Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALPAPRIKÁSOK 1

2020.07.30

HALAK LEXIKONJA

AMUR PAPRIKÁSAN
Hozzávalók:
1,5 kg hal, 8 dkg zsír, 5 dl tejföl, 12 dkg vöröshagyma, 3 gr bors, 2 dkg paprika, 3 dkg liszt, zöldpaprika, só

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, daraboljuk, beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk.
Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk.
A halszeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük a vöröshagymás levet és a liszttel elkevert tejfölt.
Forró sütőben 30 percig pároljuk.
Sós burgonyával tálaljuk.

ANGOLNAPAPRIKÁS 01.
Elkészítési idő: 1 óra Hozzávalók 4 személyre:
2 angolna, só, 80 dkg burgonya, 3 dl tejföl 12 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A krumplit héjában teszem fel főni.
Az angolnát megtisztítom, kb. 10 cm hosszú darabokra vágom, megsózom és félreteszem.
A héjában főtt krumplit megtisztítom, karikákra vágom, és kizsírozott tepsibe rakom.
A tetejére teszem az angolnadarabokat, és az egészet leöntöm kevés sóval elkevert tejföllel.
Forró sütőben készre sütöm.
A sütési idő kb. 20-25 perc.
Tálaláskor a krumplival együtt emelem ki az angolnákat a tepsiből.
Az adagok tetejére füstölt szalonnából készült kakastaréjt tehetek díszítésül.

ANGOLNAPAPRIKÁS 02.
Hozzávalók:
1 kg angolna, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 1,5 evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, 1 dl vörösbor

Elkészítése:
Az angolnát megnyúzom, kibelezem, és jól megmosom.
Ezután kb. 10 cm-es darabokra vágom.
A forró zsírban megfuttatom a finomra vágott hagymát, megpaprikázom, és beleteszem az angolnadarabokat.
Kétszer-háromszor átkeverem, és beleteszem a cikkekre vágott zöldpaprikát meg a paradicsomot.
Megsózom, s annyi vízzel öntőm fel, hogy az éppen csak ellepje.
Közepes erősségű tűzön megpárolom.
Közben a vörösbort is hozzáöntöm. Tálaláskor zöldpaprika- és paradicsompaprika-szeletekkel díszítem.
Friss fehér kenyérrel, vörösborral kínálom.

APATINI PAPRIKÁS PONTY
Elkészítése:
Apatini paprikás pontyhoz, a megtisztított és darabokra vágott pontyot a bőrén jó mélyen bevagdossuk, megsózzuk, a bevágásokba kis szeletke szalonnadarabokat dugdosunk, piros nemes paprikával jól behintjük.
Egy zománcozott tepsit kikenünk, az aljára nyers burgonyaszeleteket, füstölt szalonnaszeleteket és kockára vágott hagymát teszünk, rárakjuk a haldarabokat, és forró sütőben 15 percig sütjük.
Ezután a halra adunk két evőkanálnyit a télire eltett lecsóból, bőven megöntözzük tejföllel, és sütőben még 30 percig sütjük.
Nyáron, ha friss paradicsom és zöldpaprika van, akkor lecsó helyett abból adunk a halhoz.

A SZÖGEDI HALPAPRIKÁS
Elkészítése:
Az igazi halpaprikást csak eleven halból ajánlom készíteni, mert csak úgy nyeri mög hirös különlegös izét.
Azért tehát ne is reményködjék tökéletös halpaprikás előállításában az, a kinek teljesen friss hal nem áll röndölközésére.
Vögyünk egy kisebb darab kecsegét, egy kis harcsát és egy potykát.
Ezeket tisztítsuk mög kivül jól késsel, a melyik halnak pánczélos a bőre, arról azt szödjük le.
Amely hal pedig sima bőrü, az olyanról a nyálkás részt köll késsel vakarni.
Minden halat a hasánál vágjunk föl.
A belét vessük ki és, az egész halat vagdaljuk föl két ujnyi darabokba.
Egy lábasba tögyünk, három kisebb halhoz, 3 fő vékony laskára vágott vöröshagymát.
Ehhöz a halhoz zsir nem köll.
E halat mögsózva, tögyük a hagymára, hintsük be egy bádogkanál igen szép, piros szögedi paprikával és öntsünk reá annyi vizet, a mennyi a halat ellepi, azután tögyük gyors-(láng)- tüzre, födjük be és mög se kavarjuk addig, amíg ki nem tálaljuk, mert kavarás közben szerteszét omolna az igen gyorsan fövő, gyönge húsú hal.
Húsz perczig köll neki főni és akkor készen van.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALPAPRIKÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.