Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALPAPRIKÁSOK 2

2021.06.17

BÁCSKAI HALPAPRIKÁS
Hozzávalók 8 személyre:
75 dkg apróhal, 50 dkg kecsege, 50 dkg harcsa, 1,5 kg ponty, 25 dkg csuka, 3-4 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, egy csípős paprika, pirospaprika, só, 1 dl bor, 2 paradicsom

Elkészítése:
Az apró halat tisztítsuk meg, és tegyük fel főni 1,5 l vízben.
Addig főzzük, amíg a halak széjjel nem főttek.
Ez idő alatt tisztítsuk meg a nemes halakat, vágjuk darabokra.
A hagymát vágjuk apróra, és tegyük a bogrács aljára.
Helyezzük rá a hal-szeleteket és öntsük fel vízzel.
A külön megfőzött apróhalat, szálkázzuk ki, és a húsát szűrőn áttörve keverjük abba a lébe, amelyben főtt.
Amikor a bográcsban a hallé forrni kezd, öntsük bele az áttört apró halat és a bort.
Ezután a zöldpaprikát vágjuk karikákra, ugyanígy a paradicsomot is, és a csípős pirospaprikával együtt tegyük a bográcsba.
Amikor már majdnem megfőtt a hal, tegyük bele a sót és a pirospaprikát.
A bográcsban a hal körülbelül 45 percnyi főzés után lesz kész.
Tálaláskor tegyük külön edénybe a levét, amellyel a metélttésztát esszük.
A paprikást utána fogyasszuk.

BUSAPAPRIKÁS
Hozzávalók:
1 kg halhús, 12 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dkg pirospaprika, 5 dl tejföl, 3 g bors, só és köret

Elkészítése:
A megtisztított halat irdaljuk, sóval és törött borssal bedörzsöljük és feldaraboljuk.
A fejét, farkát levágjuk, feldaraboljuk, és egy kisebb edényben megfőzzük.
A haldarabokat megtűzdeljük szalonnával, bedörzsöljük pirospaprikával és serpenyőben, forró zsírban kisütjük.
A megsült halat tálra rakjuk.
A serpenyőben maradt zsírból kellő mennyiséggel, a hallébe liszttel elkevert tejfölt csurgatunk, felforraljuk, és a tálra rakott halra öntjük.
Rizskörettel, vagy sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
DOROZSMAI PONTYPAPRIKÁS SAJTOS GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé, 5 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál olaj (zsír), 1 jó közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, só, őrölt bors, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl
A körethez:
4 adag galuska, 2 dl tejföl, 8-10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A pontyfilét 3 centis kockákra vágjuk, félretesszük.
Az apróra vágott szalonnát olajon kevergetve kisütjük.
Közben a zöldséget megtisztítjuk.
A hagymát finomra, a fokhagymát pépesre, a paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A szalonnán a hagymát üvegesre sütjük, a hozzáadott paprikával és paradicsommal még 2 percig pirítjuk, közben fokhagymával ízesítjük. Utána kerül bele a ponty, amit csak addig pirítunk, míg körös-körül kifehéredik.
Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd körülbelül 3 dl vizet (még jobb, ha halalaplevet) öntünk rá.
Kis lángon körülbelül 10 percig puhítjuk, közben megkeverjük vigyázva, nehogy a halhúst összetörjük.
A lisztet a tejfölben csomómentesre keverjük, a pontypaprikás levét ezzel sűrítjük.
Tálaláskor galuskát halmozunk mellé, amit tejföllel meglocsolunk, és reszelt sajttal megszórunk.
Elkészítési idő: 45 perc
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALPAPRIKÁSOK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta