Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 22.

2019.11.28

HALAK LEXIKONJA

FINN HALLEVES 01.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt halat és kb. 15 percig, együtt forraljuk. Ezután 1 evőkanál lisztet 1/2 liter tejjel simára dolgozunk, és állandó keverés mellett a leveshez adjuk. Sóval, citromlével és finomra vágott kaporral ízesítjük.
Jól átforraljuk.
Tálaláskor a tányérba 1 tojássárgáját ütünk, és erre merjük a forró levest.

FINN HALLEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg tonhal, 1 evőkanál vaj, 2 burgonya, 2 sárgarépa, 5 dkg zeller, 5 dkg zöldborsó, babérlevél, só, bors, kakukkfű, vaj, liszt, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A halat kockákra vágjuk, a zöldségekkel, fűszerekkel megfőzzük. Világos rózsaszínű vajas rántást készítünk, tejjel fölengedjük. A levest berántjuk, elkeverjük benne a tejszínt és felforraljuk.

FRANCIA HALLEVES 01.
Elkészítése:
Felolvasztunk kb. 35 deka mélyhűtött tengeri halat, majd ujjnyi széles csíkokra vágva, kevés citromlével, sóval ízesítve legalább fél óráig állni hagyjuk.
Megtisztítunk, karikára vágunk egy csomó zsenge leves-zöldséget, és 5 deka margarinon kissé átsütjük. Belevágunk vékony karikákra 2-3 szál újhagymát, hozzáadjuk a levétől lecsepegtetett haldarabokat, és pár percig együtt sütjük. Ezután felengedjük egy liter vízzel. Két babérlevéllel, 4 szem borssal, egy húsleves kockával, egy-egy darabka paradicsommal meg zöldpaprikával és egy darabka citromhéjjal fűszerezzük. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, végül még két deci száraz fehérborral ízesítjük.
Simára keverünk két deci tejfölt egy evőkanál liszttel, néhány evőkanál levessel, és tésztaszűrőn keresztül csurgatva, állandóan kevergetve a levest ezzel besűrítjük. Végül belecsavarjuk egy fél citrom levét, és pirított kenyérszeletekkel adjuk asztalra.
Kellemes savanykás íze miatt főként nyáron igen kedvelt.

FRANCIA HALLEVES 02.
Elkészítése:
Egy ponty kifilézett, felszeletelt húsát egy liternyi babérlevéllel fűszerezett vízben 10-15 percig főzzük. Közben kevés vajon apróra vágott vegyes zöldséget dinsztelünk, majd metélt petrezselyemmel, sóval, citrommal ízesítjük. Ezt engedjük fel az időközben megfőtt hal levével, és ötpercnyi forralás után hozzáadjuk az egy tojás sárgájából és egy deciliter tejszínből kikevert mártást. A forrásban lévő leveshez adhatunk még 2-3 deciliter fehérbort is.
A halhúst természetesen nem kötelező a levesből megenni, hiszen a megfőtt húst roston átsüthetjük, ***Orly módon elkészíthetjük, vagy tejszínes gombamártással külön tálalhatjuk.

***Orly módra=
Halszelet, vagy hús sörtésztába (tojás liszt, sör) beforgatva - mintegy panírként, és forró bő olajban kisütni.

FRANCIA HALLEVES NÉMET MÓDRA
Hozzávalók:
2-3 szem burgonya, 1 kis adag sáfrányszirom, só, 500 g nyelvhal filé. 1 nagy csomó leveszöldség, 500 g vörös sügér filé (jobb, ha 1000 g), 1 kisebb petrezselyem gyökér, 1 citrom leve, 1 fej hagyma, 500 g fekete kagyló. 2-3 evőkanál olaj, 4 paradicsom, őrölt bors, 1 cukkini, 1 üveg halleves alap (400 ml), 4-5 zöldhagyma, 600 ml zöldségleves (instant vagy kocka), 3 ágacska kakukkfű, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 3 szem bors

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 1 cm. nagyságúra kockázzuk. Feltesszük sós vízben, és nagyjából 13 percig főzzük, majd leszűrjük.
A leveszöldséget és a petrezselyem gyökeret megtisztítjuk és felaprítjuk, a hagymát szintén megtisztítjuk, és felkockázzuk. A zöldséget, egy evőkanál, forró olajban 5 percig pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A hallevessel és a zöldséglevessel felengedjük, beletesszük a babérlevelet, a borsszemeket, a sáfrányt, és mintegy 10 percig főzzük még, majd leszűrjük.
A halfilét hideg vízzel leöblítjük, citromlével lespricceljük, és megsózzuk. A még zárt kagylókat felnyitjuk, (a már eleve nyitott kagylókat kidobjuk, ezek élvezhetetlenek) és hideg folyó csapvíz alatt, kefével alaposan megtisztítjuk.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, nyolc szeletre vágjuk őket, és a magokat kiszedjük.
A cukkinit megtisztítjuk, megmossuk, hosszában félbevágjuk, és 1 cm vastagságúra szeleteljük.
A zöldhagymát is megtisztítjuk, majd vékonyra karikázzuk.

FŰSZERES HALLEVES
Hozzávalók:
800 g halfilé (pl. vörös sügér és foltos tőkehal), 1/2 citrom, só, fekete bors, 1 kg burgonya (lisztes), 2 fej vöröshagyma. 1 gerezd fokhagyma, 2 póréhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 1/4 I száraz fehérbor, 1 1/4 l halalaplé vagy víz, 1 babérlevél, 1/2 teáskanál szárított kakukkfű, 2 szál petrezselyemzöld, 2 ágacska tárkony Előkészítés: 12 perc
Főzés: 25 perc

Elkészítése:
A halfilét egy éles késsel nagyobb darabokra vágjuk, citromlét csepegtetünk rá és megsózzuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk; a hagymát összevágjuk, a fokhagymagerezdet szétnyomkodjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Lábosban az olajat felforrósítjuk, majd megpároljuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a póréhagymát és a fokhagymát, és kis ideig tovább dinszteljük, majd beletesszük a burgonyát.
Fehérborral és halalap-lével eresztjük fel, és 15 percig kis lángon lassan főzzük.
Ezután tesszük bele a halfilét a babérlevéllel.
Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd a halfajtától függően 8-10 percig főzzük.
Eközben a petrezselyemzöldet megmossuk, szárazra töröljük; majd felaprítjuk, és belekeverjük a levesbe. A tárkonyt szintén megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet és leszedjük a leveleit.
A kész hallevest tárkonylevelekkel körítjük és azonnal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.