, 1 evőkanál fehér bor, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál vörös borecet, 0,5 teáskanál cukor, 0,5 teáskanál só, 3 evőkanál kukoricaliszt, 3 evőkanál vízben oldva

Elkészítése:
A kínai fűszereseknél kapható szárított cápauszonyt nemcsak durva bőrétől fosztották már meg, hanem több napos főzési és tisztítási eljárásnak is alávetették.
A legjobb és legdrágább fajta kocsonyás, vastag és nem esik szét („fésűuszony”). Folyó víz alatt áztassuk a cápauszonyt 10 percig, szűrjük le.
Tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a fele alaplét, a zöldhagymát és a gyömbért.
Forraljuk fel, fedjük be és főzzük 15 percig.
Vegyük ki az uszonyt, és öntsük ki a levét.
Forrósítsuk meg az olajat egy wokban (vagy lábosban), adjuk hozzá a húst, és pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsük hozzá állandó kevergetés mellett a maradék alaplét.
Forraljuk fel.
Adjuk hozzá a bambuszrügyet, a gombát, a sonkát, a fehér bort, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot, a sót és a cápauszonyt, és lassú tűzön főzzük 15-20 percig.
Öntsük bele a kukoricaliszt-habarást, és kavargassuk, amíg besűrűsödik.
Forrón tálaljuk.

CITROMOS HALLEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg filézett fehér húsú tengeri hal, 2 citrom leve, 1 kisebb vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 csokor zeller-zöld, 25 dkg leveses paradicsom, 1 dl olívaolaj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál majonéz, 2 babérlevél, őrölt bors, só

Elkészítése:
A filézett halat felszeleteljük, bedörzsöljük sóval, és meglocsoljuk citromlével.
A megtisztított zöldségeket apró kockákra vágjuk, fazékba tesszük, majd felengedjük másfél liter vízzel.
Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és hozzáöntjük az olívaolajat, majd harmincöt percig főzzük.
Beletesszük a halfiléket, és csendes tűzön további húsz percig pároljuk.
A halat óvatosan kiemeljük, hogy ne törjön el, és melegen tartjuk.
A zöldségeket szitán áttörjük, és hozzáadjuk a maradék citrommal kikevert tojássárgákat.
Tálalása:
Összeöntjük a levessel, a halat pedig a majonézzel külön tálaljuk hozzá.

CITROMOS HALLEVES 02.
Elkészítése:
Egy nagyobb hal farkát, fejét, uszonyait és belsőségét sós vízben megfőzzük, majd eltávolítjuk belőle a szálkákat.
A levet jól leszűrjük; az apró hal és belsőségdarabokat félrerakjuk.
Világos, vajas rántást készítünk, a hallével feleresztjük, sózzuk, és parányi citromlével ízesítjük.
Ezután belerakjuk a félretett halhúst, még egyszer felforraljuk.
Tálalásnál, külön megfőzött rizst is adhatunk hozzá.

CITROMOS RAGULEVES AMURBÓL, BUSÁBÓL
Hozzávalók:
1 kg hal, 25 dkg vegyes zöldség, 3 dkg hagyma, 1 db citrom, 2 db tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, só, bors, babérlevél, kanálnyi vaj vagy zsír

Elkészítése:
Filézett halhúst kockára vágjuk és besózzuk.
A sárgarépát, zöldséget, zellert apró kockákra vágjuk, vajon vagy zsíron 5-6 percig pároljuk.
Ráhelyezzük a besózott halhúst, és annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi.
Főzés közben apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá, 20-30 percig főzzük.
Két tojássárgáját tejföllel, liszttel jól elkeverünk, hozzáöntjük, és borssal, citrommal ízesítve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.